Otkrivena tajna raketna lokacija

Američki analitičari saopštili su da su locirali više od polovine od oko 20 tajnih sjevernokorejskih postrojenja za razvoj raketa.

Svijet 12.11.2018 | 18:58
Otkrivena tajna raketna lokacija
To ukazuje na izazove s kojima se administracija predsjednika SAD Donalda Trampa suočava kad je riječ o pridržavanju Sjeverne Koreje bilo kakvog eventualnog sporazuma o okončanju nuklearnih i raketnih programa Pjongjanga, navodi AP.

Otkriće, koje je objavljeno u trenutku kada su pregovori američke administracije sa Sjevernom Korejom u zastoju, zasnovano je na satelitskim snimcima.

Identifikovano je 13 tajnih postrojenja koja se koriste za proizvodnju raketa i za tehnologije s tim u vezi.

Snimci pokazuju da Pjongjang nastavlja sa radom na raketama, iako je obustavio raketne probe, što su Tramp i njegova administracija nazvali uspjehom poslije njegovog istorijskog sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru u junu.

Iako otkrivene lokacije ne služe za lansiranje raketa, autori izvještaja američkog Centra za strateške i međunarodne studije kažu da su ta postrojenja skrivena i da ilustruju razmjere oružanog programa Pjongjanga i njegove riješenosti da sakrije svoju vojnu moć.

Izvještaj je objavljen manje od nedjelju dana nakon što je Sjeverna Koreja iznenada otkazala novu rundu pregovora sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji je trebalo da budu održani u četvrtak u Njujorku.

Otkazivanje je uslijedilo nakon što su sjevernokorejski zvaničnici zaprijetili da će nastaviti nuklearna i raketna testiranja ukoliko SAD ne povuku sankcije.

Američka administracija je, međutim, više puta saopštila da sankcije neće biti ukinute dok se sporazum o denuklearizaciji u potpunosti ne primijeni.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

he he he

18.11.2018 10:35

Da li belosvetski sporazumi obavezuju ikoga na sta. Sporazumi se izgleda prave da bi bili krseni.

ODGOVORITE