Тешка судбина за старе и немоћне

Слијепа и непокретна бака стара 87 година, која седмицама неутјешно плаче и чека да је неко од њено шесторо дјеце преузме из болнице у Врању, неће то доживјети.  

Србија 13.11.2018 | 09:24
Тешка судбина за старе и немоћне
Несрећна бака данас би требало да буде привремено смјештена у Прихватилиште за стара и одрасла лица у Врању, а након завршене папирологије преселиће се у Дом за старе у Сурдулици.

Старица из планинског села Првонек, надомак Врањске Бање, у тешком је стању, слепа и непокретна, са декубитисом по тијелу, због чега су јој потребне туђа нега и помоћ.

Мајка шесторо дјеце је на интерно одјељење Опште болнице у Врању примљена 18. октобра због проблема с повишеним крвним притиском. Када је дошло вријеме да изађе из болнице, нико од њене дјеце се није појавио и поред позива који су им упућени.

Како је вријеме пролазило, постајало је све јасније да по старицу нико неће доћи, те се у рјешавање овог проблема укључио и Град Врање са Центром за социјални рад и социјалним службама ЗЦ.


Беба Каначки, портпаролка Здравственог центра Врање, каже да је бака под надзором особља интерног одјељења. 

– Овај случај не оставља никог равнодушним, али ми смо и у обавези да заштитимо колико можемо приватност свих који се код нас лијече или на други начин остварују здравствену заштиту. Сви ми имамо обавезу да, док радимо своје посао, задржимо професионализам, да поштујемо важеће законе, како писане, тако и оне неписане који се тичу људскости, поштовања интегритета и заштите оних којима је заштита потребна – каже Каначки.

Центар за социјални рад је контактирао с дјецом остављене старице и оно што је битно јесте да нико од њих није исказао интересовање да се непосредно брине о мајци, али су хтјели да сносе одређене трошкове смјештаја у одговарајућу установу. Према Закону о социјалној заштити, када дјеца не желе да се старају о родитељу старијем од 65 година, Центар за социјални рад је у обавези да покрене кривични поступак против дјеце.

Надлежни у ЗЦ Врање напомињу да случај није усамљен и да такви проблеми настају због тога што дјеца не желе да се старају о старим и болесним родитељима, па се, нажалост, дешава да и посљедње дане такви пацијенти проведу у болници и живот заврше у болничким условима.

С друге стране, надлежни задужени за социјална питања и локалну управу тврде да Град неће дозволити да бака над чијом се судбином сажалила цијела Србија заврши на улици.

– Најтеже је што је бака неутјешна, стално плаче, свјесна ситуације у којој се налази. Дјеца се једноставно не појављују – каже извор Курира.

Само снаја зове да пита за баку

До сада се за ову немоћну старицу интересовала једино једна од њених снаја, али она није у могућности да брине о њој, због породичних проблема, па ипак, редовно зове и плаче, забринута за баку.

(Блиц)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Туга

13.11.2018 08:36

Залости Бозе драги, кад висе снаја брине него њена родјена дјеца, зар нема нимало људскости у тој дјеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

13.11.2018 10:29

Пасигурно није јадна неки богатас била ал онаје њиа идхранила цасно и постено а они њој низ у ледза ал додзе вријеме брзо наплате за сва дјела и добра и недобра треба доц орид бога милога

ОДГОВОРИТЕ
Name

С4

13.11.2018 13:45

Све више је оваквих случајева. То кад побјегне од куће, одмах заборави да има икога и прича како "живи свој живот". А сви се појаве на оставинској расправи и искрве се око јада имовине. Бездушност, велика бездушност је дошла и чему може да се нада народ који душе нема?! У мом комшилуку имам у 2 куће, троје стараца чија су дјеца побјегла, а њих оставили на милост комшијама. Зову ме од ко зна одакле и питају како су им њихови. Кажем да им одем кад год могу. Љети дођу па ми пружају 100 евра, али нећу да узмем! Кажем им да немају те паре којима ми могу платити, него су ми њихови родитељи увијек били драги и јер их волим од дјетињства и да то зато чиним. Унуци им и не долазе, не знају ни причати наш језик. Јадни су им њихови животи у неком страном благостању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бекy

13.11.2018 21:35

Бог све види!!!Неце ни они проци боље!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

14.11.2018 17:47

Бозе драги 6 дјеце и ниједно неце да преузме Мајку која их је свију носила у стомаку 9 мјесеци.Кад их је родила и одхрањивала Мајка није спавала да би они могли спавати.Мајка је била гладна да би они били сити.Мајка је била оскудно обуцена да би они били обуцени.Мајка је пјесацила да би они могли ици аутобусом у сколу.Стици це вас Мајцине сузе.За мене је моја Мајка несто највеце сто постоји ми имамо обицај реци да је дзеннет (рај) под Мајциним ногама.Кад изгубис родитеље изгубио си све.

ОДГОВОРИТЕ