Ухапшен руски шпијун у Аустрији

Пензионирани пуковник аустријске војске, осумњичен је да је шпијунирао за рачун Русије током неколико деценија, изјавио је пред новинарима аустријски канцелар Себастиан Курц.
 

Свијет 10.11.2018 | 23:16
Ухапшен руски шпијун у Аустрији
Официр је почео радити с руским обавјештајним службама деведесетих година и наставио је своју активност до ове године.

Руског отправника послова у Бечу позвала је аустријска министрица вањских послова Карин Кнеиссл, која је отказала предвиђено путовање у Русију, додао је Себастиан Курц те истакао да је отворена судска истрага.

"Наравно, ако се такви случајеви потврде, било то у Холандији или Аустрији, то неће моћи побољшати односе између ЕУ-а и Русије", изјавио је канцелар, шеф конзервативне странке која влада са странком крајње деснице ФПО.

Холндија је у октобру објавила да је протјерала четири руска шпијуна оптужена за покушај хакирања сједишта Организације за забрану хемијског наоружања у Хагу.

Аустријски министар одбране Марио Кунасек из странке ФПО изјавио је на конференцији за штампу да је афера откривена "прије неколико седмица" након информација добивених од друге европске обавјештајне агенције. 

Аустријски медији јављају да је осумњичени пуковник аустријске војске ухапшен због бојазни да би могао побјећи, саопћоо је портпарол тужилаштва у Салцбуру, преноси АП.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Аустриа

11.11.2018 06:30

Ех мој царе свабе су спиуни од 10године зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је у игри

11.11.2018 08:59

.Спијуна је скукуда и то није никаква новост.Колико је Србија похватала страних и домацих издајника па се томе није дала никакава пазња. Аустрија има коректне односе са Русима сто натоу не одговара . Зато је Америка оптузила тог Аустријанца за издају. Кад Срби ухвате неког од Нато спијуна одма неко из НАТО лети за Београд како би то затаскао.

Name

Сергеј

11.11.2018 08:17

Цио свијет се бави шпијунажом. А то што руси имају развијену шпијунску мрежу и бројне шпијуне нормално је да одређени постотак њих буде и откривен. Русија корача напријед упркос америчком протвљењу. Делази крај америчкој самовољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.11.2018 13:15

А шта то Аустрија има за шпијунирати?

ОДГОВОРИТЕ