PL: Da li će Jokan i ovo da "preživi"?!

Salah načeo, Šaćiri dotukao Fulam! Fudbaleri Liverpula očekivano su savladali Fulam 2:0, u prvom nedeljnom meču 12. kola engleske Premijer lige.  PreVAReni za 14 sekundi: Mitru poništen gol, izvlačile se linije, oglasio se i Majkl Oven, Fulam je mogao bolje da prođe na Enfildu! Kontroverzna odluka sudija koštala tim Slaviše Jokanovića prednosti, posle čega je Liverpul slavio 2:0.  Liverpul "preboleo" Zvezdu i Fulam je to osetio.  Tim Jirgena Klopa pobedila Fulam u 12. kolu Premijer lige, u prvom meču posle poraza u Beogradu u Ligi šampiona.

Fudbal 11.11.2018 | 15:15
PL: Da li će Jokan i ovo da "preživi"?!
Liverpul je poveo u 41. minutu golom Mohameda Salaha, posle ekspresne kontre nakon što je Aleksandru Mitroviću poništen gol zbog sumnjivog ofsajda.

"Redsi" tačnu na meč stavljaju već u osmom minutu drugog poluvremena, pogotkom Đerdana Šaćirija.

Fulam je opet igrao solidno, tim Slaviše Jokanovića se dobro nosio sa favorizovanim domaćinom, ali je londonski tim opet sam sebe "pokopao".

Liverpul je poveo nakon katastrofalne reakcije igrača Fulama koji su žalili za ofsajdom Mitrovića i raspravljali se sa sudijom, dok je golman Beker proigrao Aleksander-Arnolda, a ovaj "lansirao" Salaha direktno na nemoćnog golmana gostiju Rika.

U nastavku meča Liverpul je kontrolisao ritam igre i u 53. minutu "overo" trijumf. Robertson je sjajnom dijagonalom pronašao Šaćirija na drugoj stativi, a švajcarski reprezentativac iz prve loptu sproveo u dalji ugao.

Liverpul je devetom pobedom u prvenstvu preuzeo prvo mesto na tabeli Premijer lige, bar na nekoliko sati do mančesterskog derbija između Sitija i Junajteda.

S druge strane, Fulam je poražen deveti put, sedmi put u nizu, pa je zakucan za dno tabele sa svega pet bodova.

Pitanje je da li će i posle ovog poraza Jokanović zadržati mesto trenera tima sa Krejven kotidža, a uoči duela sa konkurentom u borbi za opstanak Sautemptonom, koji će biti ključan za nastavak sezone ove ekipe.

Liverpul u sledećem kolu gostuje sedmoplasiranom Vorfordu, koji je osvojio samo jedan bod u poslednja dva kola.

Liverpul je arhivirao poraz u Ligi šampiona od Crvene zvezde (0:2) u Ligi šampiona i vratio se na pobednički kolosek.

Osetio je to tim Slaviše Jokanovića u 12. kolu Premijer lige na gostovanju na Enfildu.

Liverpul - Fulam 2:0 (1:0)

"Crveni" su slavili golovima Salaha u 41. i Šaćirija u 53. minutu.

A ishod je mogao da bude i drugačiji, ili poraz bar "podnošljiviji" za Fulam, da je Aleksandar Mitrović iskoristio sve šanse na meču.

Srpski reprezentativac je prvi pogodio na Enfildu, nešto pre Salaha, kada je glavom savladao golmana Liverpula, ali je sudija poništio taj pogodak, ocenivši da je bio u ofsajdu.

Imao je sjajnu priliku da donese izjednačenje Fulamu u finišu prvog poluvremena kada je prošao nekoliko igrača Liverpula, ali je Alison odlično reagovao i zaustavio njegov šut upućen u donji levi deo gola.

Imao je Fulam, a pre svih Mitrović, nekoliko prilika i u drugom poluvremenu, ali nisu uspeli da ih iskoriste, dok su agilni domaćini jednu od mnogobrojnih u nastavku sproveli u delo brzo po povratku na teren.

Endrju Robertson "pronašao" je Šaćirija u šesnaestercu, a ovaj je zakucao loptu u gol Fulama.

Liverpul posle devete pobede ove sezone nakratko će preuzeti čelnu poziciju tabele sa 30 bodova, jednim više od Mančester sitija, koji će kasnije u derbiju kola dočekati gradskog rivala Mančester junajted.

Fulamu je na drugoj strani to bio deveti poraz ove sezone, sedmi u nizu, uz pobedu i dva remija, pa ostaje poslednjeplasirani tim sa samo pet osvojenih bodova.

