Ovo se odnosi na sve na Balkanu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvek apeluje na građane Srbije koji traže posao u inostranstvu da vode računa ko posreduje u njihovom zapošljavanju.

Region 12.11.2018 | 07:32
Ovo se odnosi na sve na Balkanu
 
Građani država koje nisu u EU u koje spadaju i države Zapadnog Balkana, u koje opet spada i Srbija, mogu raditi u Nemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad.

Postoje ograničena i neograničena dozvola za radi, ali postoji i “Plava Karta EU".

Uslov da građanin Srbije dobije dozvolu za rad jeste da ima pasoš i ne sme da pripada grupi onih ljudi kojima je odbijen zahtev za azil.

Druga stvar koju ta osoba treba da uradi jeste da ima dovoljno sredstava za život tj. da ima novac u banci, posao sa nekom normalnom platom ili da neko iz Nemačke garantuje za njega.

Takav građanin Srbije ne može otići u Nemačku i da tamo traži socijalnu pomoć ili pomoć za nezaposlene. Znači te stvari su samo garancije koje bi trebale da obezbede interese Nemačke.

Ono što ne piše u tim pravilima jeste da osim ove cele papirologije, takav građanin koji se odluči da ode da radi u Nemačku, mora da ima određene kvalifikacije i da što bolje poznaje nemački jezik.

E sad, svako ko traži posao u Nemačkoj može zatražiti i “Vizu za traženje posla”. Tu vizu traži u ambasadi ili konzulatu Nemačke. Međutim, ni to nije garant da možete da radite.

Prvo morate da pronađete radno mesto, a zatim podnosite i zahtev za dobijanje dozvole boravka radi zapošljavanja.

To su zvanične informacije i ono što je proverena činjenica… za sada.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvek apeluje na građane Srbije koji traže posao u inostranstvu da vode računa ko posreduje u njihovom zapošljavanju i da li agencija za zapošljavanje u inostranstvu ima odobrenje za takav rad, jer samo tako mogu biti sigurni da legalno odlaze na rad u inostranstvo.

Izvor: Espreso

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zoran

12.11.2018 08:10

Svi cemo da odemo,,u mojoj zgradi nema vise nikao mladji od 50 godina samo sam ja ostao, ali i ja odoh zauvek, u Srbiji ce da ostane samo Vodja njegov brat i SNS sendvicari, divno drustvo nema sta.

ODGOVORITE
Name

dok

12.11.2018 08:11

Ministarstvo za rad, zaposljavanje....apeluje. Pih!

ODGOVORITE
Name

Osvit

12.11.2018 08:43

Nemojte vi pomagati gradanima "savjetima" kako da odu nego stvorite uslove da zive i rade na ovim prostorima kao ljudi.Ovaj cirkus koje prave politicke elite stavljajuci u prvi plan licne a ne interese gradana je garancija da ce se politicari popeti na glavu da smisle kako da oporezuju one koji bjeze iz ove zemlje i dodatno sebi napune dzepove.Vec je u pripremi ukaz o oporezivanju doznaka iz inostranstva jos samo treba da proglase vanredno stanje zbog djelovanja Sorosevaca , Britanskih obavjestajnih sluzbi i domacih izdajnika i odrezu kao u proslom ratu 200 eura mjesecnu naknadu zaposlenim u inostranstvu i da se bez priznanice o uplati ne moze uci u voljenu nam Republiku Srpsku.Ovo djeluje kao ironija ali posto se PDV nemoze povecati za 10 posto niti je izvjesno stampanje par milijardi maraka , da ne govorimo o novim investicijama i fabrikama, ovo bi mogla ostati jedina opcija "narodnim vlastima".

ODGOVORITE
Name

Re

12.11.2018 09:06

Nemoj im davati ideje! :)

Name

izraelac

12.11.2018 14:12

Ne mogu bas politicari da pretjeraju zbog EU kontrole i mmf kredita ... kao ni stranih banaka koje ne daju da im kreditne duznike politicari do kraja ogule jer onda banke nemaju sta da rade na balkanu. tako da ce banke oteti sve to i politicarima .. ne mogu se oni izvuci od banaka i duga.

Name

5

12.11.2018 09:05

Netrebaju nama VASE UPUTE I SAVJETI gradjani vec sve znaju..Mnogi znaju i da je tesko tamo i spora papirologija ali IDU..NEPOCJENJUJ te sosptveni NAROD dovoljno ste ga OPLJACKALI i DEGRADIRALI..Narod ce se snaci i bez VASIH UPUTA Kao sto se vidi po ODLASKU IZ PRILIZENOG..A TEK 2019..Nepotpisuje se nas narod PRSTOM Kao 70 ih g...ODLAZI PISMEN I GOTOV PROIZVOD ..NEGO VI SEBE ZAPITJTE

ODGOVORITE