Сваки дан дјечак пуже до школе

Мохибулах не може ходати, а његови родитељи не могу му приуштити колица. Ипак, овај деветогодишњак из афганистанске провинције Урузган одлучан је да иде у школу, без обзира на све, пише Радио Слободна Европа.

Свијет 12.11.2018 | 13:20
Сваки дан дјечак пуже до школе
Његов учитељ Мухамед Шариф каже да уколико буде имао медицинку помоћ или колица, лакше би долазио у школу, пише Радио Слободна Европа.

2Осим проблема с ногама, он има и неких психичких сметњи. Адекватан третман би био од велике помоћи за њега. Врло је страствен кад је ријеч о школи", каже његов учитељ.

Мохибулахову породицу у Урузган провинцији напали су талибани током сукоба с војском. Морали су преселити у други град Тарин Ковт. Његови родитељи тешко успијевају издржавати четверо дјеце. 

Мохибулахова мајка се брине за његову млађу браћу и сестре и не жели их остављати саме, а његов отац иде на посао сваки дан и не може му помоћи да дође до школе.

"Питао сам власти да ми помогну да му купим колица како би лакше ишао у школу. Био бих још сретнији кад би имао медицинску помоћ јер ја немам средстава да га одведем било гдје на лијечење", каже његов отац Нур Мухамед.

Мохибулахова дијагноза је нејасна, љекарски прегледи су прескупи, но стручњаци би могли побољшати његов живот.

Доктор Аминулах, директор болнице у Тарин Ковту, каже да је могућа операција у његовом случају. Тада би могао ходати нормално и на својим ногама ићи у школу. Засад та опција није могућа и Мохибулах и даље иде у школу онако како он може.



Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

залосно

12.11.2018 15:02

Ово је туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

тактика

12.11.2018 17:29

Требало би да Црвени крст ЕУ донира инвалидска колица и све остало што му треба за дијагностику и лијечење да не би цијела његова породица ишла у мигранте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

12.11.2018 17:41

Тузно и залосно,али ово треба да виде безобразна дјеца са насих простора која су се толико поасила да виде и схвате ста имају а то је здравље,руке,ноге.Ево у Сведској дјеца у сколама имају руцак,иза подне исто имају оброк ако остају дузе а то се зове фритид ако им оба родитеља раде.Кад видис како су то аси дјеца,а инаце храна је у сколи боља него код многих сто код куце спремају и казу ако им није по укусу храна ух јесте äцклиг ова храна или у преводу одвратна.Да је њима да буду гладни пет дана не би они рекли за храну да је одвратна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пер

12.11.2018 17:58

Мој друзе храбри..Свака ти цаст..Само да имам паре као неки овде из Бијељине!!!!све бих ти омогуцио!!!!!!сиротиња сам и ја ал могу да ходам...БОГ ТИ ДАО ЗДРАВЉЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

12.11.2018 19:31

Ово је презалосно.Бозе господе помози му.

Name

искрено

12.11.2018 20:29

Изетбеговиц би могао да помогне ,а и зена му је доктор ваљда разумје ову залост и тугу , могла би да одријеси коју врецу .