"Премијерлигаши, удружите се, проблем је ФС БиХ!"

Синдикат професионалних фудбалера Босне и Херцеговине упутио је у понедјељак апел бх. клубовима да формирају заједничко удружење како би се заштитили од нестручних судија и све чешћих инцидената на терену и изван њега.

Фудбал 13.11.2018 | 10:15
"Премијерлигаши, удружите се, проблем је ФС БиХ!"
Апел бх. клубовима, који је упутио Синдикат професионалних фудбалера на својој Фејсбук страници, преносимо у цјелости.

"Медијски извјештаји са фудбалских терена широм Босне и Херцеговине протеклог викенда били су испуњени сликама, које не желимо гледати. Катастрофално суђење на утакмици између Зрињског и Сарајева ставило је у други план пожртвовану и добру представу играча оба тима. Катастрофално до те мјере, да су снимци досуђеног пенала за домаћина достигли у регионални фокус, а бх. јавност је згрожена таквом арбитражом у једном од дербија јесењег дијела.

Након посљедњег судијског звиждука 'Под бијелим бријегом' домаћа публика је убацивањем чврстих предмета у игралиште повриједила помоћног тренера ФК Сарајево, а чиста је срећа што инцидент није имао трагичан случај. Сличне слике дошле из Тузле, гдје су навијачи улетјели у терен у намјери да се обрачунају са играчима домаћег тима. На 'Грбавици' домаћи навијачи су се међусобно сукобили, убацивали бакље на обновљени терен, а прије неколико кола су такође ушли на травњак како би се обрачунали са својим 'љубимцима'. Овом приликом морамо издвојити реакције капитена Зрињског, Огњена Тодоровића, и капитена Слободе, Перице Иветића, који су одмах преузели одговорност и смиривали ситуације, иако то није била њихова обавеза нити дужност.

Ништа другачије слике нисмо гледали из других нивоа такмичења фудбала у Босни и Херцеговини. Голман Новог Травника ударио је судију, а његов саиграч насрнуо на новинара на сусрету у Бихаћу. Присталице Рудара су прекинуле сусрет против Олимпика изреволтирани очитом грешком главног судије утакмице, који је морао, а није досудио казнени ударац у финишу сусрета. У Лиги Републике Српске фудбалери Лакташа и Слоге су приликом првог судијског звиждука одлучили сјести на терен, у знак протеста због стања у њиховим клубовима.

Слике које наводимо засјениле су одличне утакмице и наступе, којих је итекако било. Фантастичан гол Предрага Зекановића против Челика, врхунски наступ Немање Билбије против Сарајева, сјајна игра 'бордо-бијелих' младића у Мостару, луцидни потези Немање Анђушића за Младост, славље фудбалера ГОШК-а и бројна друга позитивна дешавања са наших терена нису предмет писања и извјештавања, јер не могу доћи на ред од бројних негативних дешавања са наших терена.

Дешавања са бх. стадиона не треба гледати појединачно, већ посматрати суштину проблема, која лежи према нашем мишљењу у сарајевској улици Ферхадија бр. 30. (...а од краја мјесеца у ул. Булевар Меше Селимовића…) Јер, непостојећи пенал у Мостару или постојећи, а недосуђени, пенал у Какњу, нису суштински грешке судије, већ оних који су процијенили да те судије имају довољно квалитета да дијеле правду на нашим теренима. Навијачки нереди, испади појединаца из гледалишта и угрожено здравље играча и тренера су плод недостатка системских рјешења за такве појаве и недосљедност у спровођењу правила о организацији јавних манифестација. А, правила поставља, контролиште и унапређује, а не само кажњава, зна се ко…

Јасно је да на претходно наведеним адресама не бораве они, који желе напредак домаћег такмичења и чији фокус рада је стављен искључиво на разна репрезентативна окупљања, с тогаСиндикат професионалних фудбалера у БиХ упућује апел бх. клубовима о удруживању, спајању снага и покретању Удружења премијерлигаша као организатора лигашког такмичења по свим његовим основама.

Клубови морају препознати тренутак, а нашу пуну подршку на том путу имају! Из сезоне у сезону, из кола у коло, је очито да вишегодишњи немар организатора такмичења доводи клупски фудбал у држави на границу постојања, али се заборавља да организатор такмичења постоји клуб клубова, играча, тренера и навијача, а не због себе!

Не желимо насиље на стадионима, не желимо слике разбијених глава и лошег суђења… Синдикат професионалних фудбалера у БиХ апелује да клубови започну дијалог, слиједе међународну праксу и унаприједе наша лигашка такмичења удруживањем. У нашој мисији је напредак бх. фудбала, залажемо се за сигурност играча и тренера и квалитетно такмичење је у нашем интересу.

Желимо домаћу Премијер лигу БиХ, јаку, гледану, атрактивну… Желимо, јер другу немамо и не желимо имати", наводи се у саопштењу Синдикат професионалних фудбалера Босне и Херцеговине.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар