Lusi Šafarova najavila kraj!

Češka teniserka saopštila da će na Australijan Openu završiti karijeru.

Tenis 12.11.2018 | 16:30
Lusi Šafarova najavila kraj!
Lusi Šafarova neće još dugo igrati tenis.

Čehinja je najavila da će se povući posle Australijan Opena u januaru 2019. godine.

Ona je ovu odluku saopštila u Pragu pre početka finala Fed kupa izmedju Češke i SAD.

Šafaržova je četiri puta pomogla Češkoj da dodje do trofeja, ali nije u trenutnom timu koji se bori za novu titulu.

Šafaržova je dodala da je njena odluka o završetku karijere usiljena zbog zdravstvenih problema koji su uticali na njenu karijeru u poslednjih nekoliko godina.

Ona je osvojila sedam WTA turnira u singlu i 15 u dublu, uključujući i pet gren slem titula sa Amerikankom Betani Matek-Sends. Najbolji plasman Šafaržove u singlu bio je peto mesto na WTA rang-listi 2015. godine, kada je stigla do finala Rolan Garosa, dok je u dublu bila prvopalsirana prethodne sezone.

Ona je sa sunarodnicom Barborom Štricovom osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2016. godine.

"Imala sam sjajnu karijeru, ali mi povrede ne dozvoljavaju da je nastavim", izjavila je Šafarova u Pragu na meču finala Fed kupa, u kojem se sastaju Češka i SAD, ali na kojem ona ne nastupa.

Plan je da se u Melburnu takmiči i u singlu i dublu, a ukoliko ne bude stekla uslove za to na osnovu plasmana na WTA listi, zatražiće specijalnu pozivnicu organizatora.

To će joj biti prvi turnir u sezoni, jer pre toga nije planirala da igra.

Ona je ove sezone nastupala na samo 11 turnira, završila je takmičenje u septembru zbog bakterijske infekcije i bolova u zglobovima, i trenutno je 106. na WTA listi.

Poslednjih godina imala je mnogo zdravstvenih problema.

Nekoliko meseci posle jedinog finala grend slema u karijeri, Rolan Garosa 2015, gde je poražena od Serene Vilijams, hitno je hospitalizovana zbog nepoznate virusne infekcije, a i prošlu sezonu završila je ranije zbog upale tetive.

Šafarova (31) je tokom 16 godina profesionalne karijere osvojila sedam WTA pehara, a najbolji plasman u singlu bio joj je peto mesto u septembru 2014.

Ona je zabeležila i sjajne rezultate u dublu, gde je osvojila 15 titula, od čega pet na grend slemovima. U avgustu 2017. bila je prvoplasirana na WTA listi dubl igračica.

Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. okitila se bronzanom medaljom u dublu sa zemljakinjom Barborom Stricovom.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar