„Мотајичко зимско прело“ у Српцу

Око 200 чланова из шест културно-умјетничких друштава из Румуније, Србије и Републике Српске учествовало је на Четвртој смотри фолклора, која је синоћ одржана у србачком Дому културе под називом „Мотајичко зимско прело“. Ову традиционалну културну манифестацију, која је изазвала велико интересовање грађана, успјешно је организовало Фолклорно удружења грађана „Мотајички вук“ из Ситнеша.

Република Српска 11.11.2018 | 21:15
„Мотајичко зимско прело“ у Српцу
Више од 400 посјетилаца готово два сата уживало је у изванредном наступу културно-умјетничких друштава ФД „Хора Молдовеи“ из Јашија (Румунија), „Сладкович“ из Бољеваца (Србија), „Будућност“ из Добановаца (Србија), Етно групе „“Дар“ из Бања Луке, СКУД „Дервента“ из Дервенте и ФУГ „Мотајички вук“ из Ситнеша.

Посјетиоци су имали прилику да прате и аплаузима награде занимљиве кореографије из разних мјеста са простора бивше Југославије, као што су игре и пјесме из Срема, околине Ниша, из Румуније, Шопске и Врањанске пјесме, изворне пјесме из Републике Српске у изводјењу бањалучке етно-групе „Дар“.Занимљиво је поменути да се у у овој етно-групи налази и Хилда Хрекес из Сирије која већ неколико година студира на бањалучком Универзитету, а посебно је надарена за изводјење духовне музике.



Посјетиоцима је пружена прилика да у току концерта погледају и богату ревију народних ношњи из Етно-радионице „Мираз“ из Јабланице, која располаже са 50 комплета ношњи готово свих народа и народности бивше Југославије. Није изостала ни презентација традиционалних јела које су припремиле домаћице ФУГ „Мотајички вук“.

Фолклорни фестивал у Српцу искориштен је и за једну хуманитарну акцију. По сазнању да због тешке болести на концерт није могла доћи Драгана Антић, чланица КУД-а „Будућнот“ из Добановаца, посјетиоци су прикупили 557 конвертибилних марака за лијечење ове дјевојке. За овај хумани гест Српчана у име болесне дјевојке захвалио се представник Културно-умјетничког друштва „Будућност“.



Представнике учесника Концерта фолклора „Мотајичко зимско прело“, пријем су организовали замјеник начелника општине Србац Драган Микић и начелник Одјељења за привреду, покљопривреду и друштвене дјелатности општине Марко Михољчић, на коме је изражена жеља за успостављање чвршће културне и друге сарадње ове општине и општина из којих долазе друштва .

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар