Kako se koriste antibiotici?

Antibiotici se koriste daleko više u nekim državama u odnosu na druge, pokazalo je novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, koja je sugerisala da treba smanjiti nepotrebno uzimanje lijekova.

Svijet 12.11.2018 | 11:40
Kako se koriste antibiotici?
U izvještaju je proučena upotreba antibiotika u 65 država i utvrđeno je da se u Holandiji koristi 9,78 definisanih dnevnih doza na 1.000 ljudi.

U Britaniji se koristi dvaput više, a u Turskoj skoro još dvostruko više - 38,18 doza dnevno na 1.000 stanovnika.

Konzumiranje antibiotika u Iranu je na sličnom nivou kao u Turskoj, a svjetski rekorder je Mongolija sa 64,41 dozom dnevno na 1.000 ljudi.

Sakupljanje ovih podataka je od vitalnog značaja za rješavanje problema otpornosti mikroba i zabrinjavajućeg širenja bakterijskih infekcija usljed razvoja imuniteta na antibiotike, piše u izvještaju.

„Činjenice iz ovog izvještaja potvrđuju potrebu da se hitno preduzme akcija, poput nametanja politike izdavanja ovakvih lijekova samo na recept, da bi se smanjilo nepotrebno uzimanje antibiotika“, saopštila je Suzan Hil, direktor Odjeljenja za esencijalnu medicinu i zdravstvene proizvode u SZO.

Najnižu stopu korištenja antibiotika ima Burundi - samo 4,44 doze na 1.000 ljudi, a SZO navodi da je to odraz nedostupnosti podataka.

Istraživanje je pokazalo da stanovnici Italije, Španije i Japana relativno mnogo koriste najvrednije lijekove, za koje SZO navodi da ih treba čuvati u rezervi.

SZO je uvela klasifikaciju prošle godine i napomenula da su lijekovi zasnovani na penicilinu prva linija odbrane, a da su ostali lijekovi na listi rezervi i da treba da se koriste samo ako su apsolutno neophodni.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zivot

12.11.2018 11:57

Stvar je vrlo jednostavna . Ako vam antibiotik ne pomogne to je to .

ODGOVORITE
Name

pacijent

12.11.2018 17:39

Od februara do kraja maja 2017. bila su mi propisana ukupno 4 antibiotika (nakon ledene zime bilo hladno i vjetrovito proljeće) a ove 2018. nijedan jer nije bilo potrebe (iako je bilo do kraja marta snijega a do kraja jula kiše) . Jednom kad sam imao visoku temperaturu nazovem doktoricu a ona rekne da se okupam i da popijem brufen (on je antireumatik - nije antibiotik) i uspjelo je na taj način. Moja mama ode zbog svojih problema kod nekog novog doktora koji nije porodični ali on odmah nađe u kompjuterskoj bazi podataka da je alergična na bactrim pa joj nečim drugim ublaži reumu.

ODGOVORITE