Obavezna zimska oprema od četvrtka

Od sredine radne sedmice na putevima u Bosni i Hercegovini, obavezna je zimska oprema za sva vozila koja se saobraćaju kolovozom.

Bosna i Hercegovina 11.11.2018 | 20:24
Obavezna zimska oprema od četvrtka
Od četvrtka koji dolazi, dakle 15. novembra, na bh. saobraćajncama obavezna je zimska oprema, a kazna za nepoštovanje ovog propisa je 40 KM.

U periodu od 15. novembra do 15. aprila naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputstvu Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska. Na vozilima se ne smiju postavljati gume s ekserima.

U zimskom periodu, niske temperature i česte i obilne padavine izuzetno nepovoljno utiču na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

Zbog snijega ili poledice sistemi teže prenose snagu na podlogu, so nakupljena na putevima šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

Stoga je neophodno adekvatno pripremiti i sebe i svoje vozilo za nadolazeću zimu.

Kontakt između puta i vozila ostvaruje se preko guma, odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i tla. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom.

Odgovarajuće gume prva su stavka kojoj treba posvetiti pažnju. Kada temperatura padne ispod 7 stepeni elastičnost ljetne gume se gubi, one postaju prekrute pa je koeficijent prijanjanja znatno niži. Put kočenja postaje duži, a mogućnost upravljanja vozilom znatno lošija. Stoga ljetne gume zamijenite zimskim. Provjerite imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak u gumama odgovarajući. Gume trebaju imati najmanje 4 mm profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara.

Povećajte pritisak u gumama do vrijednosti koju preporučuje proizvođač, a koje možete naći u knjižici vozila ili na unutrašnjoj strani vozačevih vrata. Guma sa odgovorajućim pritiskom pruža najbolje prijanjanje za podlogu i onemogućava oštećenje točka prilikom nalijetanja na rupu ili ivičnjak. Vožnja sa preniskim pritiskom u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, kao i pogoršanje voznih i upravljačkih karakteristika vozila.

Vozači iz Bosne i Hercegovine trebaju biti oprezni i ako putuju u inostranstvo. U Hrvatskoj je kazna za identičan prekršaj 700 kuna (oko 180 KM), dok u Srbiji kazne za korištenje ljetnjih umjesto zimskih guma se kreću od 6.000 (oko 100 KM) do 20.000 dinara (300 KM).

Zakon o prekršajima predviđa da policija uruči nalog kojim se izriče novčana kazna. Ako platite u roku od 8 dana imaćete 50% popusta, u suprotnom vas očekuje pun iznos, plus sudski troškovi.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Maki

11.11.2018 19:57

Sava Eskimo S3, kupio nove, ovo ce biti treca sezona. Izuzetno zadovoljan. Odnos cijene i kvaliteta zadovoljavajuci. Lance zimi ne koristim.

ODGOVORITE
Name

Aco

11.11.2018 23:22

Ma garant i nevozis nesto...cim ih tri godine koristis...kakva Sava kakvi bakraci

Name

Maki

12.11.2018 08:16

Dva para ljeto zima. Zasto je malo 3 godine? Ne prelazim godišnje vise od 12.000.

Name

Lanci

11.11.2018 21:20

Ako imaš zimske gume ne trebaju lanci ??? Tako piše, ako znam da čitam

ODGOVORITE
Name

mostarac

12.11.2018 12:21

Tačno tako. Ili ljetne gume plus lanci ili samo zimske gume. Ako policajac bude htio da te kazni što nemaš lance uz zimske gume, slobodno mu reci da ne priznaješ prekršaj pa neka te tuži.

Name

Re Lanci.

12.11.2018 13:02

A sta kad naidjes na saobracajni znak na putu, obavezno upotreba lanaca, a ti nemas lance, sta onda.

Name

Laki

12.11.2018 14:13

Kad je na snazi zimska oprema, lanci su obavezni, bez obzira kakvi su pneumatici.