Nisu prošla ni 24 sata otkako je Mark Hjuz zakukao za VAR-om, a da je video-tehnologija potrebna Premijer ligi kao hleb potvrdila je uvodna utakmica nedeljnog programa 12. kola, u kome je Fulam na Enfildu slomljen na način koji je u najmanju ruku diskutabilan. Jeste Liverpul uspeo da izvida beogradske rane pobedom (2:0), mada je ona ostala u senci vodećeg gola, pošto je horor sa Marakane lako mogao da se nastavi na kultom stadionu u gradu Bitlsa.

Postigao ga je Mohamed Salah, međutim, sve što mu je prethodilo ostavlja širok prostor za polemiku. Po dva osnova. Najpre je na centaršut Tima Kernija naš Aleksandar Mitrović zakucao loptu glavom u mrežu i, činilo se, nagovestio senzaciju, međutim... Pomoćni sudija ispod zapadne tribine, Adrijan Holms je digao zastavicusignalizirajući ofsajd, mada ni ponovljeni snimak, ni povlačenje linija po društvenim mrežama, kao u srpskom večitom derbiju, nije bilo dovoljno da odgonetne da li je centarfor gostiju bio u nedozvoljenoj poziciji. Pre svega zbog položaja tela Endrjua Robertsona, s tim da valja naglasiti da Andre Širle i Rajan Sesenjon ne utiču na igru.

Dakle, gleda se Mitrović. Posmatra ga i nekadašnji špic engleske reprezenatcije Majkl Oven, stručni konsultant u jednoj TV emisiji, pa ukazuje i još jedan detalj:

„Ako ćemo da se držimo propisa, Mitrović jeste bio u nedozvoljenoj poziciji, međutim, kad se već striktno držimo knjige onda moramo reći i da lopta nije mirovala u situaciji kad ju je Alison vratio u igru“.

Učinio je to Brazilac munjevito. Pas na stranu a Aleksander Trenta Arnolda, bek Crvenih napred za Salaha, a Egipćanin je nemilosrdan i samo 14 sekundi posle poništenog gola Mitrovića – dok su igrači Fulama žalili za poništenim golom – jednom od najboljih kontri sezone, završava akciju koja je tim Jirgena Klopa donela prednost u 41. minutu.

Prednost igrački zaslužena, jer je Liverpul bolji. Individualno i ekipno. Imao je šanse i pre toga, bio u boljem ritmu nago protiv Crvene zvezde, ali daleko od toga da tim Slaviše Jokanovića nije imao šta da ponudi. Naprotiv. Ostao je Fulam veran stilu da napada, makar ga to koštalo. Imao je Mitrović pre poništenog gola jednu šansu, ali je nedovoljno jako pucao po zemlji, malo pre toga spustio loptu Rajanu Sesinjonu, a talentovani Englez izbio sam pred Alisona i obrukao se... A kad autsajder ne iskoristi šanse na Enfildu može da računa da će biti kažnjen.

Pogotovo što je Liverpulu vođstvo omogućilo da uđe u komfornu zonu i da igra opuštenije, što se dalo primetiti po izlasku iz svlačionice, kad je na centaršut Endrjua Robertsona Džerdan Šaćiri završio akciju, pokazavši koliko je važan za Klopa, pošto je u poslednjih šest utakmica, u svim takmičenjima, dao dva i namestio tri gola. Na taj način bodovi su ostali na Enfildu, Fulam je do kraja pokušavao da postigne počasni gol. Opet je Mitrović imao šansu. Nije mu se dalo, pa je Slaviša Jokanović pretrpeo šesti vezani prvenstveni poraz, a seriju mečeva bez slavlja produžio na devet, te je zakucan na poslednje mesto na tabeli.

Premijer liga, 12. kolo:

Liverpul – Fulam 2:0 (1:0)
Salah 41, Šaćiri 53

15.15 Čelsi – Everton
17.30 Arsenal – Vulverhempton
17.30 M. Siti – M. Junajted

Subota:

Kardif siti – Brajton 2:1 (1:1)
Paterson 28, Bamba 90 – Dank 6

Hadersfild – Vest Hem 1:1 (1:0)
Pričard 6 – Anderson 75

Njukasl – Bornmut 2:1 (2:1)
Rondon 7, 40 – Lerma 45+6

Sautempton – Votford 1:1 (1:0)
Gabijadini 20 – Holebas 82

Lester siti – Barnli 0:0 (0:0)

Tabela: Liverpul 30, Mančester siti (-1) 29, Čelsi (-1) 27, Totenhem 27, Arsenal (-1) 23, Bornmut 20, Votford 20, Mančester junajted (-1) 20, Everton (-1) 18, Lester 17, Vulverhempton (-1) 15, Brajton 14, Vest Hem 12, Njukasl 9, Barnli 9, Kristal Palas 8, Sautempton 8, Kardif 8, Hadersfild 7, Fulam 5.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar