Збогом, Џо!

Опростио се један од најталентованијих острвских фудбалера у 21. веку! Џо Кол спреман за ново фудбалско поглавље.  Бивши репрезентативац Енглеске објавио је да завршава играчку каријеру.

Фудбал 14.11.2018 | 16:00
Збогом, Џо!
Бивши репрезентативац Енглеске и један од најталентованијих Острвљана с почетка 2000. година - Џо Кол, опростио се од професионалног фудбала! Он је прошле седмице напунио 37 година, а данас је објавио да се пензионисао.

Кол је одиграо 716 професионалних утакмица и постигао 124 гола за осам клубова. Ван Енглеске играо је само једно краће време у Лилу и на крају каријере у Америци, у Тампа Беју. Како је саопштио, намерава да после играчке започне тренерску каријеру. 

За репрезентацију Енглеске Џо Кол је играо од 2001. до 2010. и није дожовео много блиставих тренутака, иако је наступио на три Мундијала. 

Најбоље године Кол је провео играјући за Вест Хем (1998-2003) и Челси (2003-2010), после чега је три сезоне носио дрес Ливерпула, а онда се шетао од Лила, па поново Вест Хема до Ковентрија и МЛС лиге.  

Са Челсијем је освојио три Премијер лиге, два ФА купа и по један Лига куп, односно Суперкуп. Био је актер чувеног финала Лиге шампиона у Москви када су Плавци после пенала поражени од Манчестер Јунајтеда. Кол је био члан такозване Златне генерације енглеских фудбалера заједно са Бекамом, Рунијем, Рио Фердинандом, Сколсом, Овеном, Џерардом, те Теријем и Лампардом с којима је играо на Стамфорд Бриџу. Ти момци, на њихову жалост, никада нису успели да Енглеској донесу оно што им се предвиђало и што се од њих очекивало - светску, или барем европску титулу. 

Џо Кол ставио је тачку на играчку каријеру у 37. години.

Бивши репрезентативац Енглеске и играч Челсија рекао је да завршава једно фудбалско поглавље и почиње ново. Жеља му је да се опроба у тренерским водама.

"Сви моји снови су се остварили, таква је била моја каријера. Надам се да је време предамном такодје специјално, као што је претходних 20 година професионалног фудбала било. Освајање трофеја с Челсијем су посебна прича за мене и памтићу их цео живот", рекао је Кол.

Био је један од највећих енглеских талената, каријеру је почео у Вест Хему и брзо прешао у градског ривала Челси, где је пружао најбоље партије за седам година, а потом је играо за Ливерпул, кратко за Лил, Астон Вилу и Ковентри пре него што се опробао у САД, у екипи Тампа Беј.

Са Челсијем је остварио највеће успехе - освојио је три трофеја Премијер лиге, две титуле у ФА купу, а 2008. године играо је у финалу Лиге шампиона.

За репрезентацију Енглеске наступио је 56 пута, постигао је 10 голова и играо је на два Мундијала и на Европском првенству.

"Гледајући у будућност желим да останем укључен у ову дивну игру. Осећам да могу много да понудим као тренер", казао је на свом опроштају од играчких дана Џо Кол.

Па нека је са срећом, Џо. 

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар