Детаљи оптужнице против аутомафије

Суд БиХ је 27. јуна је потврдио оптужницу против 27 особа, осумњичених да су чланови аутомафији, који су ухапшени у акцији "Волан", а суђење је данас почело читањем обимне оптужнице и детаља крађе аутомобила.

Босна и Херцеговина 12.11.2018 | 19:04
Детаљи оптужнице против аутомафије
Поступајући тужилац Џермин Пашић затражио је мјеру притвора и изрицање мјере забране састајања оптужених са свим свједоцима у предмету. Пашић је казао да су криминалну групу чиниле мање групе, најчешће састављене од три особе. Према оптужници, постојале су четири мање групе и свака је имала одређене задатаке, а свака крађа се извршавала у аутомобилу који би украли раније, такозваном борбењаку.

Аутомафијаши су увијек били маскирани и наоружани. Аутомобиле су најчешће проназили на паркингу или чак у двориштима породичних кућа, а неке су чак крали на улици, често искориштавајући непажњу возача који су знали да оставе аутомобиле упаљеним.

Пашић је навео да су аутомафијаши након крађе од неких власника тражили између 1.000 и 3.000 евра да врате аутомобил, те да су прислушкивали полицију. Уколико им није успијевало изнуђивање новца од власника, возила су растављали на дијелове или их продавали у Србији и Црној Гори.

Славену Дакићу и Срећку Трифковићу, који се већ налазе у притвору, оптужница на терет ставља да су заједно с наводним вођом групе Данилом Цицовићем украли најмање 50 аутомобила, углавном луксузних. Аутомобиле су крили у изнајмљеним гаражама или на јавним паркинзима.

Осим са Трифковићем и Цицовићем, Дакић је возила крао и са Срећком Мандићем. Аутомобили су се у Србију, како је рекао Пашић, превозили преко Пала и Рудог.

Група аутомафијаша из Мокрог коју су чинили Бојана Кошарац, Његослав Милинковић и Сава Петричевић, терете се, између осталог, и за покушај крађе БМW-а испред хотела Хиллс на Илиџи када је у обрачуну с полицијом рањен Сава Петричевић који је кансије преминуо.

Група из Источне Илиџе била је задужена за крађу на подручју општине Илиџа, а аутомобиле су касније превозили у Западну Херцеговину гдје их је, према оптужници, растављао или препродавао Горан Нижић. Ову групу чинили су Енис Мандал и Мирослав Пејић.

Читање оптужнице биће настављено 15. новембра, када ће се Суд изјаснити и о приједлогу тужиоца да се Браниславу Гордићу који се брани са слободе, а који је прошле седмице ухапшен на Сокоцу, одреди притвор.

Подсјећамо, оптужница терети Данила Цицовића, Ениса Мандала, Владимира Крсмановића Крша, Зорана Мирјанића, Марка Трифковића Жижана, Срећка Трифковића, Срећка Мандића, Славена Дакића Жућу, Мирослава Ћепу, Давора Нинковића, Томислава Петровића Тому, Горана Нижића, Бојана Сташевића, Ферду Вукоју, Његослава Милинковића Љутана, Бојана Кошарца, Мирослава Пајића, Милорада Мирковића, Срету Пајића, Зорана Чобовића, Јозу Маркића, Пунишу Пурковића, Далибора Васковића,Мирсада Бркића, Мирослава Шкобу, Бранислава Гордића и Николу Радића за крађу најмање 200 возила вриједних неколико милиона КМ.

(Клиx.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Побити

12.11.2018 20:35

Побити то све треба.Диго се сљам па оце да живи без мотике

ОДГОВОРИТЕ
Name

ари

12.11.2018 23:16

Јесу цестити срби.видим има лијепих презимена Цицко Косарац и фино се распоредии једни политике а други аута.Док је Косарац политицар кренуо у производњу алкохола без акцизни маркица.

ОДГОВОРИТЕ