Обавезна зимска опрема од четвртка

Од средине радне седмице на путевима у Босни и Херцеговини, обавезна је зимска опрема за сва возила која се саобраћају коловозом.

Босна и Херцеговина 11.11.2018 | 20:24
Обавезна зимска опрема од четвртка
Од четвртка који долази, дакле 15. новембра, на бх. саобраћајнцама обавезна је зимска опрема, а казна за непоштовање овог прописа је 40 КМ.

У периоду од 15. новембра до 15. априла наредне године на територији БиХ законски је обавезно посједовање и кориштење зимске опреме, без обзира на временске услове.

Све док се не изврши измјена и усаглашавање постојећих правилника, а према упутству Министарства комуникација и саобраћаја БиХ Сектора за транспорт, под зимском опремом подразумијевају се:

1. Пнеуматици са зимским профилом на свим точковима (дубина газећег слоја минимално 4мм) или

2. Пнеуматици са љетним профилом (дубина газећег слоја минимално 4мм) и у прибору одговарајући ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

Додатно за теретна возила и аутобусе у зимску опрему убраја се лопата и врећа пијеска. На возилима се не смију постављати гуме с ексерима.

У зимском периоду, ниске температуре и честе и обилне падавине изузетно неповољно утичу на моторна возила, посебно кад су интензивније у употреби.

Због снијега или поледице системи теже преносе снагу на подлогу, со накупљена на путевима штети подвозју и каросерији, а ниске температуре онемогућавају нормалан рад мотора, црпе енергију из акумулатора, а штете и свим осталим компонентама возила.

Стога је неопходно адекватно припремити и себе и своје возило за надолазећу зиму.

Контакт између пута и возила остварује се преко гума, односно на једном релативно малом дијелу додирне површине између гуме и тла. Управо та контактна површина од пресудне је важности за сигурност управљања возилом.

Одговарајуће гуме прва су ставка којој треба посветити пажњу. Када температура падне испод 7 степени еластичност љетне гуме се губи, оне постају прекруте па је коефицијент пријањања знатно нижи. Пут кочења постаје дужи, а могућност управљања возилом знатно лошија. Стога љетне гуме замијените зимским. Провјерите имају ли гуме довољну дубину профила и да ли је притисак у гумама одговарајући. Гуме требају имати најмање 4 мм профила, а притисак у гумама треба бити већи за 0,15 бара.

Повећајте притисак у гумама до вриједности коју препоручује произвођач, а које можете наћи у књижици возила или на унутрашњој страни возачевих врата. Гума са одговорајућим притиском пружа најбоље пријањање за подлогу и онемогућава оштећење точка приликом налијетања на рупу или ивичњак. Вожња са прениским притиском у гумама повећава потрошњу горива, непотребно трошење гума, као и погоршање возних и управљачких карактеристика возила.

Возачи из Босне и Херцеговине требају бити опрезни и ако путују у иностранство. У Хрватској је казна за идентичан прекршај 700 куна (око 180 КМ), док у Србији казне за кориштење љетњих умјесто зимских гума се крећу од 6.000 (око 100 КМ) до 20.000 динара (300 КМ).

Закон о прекршајима предвиђа да полиција уручи налог којим се изриче новчана казна. Ако платите у року од 8 дана имаћете 50% попуста, у супротном вас очекује пун износ, плус судски трошкови.

Извор: Радио Сарајево

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Маки

11.11.2018 19:57

Сава Ескимо С3, купио нове, ово це бити треца сезона. Изузетно задовољан. Однос цијене и квалитета задовољавајуци. Ланце зими не користим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

11.11.2018 23:22

Ма гарант и невозис несто...цим их три године користис...каква Сава какви бакраци

Name

Маки

12.11.2018 08:16

Два пара љето зима. Засто је мало 3 године? Не прелазим годишње висе од 12.000.

Name

Ланци

11.11.2018 21:20

Ако имаш зимске гуме не требају ланци ??? Тако пише, ако знам да читам

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостарац

12.11.2018 12:21

Тачно тако. Или љетне гуме плус ланци или само зимске гуме. Ако полицајац буде хтио да те казни што немаш ланце уз зимске гуме, слободно му реци да не признајеш прекршај па нека те тужи.

Name

Ре Ланци.

12.11.2018 13:02

А ста кад наидјес на саобрацајни знак на путу, обавезно употреба ланаца, а ти немас ланце, ста онда.

Name

Лаки

12.11.2018 14:13

Кад је на снази зимска опрема, ланци су обавезни, без обзира какви су пнеуматици.