"Premijerligaši, udružite se, problem je FS BiH!"

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine uputio je u ponedjeljak apel bh. klubovima da formiraju zajedničko udruženje kako bi se zaštitili od nestručnih sudija i sve češćih incidenata na terenu i izvan njega.

Fudbal 13.11.2018 | 10:15
"Premijerligaši, udružite se, problem je FS BiH!"
Apel bh. klubovima, koji je uputio Sindikat profesionalnih fudbalera na svojoj Fejsbuk stranici, prenosimo u cjelosti.

"Medijski izvještaji sa fudbalskih terena širom Bosne i Hercegovine proteklog vikenda bili su ispunjeni slikama, koje ne želimo gledati. Katastrofalno suđenje na utakmici između Zrinjskog i Sarajeva stavilo je u drugi plan požrtvovanu i dobru predstavu igrača oba tima. Katastrofalno do te mjere, da su snimci dosuđenog penala za domaćina dostigli u regionalni fokus, a bh. javnost je zgrožena takvom arbitražom u jednom od derbija jesenjeg dijela.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka 'Pod bijelim brijegom' domaća publika je ubacivanjem čvrstih predmeta u igralište povrijedila pomoćnog trenera FK Sarajevo, a čista je sreća što incident nije imao tragičan slučaj. Slične slike došle iz Tuzle, gdje su navijači uletjeli u teren u namjeri da se obračunaju sa igračima domaćeg tima. Na 'Grbavici' domaći navijači su se međusobno sukobili, ubacivali baklje na obnovljeni teren, a prije nekoliko kola su takođe ušli na travnjak kako bi se obračunali sa svojim 'ljubimcima'. Ovom prilikom moramo izdvojiti reakcije kapitena Zrinjskog, Ognjena Todorovića, i kapitena Slobode, Perice Ivetića, koji su odmah preuzeli odgovornost i smirivali situacije, iako to nije bila njihova obaveza niti dužnost.

Ništa drugačije slike nismo gledali iz drugih nivoa takmičenja fudbala u Bosni i Hercegovini. Golman Novog Travnika udario je sudiju, a njegov saigrač nasrnuo na novinara na susretu u Bihaću. Pristalice Rudara su prekinule susret protiv Olimpika izrevoltirani očitom greškom glavnog sudije utakmice, koji je morao, a nije dosudio kazneni udarac u finišu susreta. U Ligi Republike Srpske fudbaleri Laktaša i Sloge su prilikom prvog sudijskog zvižduka odlučili sjesti na teren, u znak protesta zbog stanja u njihovim klubovima.

Slike koje navodimo zasjenile su odlične utakmice i nastupe, kojih je itekako bilo. Fantastičan gol Predraga Zekanovića protiv Čelika, vrhunski nastup Nemanje Bilbije protiv Sarajeva, sjajna igra 'bordo-bijelih' mladića u Mostaru, lucidni potezi Nemanje Anđušića za Mladost, slavlje fudbalera GOŠK-a i brojna druga pozitivna dešavanja sa naših terena nisu predmet pisanja i izvještavanja, jer ne mogu doći na red od brojnih negativnih dešavanja sa naših terena.

Dešavanja sa bh. stadiona ne treba gledati pojedinačno, već posmatrati suštinu problema, koja leži prema našem mišljenju u sarajevskoj ulici Ferhadija br. 30. (...a od kraja mjeseca u ul. Bulevar Meše Selimovića…) Jer, nepostojeći penal u Mostaru ili postojeći, a nedosuđeni, penal u Kaknju, nisu suštinski greške sudije, već onih koji su procijenili da te sudije imaju dovoljno kvaliteta da dijele pravdu na našim terenima. Navijački neredi, ispadi pojedinaca iz gledališta i ugroženo zdravlje igrača i trenera su plod nedostatka sistemskih rješenja za takve pojave i nedosljednost u sprovođenju pravila o organizaciji javnih manifestacija. A, pravila postavlja, kontrolište i unapređuje, a ne samo kažnjava, zna se ko…

Jasno je da na prethodno navedenim adresama ne borave oni, koji žele napredak domaćeg takmičenja i čiji fokus rada je stavljen isključivo na razna reprezentativna okupljanja, s togaSindikat profesionalnih fudbalera u BiH upućuje apel bh. klubovima o udruživanju, spajanju snaga i pokretanju Udruženja premijerligaša kao organizatora ligaškog takmičenja po svim njegovim osnovama.

Klubovi moraju prepoznati trenutak, a našu punu podršku na tom putu imaju! Iz sezone u sezonu, iz kola u kolo, je očito da višegodišnji nemar organizatora takmičenja dovodi klupski fudbal u državi na granicu postojanja, ali se zaboravlja da organizator takmičenja postoji klub klubova, igrača, trenera i navijača, a ne zbog sebe!

Ne želimo nasilje na stadionima, ne želimo slike razbijenih glava i lošeg suđenja… Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH apeluje da klubovi započnu dijalog, slijede međunarodnu praksu i unaprijede naša ligaška takmičenja udruživanjem. U našoj misiji je napredak bh. fudbala, zalažemo se za sigurnost igrača i trenera i kvalitetno takmičenje je u našem interesu.

Želimo domaću Premijer ligu BiH, jaku, gledanu, atraktivnu… Želimo, jer drugu nemamo i ne želimo imati", navodi se u saopštenju Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar