Ово се односи на све на Балкану

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увек апелује на грађане Србије који траже посао у иностранству да воде рачуна ко посредује у њиховом запошљавању.

Регион 12.11.2018 | 07:32
Ово се односи на све на Балкану
 
Грађани држава које нису у ЕУ у које спадају и државе Западног Балкана, у које опет спада и Србија, могу радити у Немачкој само ако имају дозволу боравка и дозволу за рад.

Постоје ограничена и неограничена дозвола за ради, али постоји и “Плава Карта ЕУ".

Услов да грађанин Србије добије дозволу за рад јесте да има пасош и не сме да припада групи оних људи којима је одбијен захтев за азил.

Друга ствар коју та особа треба да уради јесте да има довољно средстава за живот тј. да има новац у банци, посао са неком нормалном платом или да неко из Немачке гарантује за њега.

Такав грађанин Србије не може отићи у Немачку и да тамо тражи социјалну помоћ или помоћ за незапослене. Значи те ствари су само гаранције које би требале да обезбеде интересе Немачке.

Оно што не пише у тим правилима јесте да осим ове целе папирологије, такав грађанин који се одлучи да оде да ради у Немачку, мора да има одређене квалификације и да што боље познаје немачки језик.

Е сад, свако ко тражи посао у Немачкој може затражити и “Визу за тражење посла”. Ту визу тражи у амбасади или конзулату Немачке. Међутим, ни то није гарант да можете да радите.

Прво морате да пронађете радно место, а затим подносите и захтев за добијање дозволе боравка ради запошљавања.

То су званичне информације и оно што је проверена чињеница… за сада.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увек апелује на грађане Србије који траже посао у иностранству да воде рачуна ко посредује у њиховом запошљавању и да ли агенција за запошљавање у иностранству има одобрење за такав рад, јер само тако могу бити сигурни да легално одлазе на рад у иностранство.

Извор: Еспресо

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зоран

12.11.2018 07:10

Сви цемо да одемо,,у мојој згради нема висе никао младји од 50 година само сам ја остао, али и ја одох заувек, у Србији це да остане само Водја његов брат и СНС сендвицари, дивно друство нема ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

док

12.11.2018 07:11

Министарство за рад, запосљавање....апелује. Пих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

12.11.2018 07:43

Немојте ви помагати граданима "савјетима" како да оду него створите услове да зиве и раде на овим просторима као људи.Овај циркус које праве политицке елите стављајуци у први план лицне а не интересе градана је гаранција да це се политицари попети на главу да смисле како да опорезују оне који бјезе из ове земље и додатно себи напуне дзепове.Вец је у припреми указ о опорезивању дознака из иностранства јос само треба да прогласе ванредно стање због дјеловања Соросеваца , Британских обавјестајних слузби и домацих издајника и одрезу као у прослом рату 200 еура мјесецну накнаду запосленим у иностранству и да се без признанице о уплати не мозе уци у вољену нам Републику Српску.Ово дјелује као иронија али посто се ПДВ немозе повецати за 10 посто нити је извјесно стампање пар милијарди марака , да не говоримо о новим инвестицијама и фабрикама, ово би могла остати једина опција "народним властима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.11.2018 08:06

Немој им давати идеје! :)

Name

израелац

12.11.2018 13:12

Не могу бас политицари да претјерају због ЕУ контроле и ммф кредита ... као ни страних банака које не дају да им кредитне дузнике политицари до краја огуле јер онда банке немају ста да раде на балкану. тако да це банке отети све то и политицарима .. не могу се они извуци од банака и дуга.

Name

5

12.11.2018 08:05

Нетребају нама ВАСЕ УПУТЕ И САВЈЕТИ градјани вец све знају..Многи знају и да је теско тамо и спора папирологија али ИДУ..НЕПОЦЈЕЊУЈ те сосптвени НАРОД довољно сте га ОПЉАЦКАЛИ и ДЕГРАДИРАЛИ..Народ це се снаци и без ВАСИХ УПУТА Као сто се види по ОДЛАСКУ ИЗ ПРИЛИЗЕНОГ..А ТЕК 2019..Непотписује се нас народ ПРСТОМ Као 70 их г...ОДЛАЗИ ПИСМЕН И ГОТОВ ПРОИЗВОД ..НЕГО ВИ СЕБЕ ЗАПИТЈТЕ

ОДГОВОРИТЕ