Како се користе антибиотици?

Антибиотици се користе далеко више у неким државама у односу на друге, показало је ново истраживање Свјетске здравствене организације /СЗО/, која је сугерисала да треба смањити непотребно узимање лијекова.

Свијет 12.11.2018 | 11:40
Како се користе антибиотици?
У извјештају је проучена употреба антибиотика у 65 држава и утврђено је да се у Холандији користи 9,78 дефинисаних дневних доза на 1.000 људи.

У Британији се користи двапут више, а у Турској скоро још двоструко више - 38,18 доза дневно на 1.000 становника.

Конзумирање антибиотика у Ирану је на сличном нивоу као у Турској, а свјетски рекордер је Монголија са 64,41 дозом дневно на 1.000 људи.

Сакупљање ових података је од виталног значаја за рјешавање проблема отпорности микроба и забрињавајућег ширења бактеријских инфекција усљед развоја имунитета на антибиотике, пише у извјештају.

„Чињенице из овог извјештаја потврђују потребу да се хитно предузме акција, попут наметања политике издавања оваквих лијекова само на рецепт, да би се смањило непотребно узимање антибиотика“, саопштила је Сузан Хил, директор Одјељења за есенцијалну медицину и здравствене производе у СЗО.

Најнижу стопу кориштења антибиотика има Бурунди - само 4,44 дозе на 1.000 људи, а СЗО наводи да је то одраз недоступности података.

Истраживање је показало да становници Италије, Шпаније и Јапана релативно много користе највредније лијекове, за које СЗО наводи да их треба чувати у резерви.

СЗО је увела класификацију прошле године и напоменула да су лијекови засновани на пеницилину прва линија одбране, а да су остали лијекови на листи резерви и да треба да се користе само ако су апсолутно неопходни.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зивот

12.11.2018 11:57

Ствар је врло једноставна . Ако вам антибиотик не помогне то је то .

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацијент

12.11.2018 17:39

Од фебруара до краја маја 2017. била су ми прописана укупно 4 антибиотика (након ледене зиме било хладно и вјетровито прољеће) а ове 2018. ниједан јер није било потребе (иако је било до краја марта снијега а до краја јула кише) . Једном кад сам имао високу температуру назовем докторицу а она рекне да се окупам и да попијем бруфен (он је антиреуматик - није антибиотик) и успјело је на тај начин. Моја мама оде због својих проблема код неког новог доктора који није породични али он одмах нађе у компјутерској бази података да је алергична на бацтрим па јој нечим другим ублажи реуму.

ОДГОВОРИТЕ