ПЛ: Кардиф послије преокрета савладао Брајтон!

Фудбалери Кардифа победили су на свом терену Брајтон са 2:1 у првој утакмици 12. кола енглеске Премијер лиге.  Чемпионшип "класик": Црвени, пречке, стативе, гол у 90'! Кардиф има једну сезону у Премијер лиги, Брајтон четири - из времена када се она звала Прва дивизија. Ко их је издвојио за први меч ове суботе, није погрешио! Кардиф се буди! Флипери у шеснаестерцу Брајтона и Бамбино закуцавање за три бода.  Домаћин славио у надокнади времена.

Фудбал 10.11.2018 | 18:30
ПЛ: Кардиф послије преокрета савладао Брајтон!
Брајтон је одлично почео утакмицу и повео голом Луиса Данка у четвртом минуту на асистенцију Соломона Марча.

Кардиф је преко Калума Патерсона успео да дође до изједначења у 28. минуту, а шест минута касније ;везиста Брајтона ;Дејл Стефенс добио је директан црвени картон због заустављања контре ривала.

Кардиф је у наставку сусрета имао потпуну контролу, али је тек у 90. минуту успео да дође до гола и то преко Сола Бамбе. 

Велшкој екипи ово је друга победа у Премијер лиги, па су сада 16. са осам бодова, шест мање од дванаестопласираног Брајтона.

Кардиф се буди и бежи из црвене зоне!

Велшани су остварили и другу победу у последња четири кола и тако ушли у нешто мирније воде, али до тога су дошли пошто су преживели праву буру у мечу с Брајтоном. Почели су с голом заостатка, али су крајњим напорима изабраници Нила Ворнока извојевали херојску победу и нашли унутрашњи мир - 2:1 (1:1). 

Истини за вољу, Кардиф је заслужио ова три бода. Не би било неоправдано и да је остало 1:1, али је Кардиф у тесној утакмици са доста потрошених живаца ипак био за нијансу бољи и конкретнији. То се на крају, ето, исплатило. Брајтон је боље почео, стигао до раног вођства преко Луиса Данка, али је Кардиф брзо вратио контролу утакмице и поравнао резултат. 

Играо се 26. минут када је Калум Патерсон изједначио резултат после праве гунгуле у шеснаестерцу гостију. Харис је одлично прошао по десној страни, послао центаршут који је Бонг само улепшао и омогућио Патерсону да се прослави.

Проблем је настао када је Дејл Стивенс морао да напусти терен већ у 34. минуту после несмотрених стартова. Два пута је у истом нападу ишао отвореним ђоном на противничке играче, а то Мартин Еткинсон није толерисао. Показао је директан црвени картон и Брајтон је пратично цео сат био са играчем мање.

До краја утакмице обе екипе имале су своје шансе, али се последњи смејао домаћин. Била је то права лудница у казненом простору – маказице, статива, пречка и онда закуцавање Сола Бамбеза победу у надокнади времена!

Чемпионшип "класик" на отварању 12. кола Премијер лиге!

Одлука да фудбалски дан у Енглеској почне дербијем зачеља у Велсу уопште није било лоша:

Кардиф – Брајтон 2:1 (1:1) и то голом ветерана Сола Бамбе у 90. минуту за делиријум међу 29.000 навијача.

Када су помислили да ће новембарску паузу за УЕФА лигу нација дочекати само са једном победом, оном над Фуламом од 4:2 забележеном 20. октобра на истом месту, Кардифови навијачи први су уздасима испратили Бамбине "маказице" којима је уздрмао преку, а онда егзалтирано прославили погодак који је 33–годишњи дефанзивац из Обале Слоноваче успео да постигне "из поправног".

Голман гостију Метју Рајан био је само неми посматрач акције у којој је његов тим остао и без бода. Момци менаџера Криса Хјутона допутовали су у Велс са максималних девет бодова из претходна три кола, освојена победама од 1:0 над Вест Хемом, Њукаслом и Вулверхемптоном, повели су у 6. минуту после идеалног центаршута Соломона Марча из слободњака са леве стране и рутинског гола главом Луиса Дана, али...

Када је Калум Патерсон у 20. минуту, такође главом, поентирао после слалома Виктора Камарасе кроз спору одбрану Брајтона, ствари су почеле лоше да се одвијају по "галебове".

Прво је Дејл Стивенс натерао Мартина Еткинсона да му покаже директан црвени картон у 30. минуту за погибељан старт на Грега Канингема, због чега је Хјутон пре полувремена морао да изврши непланирану измену, а када је Кадим Херис у 60. минуту пропустио добру шансу и најавио коначан јуриш домаћих ка победи – Нил Етериџ забележио је одбрану утакмице и врховима прстију ударац Хозеа Искидера са ивице шеснаестерца за 1:2 у 83. минуту.

Менаџер домаћих Нил Ворнок направио је три офанзивне измене, поручујући екипи да је реми у овом мечу исто што и потенцијални пораз из контре коју су све време чекали гости, а такав приступ донео му је велико славље и, вероватно, сачувао позицију на клупи пред одлазак на двонедељну паузу – често кобну за менаџере којима лоше иде у својим клубовима.

Власник Кардифа, Винсент Тан, пратио је како Рајан зауставља Камарасин ударац "под пречку" у 88, како Бамба у наредној акцији погађа стативу после дуге лопте са бока и сјајног ударца са 11 метара, вероватно је одустао када је Патерсон у гужви пред голом гостију "пронашао" лопту и успео да је закуца у пречку, али све то био је само увод у "гала финале" – Бамбин погодак вредан три бода после још једног ударца у оквир гола!

Брајтон ће остатак 12. рунде испратити са скором 4–2–6 и 14 освојених бодова, док ће Кардиф бар неко време бити изнад црте са осам бодова и скором 2–2–8. Колико су победе на "Кардиф сити стадиону" виталне за Ворноков тим довољно говори њихов скор на гостовањима, са којих су вратили бод од старта сезоне.

Кардиф је 13 од последњих 14 сезона провео у Чемпионшипу, у који се експресно вратио после првог пласмана у Премијер лигу у историји – у сезони 2013/14. Пре тога, један од два најпопуларнија велшка клуба, имао је осам сезона у Првој дивизији током 20–их година и шест током 50–их година прошлог века. Брајтон је у елитном рангу играо четири сезоне, од 1979. до 1983, а на повратак у највиши ранг чекали су све до сезоне 2016/17 и чувене плеј–оф драме на "Вемблију". За разлику од Кардифа, Брајтон у дебитантској сезони у Премијер лиги није испао – завршили су 15. прошле године.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар