PL: Kardif poslije preokreta savladao Brajton!

Fudbaleri Kardifa pobedili su na svom terenu Brajton sa 2:1 u prvoj utakmici 12. kola engleske Premijer lige.  Čempionšip "klasik": Crveni, prečke, stative, gol u 90'! Kardif ima jednu sezonu u Premijer ligi, Brajton četiri - iz vremena kada se ona zvala Prva divizija. Ko ih je izdvojio za prvi meč ove subote, nije pogrešio! Kardif se budi! Fliperi u šesnaestercu Brajtona i Bambino zakucavanje za tri boda.  Domaćin slavio u nadoknadi vremena.

Fudbal 10.11.2018 | 18:30
PL: Kardif poslije preokreta savladao Brajton!
Brajton je odlično počeo utakmicu i poveo golom Luisa Danka u četvrtom minutu na asistenciju Solomona Marča.

Kardif je preko Kaluma Patersona uspeo da dođe do izjednačenja u 28. minutu, a šest minuta kasnije ;vezista Brajtona ;Dejl Stefens dobio je direktan crveni karton zbog zaustavljanja kontre rivala.

Kardif je u nastavku susreta imao potpunu kontrolu, ali je tek u 90. minutu uspeo da dođe do gola i to preko Sola Bambe. 

Velškoj ekipi ovo je druga pobeda u Premijer ligi, pa su sada 16. sa osam bodova, šest manje od dvanaestoplasiranog Brajtona.

Kardif se budi i beži iz crvene zone!

Velšani su ostvarili i drugu pobedu u poslednja četiri kola i tako ušli u nešto mirnije vode, ali do toga su došli pošto su preživeli pravu buru u meču s Brajtonom. Počeli su s golom zaostatka, ali su krajnjim naporima izabranici Nila Vornoka izvojevali herojsku pobedu i našli unutrašnji mir - 2:1 (1:1). 

Istini za volju, Kardif je zaslužio ova tri boda. Ne bi bilo neopravdano i da je ostalo 1:1, ali je Kardif u tesnoj utakmici sa dosta potrošenih živaca ipak bio za nijansu bolji i konkretniji. To se na kraju, eto, isplatilo. Brajton je bolje počeo, stigao do ranog vođstva preko Luisa Danka, ali je Kardif brzo vratio kontrolu utakmice i poravnao rezultat. 

Igrao se 26. minut kada je Kalum Paterson izjednačio rezultat posle prave gungule u šesnaestercu gostiju. Haris je odlično prošao po desnoj strani, poslao centaršut koji je Bong samo ulepšao i omogućio Patersonu da se proslavi.

Problem je nastao kada je Dejl Stivens morao da napusti teren već u 34. minutu posle nesmotrenih startova. Dva puta je u istom napadu išao otvorenim đonom na protivničke igrače, a to Martin Etkinson nije tolerisao. Pokazao je direktan crveni karton i Brajton je pratično ceo sat bio sa igračem manje.

Do kraja utakmice obe ekipe imale su svoje šanse, ali se poslednji smejao domaćin. Bila je to prava ludnica u kaznenom prostoru – makazice, stativa, prečka i onda zakucavanje Sola Bambeza pobedu u nadoknadi vremena!

Čempionšip "klasik" na otvaranju 12. kola Premijer lige!

Odluka da fudbalski dan u Engleskoj počne derbijem začelja u Velsu uopšte nije bilo loša:

Kardif – Brajton 2:1 (1:1) i to golom veterana Sola Bambe u 90. minutu za delirijum među 29.000 navijača.

Kada su pomislili da će novembarsku pauzu za UEFA ligu nacija dočekati samo sa jednom pobedom, onom nad Fulamom od 4:2 zabeleženom 20. oktobra na istom mestu, Kardifovi navijači prvi su uzdasima ispratili Bambine "makazice" kojima je uzdrmao preku, a onda egzaltirano proslavili pogodak koji je 33–godišnji defanzivac iz Obale Slonovače uspeo da postigne "iz popravnog".

Golman gostiju Metju Rajan bio je samo nemi posmatrač akcije u kojoj je njegov tim ostao i bez boda. Momci menadžera Krisa Hjutona doputovali su u Vels sa maksimalnih devet bodova iz prethodna tri kola, osvojena pobedama od 1:0 nad Vest Hemom, Njukaslom i Vulverhemptonom, poveli su u 6. minutu posle idealnog centaršuta Solomona Marča iz slobodnjaka sa leve strane i rutinskog gola glavom Luisa Dana, ali...

Kada je Kalum Paterson u 20. minutu, takođe glavom, poentirao posle slaloma Viktora Kamarase kroz sporu odbranu Brajtona, stvari su počele loše da se odvijaju po "galebove".

Prvo je Dejl Stivens naterao Martina Etkinsona da mu pokaže direktan crveni karton u 30. minutu za pogibeljan start na Grega Kaningema, zbog čega je Hjuton pre poluvremena morao da izvrši neplaniranu izmenu, a kada je Kadim Heris u 60. minutu propustio dobru šansu i najavio konačan juriš domaćih ka pobedi – Nil Eteridž zabeležio je odbranu utakmice i vrhovima prstiju udarac Hozea Iskidera sa ivice šesnaesterca za 1:2 u 83. minutu.

Menadžer domaćih Nil Vornok napravio je tri ofanzivne izmene, poručujući ekipi da je remi u ovom meču isto što i potencijalni poraz iz kontre koju su sve vreme čekali gosti, a takav pristup doneo mu je veliko slavlje i, verovatno, sačuvao poziciju na klupi pred odlazak na dvonedeljnu pauzu – često kobnu za menadžere kojima loše ide u svojim klubovima.

Vlasnik Kardifa, Vinsent Tan, pratio je kako Rajan zaustavlja Kamarasin udarac "pod prečku" u 88, kako Bamba u narednoj akciji pogađa stativu posle duge lopte sa boka i sjajnog udarca sa 11 metara, verovatno je odustao kada je Paterson u gužvi pred golom gostiju "pronašao" loptu i uspeo da je zakuca u prečku, ali sve to bio je samo uvod u "gala finale" – Bambin pogodak vredan tri boda posle još jednog udarca u okvir gola!

Brajton će ostatak 12. runde ispratiti sa skorom 4–2–6 i 14 osvojenih bodova, dok će Kardif bar neko vreme biti iznad crte sa osam bodova i skorom 2–2–8. Koliko su pobede na "Kardif siti stadionu" vitalne za Vornokov tim dovoljno govori njihov skor na gostovanjima, sa kojih su vratili bod od starta sezone.

Kardif je 13 od poslednjih 14 sezona proveo u Čempionšipu, u koji se ekspresno vratio posle prvog plasmana u Premijer ligu u istoriji – u sezoni 2013/14. Pre toga, jedan od dva najpopularnija velška kluba, imao je osam sezona u Prvoj diviziji tokom 20–ih godina i šest tokom 50–ih godina prošlog veka. Brajton je u elitnom rangu igrao četiri sezone, od 1979. do 1983, a na povratak u najviši rang čekali su sve do sezone 2016/17 i čuvene plej–of drame na "Vembliju". Za razliku od Kardifa, Brajton u debitantskoj sezoni u Premijer ligi nije ispao – završili su 15. prošle godine.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar