Прича: Утакмица вијека!

Не памти се да се икада овако тражила карта више, иако то златно парче папира вреди читаво богатство. Чак 50. 000 душа накрцано на трибинама и остатак планете, који пати крај малих екрана и машта о томе да буде у срцу епског здања у срцу Буенос Ајреса…. Зато је предстојећа битка за трофеј и добила назив – Утакмица века. Илити – Финале свих финала.

Фудбал 10.11.2018 | 17:45
Прича: Утакмица вијека!
Дошао је дан када Аргентина стаје. Улице ће остати пусте. Аргентина постаје фудбал. Живот, бол, врисак, узбуђење, екстаза, историја. Лице у лице, као никада раније. Све се стапа у једну утакмицу. Бомбоњера постаје епицентар највећег фудбалског лудила. Ове суботе Аргентина је подељена на Боку и Ривер. Плаво и црвено.  (ТВ Аренаспорт, 21.00).

Не памти се да се икада овако тражила карта више, иако то златно парче папира вреди читаво богатство. Чак 50.000 душа накрцано на трибинама и остатак планете, који пати крај малих екрана и машта о томе да буде у срцу епског здања у срцу Буенос Ајреса…. Зато је предстојећа битка за трофеј и добила назив – Утакмица века. Илити – Финале свих финала.

Замислите двобој Барселоне и Реал Мадрида, Селтика и Ренџерса, Бостона и Лејкерса, Панатинаикоса и Олимпијакоса, Црвене звезде и Партизана – све емоције, мајсторство, ривалство, енергију, жељу, љубав и мржњу стопљене у једну утакмицу. И опет нећете бити ни близу онога што могу да направе Бока и Ривер. Суперкласико буди емоције какве не могу да се опишу простим језиком. Једноставно, то морате да доживите. И не може свачије срце да поднесе ту дозу емоција. Зато ће, подсетимо, за ову утакмицу бити емитован специјални радијски пренос који ће се преносити без повишеног тона и биће прилагођено навијачима са кардиоваскуларним проблемима.

Зашто је предстојећи двомеч баш толико важан, битнији од свих претходних окршаја два најљућа ривала? Пре свега зато што ће се Бока и Ривер први пут сударити у финалу Копа Либертадорес. Зато што Бока има шест, а Ривер три континенталне титуле. Зато што Бока и Ривер овим двобојем дижу фудбал на ноге као никада раније.

“Независно од тога ко ће победити, подижемо аргентински фудбал на највиши ниво. Данас сви причају о финалу“, каже Бокин тренер Гиљермо Барос Скелото.

Бомбоњера ће горети од узбуђења. Својим карактеристичним обликом због којег делује као да су навијачи на самом терену многи ће се осећати клаустрофобично. Али, Монументал ће 24. новембра донети коначни одговор на питање – ко ће постати нови владар континента!

Не треба ни да подсећамо да гостујућих навијача у обе утакмице неће бити. Јер, све што би оборило ову ригорозну забрану вероватно би за последицу имало много изгубљених живота. Чак ни захтев аргентинског преседника Маурисија Макрија, иначе некадашњег првог човека Боке, није уродио плодом. Јер они, мало приземнији људи, схватили су какав би хаос настао да је таква одлука прошла. Најављене су досад невиђене полицијске мере уочи, током и после меча. На и око стадиона. Ипак, ни ванредна ситуација у земљи, а посебно Буенос Ајресу неће гарантовати мир и сигурност домаћем становништву.

Пред нама је судар историје, традиције, успомена и емоција. На једној страни дух и сурово мајсторство Марадоне, Батистуте, Рикелмеа, Тевеза, Каниђе, Варала, на другој вештина и бриљантност Ди Стефана, Креспа, Ајмара, Ортеге, Франческолија, Лабруне.

Утакмица која живот значи. Тамо где је Лионел Меси остао без речи када је дебитовао за Аргентину. Тамо где је Дијего Армандо Марадона бриљирао пре него што је отишао у Европу. Тамо где је Хуан Роман Рикелме делио најлепше фудбалске лекције. Тамо где је Мартин Палермо плакао. Тамо где је Карлос Бјанки постао божанство међу навијачима. Тамо где је настала фраза да се стадион тресе до темеља. На месту где је настало културно наслеђе аргентинског фудбала. Тамо где је стварана историја једног друштва. Све то против Марсела Гаљарда, најважнијег тренера у новијој историји Ривера. И стотина велемајстора који су уткали свој фудбалски ДНК у систем бесмртног клуба.

Ово је дан када је живот на коцки. Имена победника биће уткана у златне статуе и постаће незаборавна. Овде средине нема. Или долазиш кући са штитом или на њему. У 180 минута божанског фудбала заборавиће се све – економска криза, свакодневни проблеми, живот на ивици провалије.

Победник ће узети све!  

БОКА ЈУНИОРС - РИВЕР ПЛЕЈТ, 21.00
/ТВ Аренаспорт/

Стадион: Бомбоњера, Буенос Ајрес;
Арбитар: Роберто Тобар Варгас (Чиле);

БОКА ЈУНИОРС (4-3-3): Роси – Јара, Изкијердез, Магалан, Олаза – Нандез, Бариос, Пабло Перез – Виља, Павон, Абила.

РИВЕР ПЛЕЈТ (4-3-3): Армани – Монтијел, Мајдана, Пинола, Каско – Паласиос, Перез, Зукулини – Мартинез, Сантос Боре, Прато.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар