ПЛ: Да ли ће Јокан и ово да "преживи"?!

Салах начео, Шаћири дотукао Фулам! Фудбалери Ливерпула очекивано су савладали Фулам 2:0, у првом недељном мечу 12. кола енглеске Премијер лиге.  ПреВАРени за 14 секунди: Митру поништен гол, извлачиле се линије, огласио се и Мајкл Овен, Фулам је могао боље да прође на Енфилду! Контроверзна одлука судија коштала тим Славише Јокановића предности, после чега је Ливерпул славио 2:0.  Ливерпул "преболео" Звезду и Фулам је то осетио.  Тим Јиргена Клопа победила Фулам у 12. колу Премијер лиге, у првом мечу после пораза у Београду у Лиги шампиона.

Фудбал 11.11.2018 | 15:15
ПЛ: Да ли ће Јокан и ово да "преживи"?!
Ливерпул је повео у 41. минуту голом Мохамеда Салаха, после експресне контре након што је Александру Митровићу поништен гол због сумњивог офсајда.

"Редси" тачну на меч стављају већ у осмом минуту другог полувремена, поготком Ђердана Шаћирија.

Фулам је опет играо солидно, тим Славише Јокановића се добро носио са фаворизованим домаћином, али је лондонски тим опет сам себе "покопао".

Ливерпул је повео након катастрофалне реакције играча Фулама који су жалили за офсајдом Митровића и расправљали се са судијом, док је голман Бекер проиграо Александер-Арнолда, а овај "лансирао" Салаха директно на немоћног голмана гостију Рика.

У наставку меча Ливерпул је контролисао ритам игре и у 53. минуту "оверо" тријумф. Робертсон је сјајном дијагоналом пронашао Шаћирија на другој стативи, а швајцарски репрезентативац из прве лопту спровео у даљи угао.

Ливерпул је деветом победом у првенству преузео прво место на табели Премијер лиге, бар на неколико сати до манчестерског дербија између Ситија и Јунајтеда.

С друге стране, Фулам је поражен девети пут, седми пут у низу, па је закуцан за дно табеле са свега пет бодова.

Питање је да ли ће и после овог пораза Јокановић задржати место тренера тима са Крејвен котиџа, а уочи дуела са конкурентом у борби за опстанак Саутемптоном, који ће бити кључан за наставак сезоне ове екипе.

Ливерпул у следећем колу гостује седмопласираном Ворфорду, који је освојио само један бод у последња два кола.

Ливерпул је архивирао пораз у Лиги шампиона од Црвене звезде (0:2) у Лиги шампиона и вратио се на победнички колосек.

Осетио је то тим Славише Јокановића у 12. колу Премијер лиге на гостовању на Енфилду.

Ливерпул - Фулам 2:0 (1:0)

"Црвени" су славили головима Салаха у 41. и Шаћирија у 53. минуту.

А исход је могао да буде и другачији, или пораз бар "подношљивији" за Фулам, да је Александар Митровић искористио све шансе на мечу.

Српски репрезентативац је први погодио на Енфилду, нешто пре Салаха, када је главом савладао голмана Ливерпула, али је судија поништио тај погодак, оценивши да је био у офсајду.

Имао је сјајну прилику да донесе изједначење Фуламу у финишу првог полувремена када је прошао неколико играча Ливерпула, али је Алисон одлично реаговао и зауставио његов шут упућен у доњи леви део гола.

Имао је Фулам, а пре свих Митровић, неколико прилика и у другом полувремену, али нису успели да их искористе, док су агилни домаћини једну од многобројних у наставку спровели у дело брзо по повратку на терен.

Ендрју Робертсон "пронашао" је Шаћирија у шеснаестерцу, а овај је закуцао лопту у гол Фулама.

Ливерпул после девете победе ове сезоне накратко ће преузети челну позицију табеле са 30 бодова, једним више од Манчестер ситија, који ће касније у дербију кола дочекати градског ривала Манчестер јунајтед.

Фуламу је на другој страни то био девети пораз ове сезоне, седми у низу, уз победу и два ремија, па остаје последњепласирани тим са само пет освојених бодова.

