Потрага за нафтом код Улциња

Брод "Полар Емпрес" норвешке компаније "Шеравотер" требало би данас да почне тродимензионално сеизмичко снимање улцињског подморја ради евентуалне експлоатације нафте и гаса.

Регион 10.11.2018 | 13:18
Потрага за нафтом код Улциња
Из Управе за угљоводонике су рекли да ће се локација истражне бушотине код Улциња одредити у зависности од података добијених истраживањем.

Директор Управе Владан Дубљевић рекао је црногорским медијима да је о платформама и њиховим карактеристикама још рано говорити с обзиром да подаци на основу којих би требало да се планира прва истражна бушотина још нису познати.

Он је навео да евентуалне платформе у црногорским територијалним водама неће бити инсталиране бар наредне четири године.

"Платформе неће бити видљиве са обале, јер је најближа тачка ових блокова на осам миља од обале", објаснио је Дубљевић.

Црна Гора је до сада закључила два уговора о концесији за производњу угљоводоника у подморју код Улциња и Бара.

Први уговор закључен је 14. септембра 2016. године са компанијама "Ени Монтенегро", "БВ Холандија" и "Новатек Монтенегро", а други 15. марта прошле са "Енерџиан Монтенегро лимитед" са Кипра.

Закљученим уговорима о концесији предвиђено је да фаза истраживања траје укупно седам година.

Бушење би требало да почне крајем наредне или почетком 2020. године. Држави припада двије трећине укупних прихода од могуће експлоатације нафте и гаса.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

А прах

10.11.2018 17:45

Па неће ваљда код толиког кокаина поцети да раде на платформи.Нису луди.

ОДГОВОРИТЕ