Uhapšen ruski špijun u Austriji

Penzionirani pukovnik austrijske vojske, osumnjičen je da je špijunirao za račun Rusije tokom nekoliko decenija, izjavio je pred novinarima austrijski kancelar Sebastian Kurc.
 

Svijet 10.11.2018 | 23:16
Uhapšen ruski špijun u Austriji
Oficir je počeo raditi s ruskim obavještajnim službama devedesetih godina i nastavio je svoju aktivnost do ove godine.

Ruskog otpravnika poslova u Beču pozvala je austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je otkazala predviđeno putovanje u Rusiju, dodao je Sebastian Kurc te istakao da je otvorena sudska istraga.

"Naravno, ako se takvi slučajevi potvrde, bilo to u Holandiji ili Austriji, to neće moći poboljšati odnose između EU-a i Rusije", izjavio je kancelar, šef konzervativne stranke koja vlada sa strankom krajnje desnice FPO.

Holndija je u oktobru objavila da je protjerala četiri ruska špijuna optužena za pokušaj hakiranja sjedišta Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja u Hagu.

Austrijski ministar odbrane Mario Kunasek iz stranke FPO izjavio je na konferenciji za štampu da je afera otkrivena "prije nekoliko sedmica" nakon informacija dobivenih od druge evropske obavještajne agencije. 

Austrijski mediji javljaju da je osumnjičeni pukovnik austrijske vojske uhapšen zbog bojazni da bi mogao pobjeći, saopćoo je portparol tužilaštva u Salcburu, prenosi AP.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Austria

11.11.2018 06:30

Eh moj care svabe su spiuni od 10godine zivota

ODGOVORITE
Name

Sve je u igri

11.11.2018 08:59

.Spijuna je skukuda i to nije nikakva novost.Koliko je Srbija pohvatala stranih i domacih izdajnika pa se tome nije dala nikakava paznja. Austrija ima korektne odnose sa Rusima sto natou ne odgovara . Zato je Amerika optuzila tog Austrijanca za izdaju. Kad Srbi uhvate nekog od Nato spijuna odma neko iz NATO leti za Beograd kako bi to zataskao.

Name

Sergej

11.11.2018 08:17

Cio svijet se bavi špijunažom. A to što rusi imaju razvijenu špijunsku mrežu i brojne špijune normalno je da određeni postotak njih bude i otkriven. Rusija korača naprijed uprkos američkom protvljenju. Delazi kraj američkoj samovolji.

ODGOVORITE
Name

Re:

11.11.2018 13:15

А шта то Аустрија има за шпијунирати?

ODGOVORITE