Нису прошла ни 24 сата откако је Марк Хјуз закукао за ВАР-ом, а да је видео-технологија потребна Премијер лиги као хлеб потврдила је уводна утакмица недељног програма 12. кола, у коме је Фулам на Енфилду сломљен на начин који је у најмању руку дискутабилан. Јесте Ливерпул успео да извида београдске ране победом (2:0), мада је она остала у сенци водећег гола, пошто је хорор са Маракане лако могао да се настави на култом стадиону у граду Битлса.

Постигао га је Мохамед Салах, међутим, све што му је претходило оставља широк простор за полемику. По два основа. Најпре је на центаршут Тима Кернија наш Александар Митровић закуцао лопту главом у мрежу и, чинило се, наговестио сензацију, међутим... Помоћни судија испод западне трибине, Адријан Холмс је дигао заставицусигнализирајући офсајд, мада ни поновљени снимак, ни повлачење линија по друштвеним мрежама, као у српском вечитом дербију, није било довољно да одгонетне да ли је центарфор гостију био у недозвољеној позицији. Пре свега због положаја тела Ендрјуа Робертсона, с тим да ваља нагласити да Андре Ширле и Рајан Сесењон не утичу на игру.

Дакле, гледа се Митровић. Посматра га и некадашњи шпиц енглеске репрезенатције Мајкл Овен, стручни консултант у једној ТВ емисији, па указује и још један детаљ:

„Ако ћемо да се држимо прописа, Митровић јесте био у недозвољеној позицији, међутим, кад се већ стриктно држимо књиге онда морамо рећи и да лопта није мировала у ситуацији кад ју је Алисон вратио у игру“.

Учинио је то Бразилац муњевито. Пас на страну а Александер Трента Арнолда, бек Црвених напред за Салаха, а Египћанин је немилосрдан и само 14 секунди после поништеног гола Митровића – док су играчи Фулама жалили за поништеним голом – једном од најбољих контри сезоне, завршава акцију која је тим Јиргена Клопа донела предност у 41. минуту.

Предност играчки заслужена, јер је Ливерпул бољи. Индивидуално и екипно. Имао је шансе и пре тога, био у бољем ритму наго против Црвене звезде, али далеко од тога да тим Славише Јокановића није имао шта да понуди. Напротив. Остао је Фулам веран стилу да напада, макар га то коштало. Имао је Митровић пре поништеног гола једну шансу, али је недовољно јако пуцао по земљи, мало пре тога спустио лопту Рајану Сесињону, а талентовани Енглез избио сам пред Алисона и обрукао се... А кад аутсајдер не искористи шансе на Енфилду може да рачуна да ће бити кажњен.

Поготово што је Ливерпулу вођство омогућило да уђе у комфорну зону и да игра опуштеније, што се дало приметити по изласку из свлачионице, кад је на центаршут Ендрјуа Робертсона Џердан Шаћири завршио акцију, показавши колико је важан за Клопа, пошто је у последњих шест утакмица, у свим такмичењима, дао два и наместио три гола. На тај начин бодови су остали на Енфилду, Фулам је до краја покушавао да постигне почасни гол. Опет је Митровић имао шансу. Није му се дало, па је Славиша Јокановић претрпео шести везани првенствени пораз, а серију мечева без славља продужио на девет, те је закуцан на последње место на табели.

Премијер лига, 12. коло:

Ливерпул – Фулам 2:0 (1:0)
Салах 41, Шаћири 53

15.15 Челси – Евертон
17.30 Арсенал – Вулверхемптон
17.30 М. Сити – М. Јунајтед

Субота:

Кардиф сити – Брајтон 2:1 (1:1)
Патерсон 28, Бамба 90 – Данк 6

Хадерсфилд – Вест Хем 1:1 (1:0)
Причард 6 – Андерсон 75

Њукасл – Борнмут 2:1 (2:1)
Рондон 7, 40 – Лерма 45+6

Саутемптон – Вотфорд 1:1 (1:0)
Габијадини 20 – Холебас 82

Лестер сити – Барнли 0:0 (0:0)

Табела: Ливерпул 30, Манчестер сити (-1) 29, Челси (-1) 27, Тотенхем 27, Арсенал (-1) 23, Борнмут 20, Вотфорд 20, Манчестер јунајтед (-1) 20, Евертон (-1) 18, Лестер 17, Вулверхемптон (-1) 15, Брајтон 14, Вест Хем 12, Њукасл 9, Барнли 9, Кристал Палас 8, Саутемптон 8, Кардиф 8, Хадерсфилд 7, Фулам 5.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар