„Motajičko zimsko prelo“ u Srpcu

Oko 200 članova iz šest kulturno-umjetničkih društava iz Rumunije, Srbije i Republike Srpske učestvovalo je na Četvrtoj smotri folklora, koja je sinoć održana u srbačkom Domu kulture pod nazivom „Motajičko zimsko prelo“. Ovu tradicionalnu kulturnu manifestaciju, koja je izazvala veliko interesovanje građana, uspješno je organizovalo Folklorno udruženja građana „Motajički vuk“ iz Sitneša.

Republika Srpska 11.11.2018 | 21:15
„Motajičko zimsko prelo“ u Srpcu
Više od 400 posjetilaca gotovo dva sata uživalo je u izvanrednom nastupu kulturno-umjetničkih društava FD „Hora Moldovei“ iz Jašija (Rumunija), „Sladkovič“ iz Boljevaca (Srbija), „Budućnost“ iz Dobanovaca (Srbija), Etno grupe „“Dar“ iz Banja Luke, SKUD „Derventa“ iz Dervente i FUG „Motajički vuk“ iz Sitneša.

Posjetioci su imali priliku da prate i aplauzima nagrade zanimljive koreografije iz raznih mjesta sa prostora bivše Jugoslavije, kao što su igre i pjesme iz Srema, okoline Niša, iz Rumunije, Šopske i Vranjanske pjesme, izvorne pjesme iz Republike Srpske u izvodjenju banjalučke etno-grupe „Dar“.Zanimljivo je pomenuti da se u u ovoj etno-grupi nalazi i Hilda Hrekes iz Sirije koja već nekoliko godina studira na banjalučkom Univerzitetu, a posebno je nadarena za izvodjenje duhovne muzike.



Posjetiocima je pružena prilika da u toku koncerta pogledaju i bogatu reviju narodnih nošnji iz Etno-radionice „Miraz“ iz Jablanice, koja raspolaže sa 50 kompleta nošnji gotovo svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije. Nije izostala ni prezentacija tradicionalnih jela koje su pripremile domaćice FUG „Motajički vuk“.

Folklorni festival u Srpcu iskorišten je i za jednu humanitarnu akciju. Po saznanju da zbog teške bolesti na koncert nije mogla doći Dragana Antić, članica KUD-a „Budućnot“ iz Dobanovaca, posjetioci su prikupili 557 konvertibilnih maraka za liječenje ove djevojke. Za ovaj humani gest Srpčana u ime bolesne djevojke zahvalio se predstavnik Kulturno-umjetničkog društva „Budućnost“.



Predstavnike učesnika Koncerta folklora „Motajičko zimsko prelo“, prijem su organizovali zamjenik načelnika opštine Srbac Dragan Mikić i načelnik Odjeljenja za privredu, pokljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Marko Miholjčić, na kome je izražena želja za uspostavljanje čvršće kulturne i druge saradnje ove opštine i opština iz kojih dolaze društva .

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar