Svaki dan dječak puže do škole

Mohibulah ne može hodati, a njegovi roditelji ne mogu mu priuštiti kolica. Ipak, ovaj devetogodišnjak iz afganistanske provincije Uruzgan odlučan je da ide u školu, bez obzira na sve, piše Radio Slobodna Evropa.

Svijet 12.11.2018 | 13:20
Svaki dan dječak puže do škole
Njegov učitelj Muhamed Šarif kaže da ukoliko bude imao medicinku pomoć ili kolica, lakše bi dolazio u školu, piše Radio Slobodna Evropa.

2Osim problema s nogama, on ima i nekih psihičkih smetnji. Adekvatan tretman bi bio od velike pomoći za njega. Vrlo je strastven kad je riječ o školi", kaže njegov učitelj.

Mohibulahovu porodicu u Uruzgan provinciji napali su talibani tokom sukoba s vojskom. Morali su preseliti u drugi grad Tarin Kovt. Njegovi roditelji teško uspijevaju izdržavati četvero djece. 

Mohibulahova majka se brine za njegovu mlađu braću i sestre i ne želi ih ostavljati same, a njegov otac ide na posao svaki dan i ne može mu pomoći da dođe do škole.

"Pitao sam vlasti da mi pomognu da mu kupim kolica kako bi lakše išao u školu. Bio bih još sretniji kad bi imao medicinsku pomoć jer ja nemam sredstava da ga odvedem bilo gdje na liječenje", kaže njegov otac Nur Muhamed.

Mohibulahova dijagnoza je nejasna, ljekarski pregledi su preskupi, no stručnjaci bi mogli poboljšati njegov život.

Doktor Aminulah, direktor bolnice u Tarin Kovtu, kaže da je moguća operacija u njegovom slučaju. Tada bi mogao hodati normalno i na svojim nogama ići u školu. Zasad ta opcija nije moguća i Mohibulah i dalje ide u školu onako kako on može.Izvor: Radio Slobodna Evropa

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

zalosno

12.11.2018 16:02

Ovo je tuga

ODGOVORITE
Name

taktika

12.11.2018 18:29

Trebalo bi da Crveni krst EU donira invalidska kolica i sve ostalo što mu treba za dijagnostiku i liječenje da ne bi cijela njegova porodica išla u migrante.

ODGOVORITE
Name

Svedska

12.11.2018 18:41

Tuzno i zalosno,ali ovo treba da vide bezobrazna djeca sa nasih prostora koja su se toliko poasila da vide i shvate sta imaju a to je zdravlje,ruke,noge.Evo u Svedskoj djeca u skolama imaju rucak,iza podne isto imaju obrok ako ostaju duze a to se zove fritid ako im oba roditelja rade.Kad vidis kako su to asi djeca,a inace hrana je u skoli bolja nego kod mnogih sto kod kuce spremaju i kazu ako im nije po ukusu hrana uh jeste äcklig ova hrana ili u prevodu odvratna.Da je njima da budu gladni pet dana ne bi oni rekli za hranu da je odvratna.

ODGOVORITE
Name

Per

12.11.2018 18:58

Moj druze hrabri..Svaka ti cast..Samo da imam pare kao neki ovde iz Bijeljine!!!!sve bih ti omogucio!!!!!!sirotinja sam i ja al mogu da hodam...BOG TI DAO ZDRAVLJE..

ODGOVORITE
Name

Mia

12.11.2018 20:31

Ovo je prezalosno.Boze gospode pomozi mu.

Name

iskreno

12.11.2018 21:29

Izetbegovic bi mogao da pomogne ,a i zena mu je doktor valjda razumje ovu zalost i tugu , mogla bi da odrijesi koju vrecu .