Откривена тајна ракетна локација

Амерички аналитичари саопштили су да су лоцирали више од половине од око 20 тајних сјевернокорејских постројења за развој ракета.

Свијет 12.11.2018 | 18:58
Откривена тајна ракетна локација
То указује на изазове с којима се администрација предсједника САД Доналда Трампа суочава кад је ријеч о придржавању Сјеверне Кореје било каквог евентуалног споразума о окончању нуклеарних и ракетних програма Пјонгјанга, наводи АП.

Откриће, које је објављено у тренутку када су преговори америчке администрације са Сјеверном Корејом у застоју, засновано је на сателитским снимцима.

Идентификовано је 13 тајних постројења која се користе за производњу ракета и за технологије с тим у вези.

Снимци показују да Пјонгјанг наставља са радом на ракетама, иако је обуставио ракетне пробе, што су Трамп и његова администрација назвали успјехом послије његовог историјског састанка са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном у Сингапуру у јуну.

Иако откривене локације не служе за лансирање ракета, аутори извјештаја америчког Центра за стратешке и међународне студије кажу да су та постројења скривена и да илуструју размјере оружаног програма Пјонгјанга и његове ријешености да сакрије своју војну моћ.

Извјештај је објављен мање од недјељу дана након што је Сјеверна Кореја изненада отказала нову рунду преговора са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, који је требало да буду одржани у четвртак у Њујорку.

Отказивање је услиједило након што су сјевернокорејски званичници запријетили да ће наставити нуклеарна и ракетна тестирања уколико САД не повуку санкције.

Америчка администрација је, међутим, више пута саопштила да санкције неће бити укинуте док се споразум о денуклеаризацији у потпуности не примијени.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хе хе хе

18.11.2018 10:35

Да ли белосветски споразуми обавезују икога на ста. Споразуми се изгледа праве да би били крсени.

ОДГОВОРИТЕ