Teška sudbina za stare i nemoćne

Slijepa i nepokretna baka stara 87 godina, koja sedmicama neutješno plače i čeka da je neko od njeno šestoro djece preuzme iz bolnice u Vranju, neće to doživjeti.  

Srbija 13.11.2018 | 09:24
Teška sudbina za stare i nemoćne
Nesrećna baka danas bi trebalo da bude privremeno smještena u Prihvatilište za stara i odrasla lica u Vranju, a nakon završene papirologije preseliće se u Dom za stare u Surdulici.

Starica iz planinskog sela Prvonek, nadomak Vranjske Banje, u teškom je stanju, slepa i nepokretna, sa dekubitisom po tijelu, zbog čega su joj potrebne tuđa nega i pomoć.

Majka šestoro djece je na interno odjeljenje Opšte bolnice u Vranju primljena 18. oktobra zbog problema s povišenim krvnim pritiskom. Kada je došlo vrijeme da izađe iz bolnice, niko od njene djece se nije pojavio i pored poziva koji su im upućeni.

Kako je vrijeme prolazilo, postajalo je sve jasnije da po staricu niko neće doći, te se u rješavanje ovog problema uključio i Grad Vranje sa Centrom za socijalni rad i socijalnim službama ZC.


Beba Kanački, portparolka Zdravstvenog centra Vranje, kaže da je baka pod nadzorom osoblja internog odjeljenja. 

– Ovaj slučaj ne ostavlja nikog ravnodušnim, ali mi smo i u obavezi da zaštitimo koliko možemo privatnost svih koji se kod nas liječe ili na drugi način ostvaruju zdravstvenu zaštitu. Svi mi imamo obavezu da, dok radimo svoje posao, zadržimo profesionalizam, da poštujemo važeće zakone, kako pisane, tako i one nepisane koji se tiču ljudskosti, poštovanja integriteta i zaštite onih kojima je zaštita potrebna – kaže Kanački.

Centar za socijalni rad je kontaktirao s djecom ostavljene starice i ono što je bitno jeste da niko od njih nije iskazao interesovanje da se neposredno brine o majci, ali su htjeli da snose određene troškove smještaja u odgovarajuću ustanovu. Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, kada djeca ne žele da se staraju o roditelju starijem od 65 godina, Centar za socijalni rad je u obavezi da pokrene krivični postupak protiv djece.

Nadležni u ZC Vranje napominju da slučaj nije usamljen i da takvi problemi nastaju zbog toga što djeca ne žele da se staraju o starim i bolesnim roditeljima, pa se, nažalost, dešava da i posljednje dane takvi pacijenti provedu u bolnici i život završe u bolničkim uslovima.

S druge strane, nadležni zaduženi za socijalna pitanja i lokalnu upravu tvrde da Grad neće dozvoliti da baka nad čijom se sudbinom sažalila cijela Srbija završi na ulici.

– Najteže je što je baka neutješna, stalno plače, svjesna situacije u kojoj se nalazi. Djeca se jednostavno ne pojavljuju – kaže izvor Kurira.

Samo snaja zove da pita za baku

Do sada se za ovu nemoćnu staricu interesovala jedino jedna od njenih snaja, ali ona nije u mogućnosti da brine o njoj, zbog porodičnih problema, pa ipak, redovno zove i plače, zabrinuta za baku.

(Blic)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tuga

13.11.2018 08:36

Zalosti Boze dragi, kad vise snaja brine nego njena rodjena djeca, zar nema nimalo ljudskosti u toj djeci

ODGOVORITE
Name

Austria

13.11.2018 10:29

Pasigurno nije jadna neki bogatas bila al onaje njia idhranila casno i posteno a oni njoj niz u ledza al dodze vrijeme brzo naplate za sva djela i dobra i nedobra treba doc orid boga miloga

ODGOVORITE
Name

С4

13.11.2018 13:45

Све више је оваквих случајева. То кад побјегне од куће, одмах заборави да има икога и прича како "живи свој живот". А сви се појаве на оставинској расправи и искрве се око јада имовине. Бездушност, велика бездушност је дошла и чему може да се нада народ који душе нема?! У мом комшилуку имам у 2 куће, троје стараца чија су дјеца побјегла, а њих оставили на милост комшијама. Зову ме од ко зна одакле и питају како су им њихови. Кажем да им одем кад год могу. Љети дођу па ми пружају 100 евра, али нећу да узмем! Кажем им да немају те паре којима ми могу платити, него су ми њихови родитељи увијек били драги и јер их волим од дјетињства и да то зато чиним. Унуци им и не долазе, не знају ни причати наш језик. Јадни су им њихови животи у неком страном благостању!

ODGOVORITE
Name

beky

13.11.2018 21:35

Bog sve vidi!!!Nece ni oni proci bolje!!!

ODGOVORITE
Name

Svedska

14.11.2018 17:47

Boze dragi 6 djece i nijedno nece da preuzme Majku koja ih je sviju nosila u stomaku 9 mjeseci.Kad ih je rodila i odhranjivala Majka nije spavala da bi oni mogli spavati.Majka je bila gladna da bi oni bili siti.Majka je bila oskudno obucena da bi oni bili obuceni.Majka je pjesacila da bi oni mogli ici autobusom u skolu.Stici ce vas Majcine suze.Za mene je moja Majka nesto najvece sto postoji mi imamo obicaj reci da je dzennet (raj) pod Majcinim nogama.Kad izgubis roditelje izgubio si sve.

ODGOVORITE