Луси Шафарова најавила крај!

Чешка тенисерка саопштила да ће на Аустралијан Опену завршити каријеру.

Тенис 12.11.2018 | 16:30
Луси Шафарова најавила крај!
Луси Шафарова неће још дуго играти тенис.

Чехиња је најавила да ће се повући после Аустралијан Опена у јануару 2019. године.

Она је ову одлуку саопштила у Прагу пре почетка финала Фед купа измедју Чешке и САД.

Шафаржова је четири пута помогла Чешкој да додје до трофеја, али није у тренутном тиму који се бори за нову титулу.

Шафаржова је додала да је њена одлука о завршетку каријере усиљена због здравствених проблема који су утицали на њену каријеру у последњих неколико година.

Она је освојила седам WТА турнира у синглу и 15 у дублу, укључујући и пет грен слем титула са Американком Бетани Матек-Сендс. Најбољи пласман Шафаржове у синглу био је пето место на WТА ранг-листи 2015. године, када је стигла до финала Ролан Гароса, док је у дублу била првопалсирана претходне сезоне.

Она је са сународницом Барбором Штрицовом освојила бронзану медаљу на Олимпијским играма 2016. године.

"Имала сам сјајну каријеру, али ми повреде не дозвољавају да је наставим", изјавила је Шафарова у Прагу на мечу финала Фед купа, у којем се састају Чешка и САД, али на којем она не наступа.

План је да се у Мелбурну такмичи и у синглу и дублу, а уколико не буде стекла услове за то на основу пласмана на WТА листи, затражиће специјалну позивницу организатора.

То ће јој бити први турнир у сезони, јер пре тога није планирала да игра.

Она је ове сезоне наступала на само 11 турнира, завршила је такмичење у септембру због бактеријске инфекције и болова у зглобовима, и тренутно је 106. на WТА листи.

Последњих година имала је много здравствених проблема.

Неколико месеци после јединог финала гренд слема у каријери, Ролан Гароса 2015, где је поражена од Серене Вилијамс, хитно је хоспитализована због непознате вирусне инфекције, а и прошлу сезону завршила је раније због упале тетиве.

Шафарова (31) је током 16 година професионалне каријере освојила седам WТА пехара, а најбољи пласман у синглу био јој је пето место у септембру 2014.

Она је забележила и сјајне резултате у дублу, где је освојила 15 титула, од чега пет на гренд слемовима. У августу 2017. била је првопласирана на WТА листи дубл играчица.

На Олимпијским играма у Рију 2016. окитила се бронзаном медаљом у дублу са земљакињом Барбором Стрицовом.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар