Zbogom, Džo!

Oprostio se jedan od najtalentovanijih ostrvskih fudbalera u 21. veku! Džo Kol spreman za novo fudbalsko poglavlje.  Bivši reprezentativac Engleske objavio je da završava igračku karijeru.

Fudbal 14.11.2018 | 16:00
Zbogom, Džo!
Bivši reprezentativac Engleske i jedan od najtalentovanijih Ostrvljana s početka 2000. godina - Džo Kol, oprostio se od profesionalnog fudbala! On je prošle sedmice napunio 37 godina, a danas je objavio da se penzionisao.

Kol je odigrao 716 profesionalnih utakmica i postigao 124 gola za osam klubova. Van Engleske igrao je samo jedno kraće vreme u Lilu i na kraju karijere u Americi, u Tampa Beju. Kako je saopštio, namerava da posle igračke započne trenersku karijeru. 

Za reprezentaciju Engleske Džo Kol je igrao od 2001. do 2010. i nije dožoveo mnogo blistavih trenutaka, iako je nastupio na tri Mundijala. 

Najbolje godine Kol je proveo igrajući za Vest Hem (1998-2003) i Čelsi (2003-2010), posle čega je tri sezone nosio dres Liverpula, a onda se šetao od Lila, pa ponovo Vest Hema do Koventrija i MLS lige.  

Sa Čelsijem je osvojio tri Premijer lige, dva FA kupa i po jedan Liga kup, odnosno Superkup. Bio je akter čuvenog finala Lige šampiona u Moskvi kada su Plavci posle penala poraženi od Mančester Junajteda. Kol je bio član takozvane Zlatne generacije engleskih fudbalera zajedno sa Bekamom, Runijem, Rio Ferdinandom, Skolsom, Ovenom, Džerardom, te Terijem i Lampardom s kojima je igrao na Stamford Bridžu. Ti momci, na njihovu žalost, nikada nisu uspeli da Engleskoj donesu ono što im se predviđalo i što se od njih očekivalo - svetsku, ili barem evropsku titulu. 

Džo Kol stavio je tačku na igračku karijeru u 37. godini.

Bivši reprezentativac Engleske i igrač Čelsija rekao je da završava jedno fudbalsko poglavlje i počinje novo. Želja mu je da se oproba u trenerskim vodama.

"Svi moji snovi su se ostvarili, takva je bila moja karijera. Nadam se da je vreme predamnom takodje specijalno, kao što je prethodnih 20 godina profesionalnog fudbala bilo. Osvajanje trofeja s Čelsijem su posebna priča za mene i pamtiću ih ceo život", rekao je Kol.

Bio je jedan od najvećih engleskih talenata, karijeru je počeo u Vest Hemu i brzo prešao u gradskog rivala Čelsi, gde je pružao najbolje partije za sedam godina, a potom je igrao za Liverpul, kratko za Lil, Aston Vilu i Koventri pre nego što se oprobao u SAD, u ekipi Tampa Bej.

Sa Čelsijem je ostvario najveće uspehe - osvojio je tri trofeja Premijer lige, dve titule u FA kupu, a 2008. godine igrao je u finalu Lige šampiona.

Za reprezentaciju Engleske nastupio je 56 puta, postigao je 10 golova i igrao je na dva Mundijala i na Evropskom prvenstvu.

"Gledajući u budućnost želim da ostanem uključen u ovu divnu igru. Osećam da mogu mnogo da ponudim kao trener", kazao je na svom oproštaju od igračkih dana Džo Kol.

Pa neka je sa srećom, Džo. 

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar