Potraga za naftom kod Ulcinja

Brod "Polar Empres" norveške kompanije "Šeravoter" trebalo bi danas da počne trodimenzionalno seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja radi eventualne eksploatacije nafte i gasa.

Region 10.11.2018 | 13:18
Potraga za naftom kod Ulcinja
Iz Uprave za ugljovodonike su rekli da će se lokacija istražne bušotine kod Ulcinja odrediti u zavisnosti od podataka dobijenih istraživanjem.

Direktor Uprave Vladan Dubljević rekao je crnogorskim medijima da je o platformama i njihovim karakteristikama još rano govoriti s obzirom da podaci na osnovu kojih bi trebalo da se planira prva istražna bušotina još nisu poznati.

On je naveo da eventualne platforme u crnogorskim teritorijalnim vodama neće biti instalirane bar naredne četiri godine.

"Platforme neće biti vidljive sa obale, jer je najbliža tačka ovih blokova na osam milja od obale", objasnio je Dubljević.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara.

Prvi ugovor zaključen je 14. septembra 2016. godine sa kompanijama "Eni Montenegro", "BV Holandija" i "Novatek Montenegro", a drugi 15. marta prošle sa "Enerdžian Montenegro limited" sa Kipra.

Zaključenim ugovorima o koncesiji predviđeno je da faza istraživanja traje ukupno sedam godina.

Bušenje bi trebalo da počne krajem naredne ili početkom 2020. godine. Državi pripada dvije trećine ukupnih prihoda od moguće eksploatacije nafte i gasa.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

A prah

10.11.2018 17:45

Pa neće valjda kod tolikog kokaina poceti da rade na platformi.Nisu ludi.

ODGOVORITE