Priča: Utakmica vijeka!

Ne pamti se da se ikada ovako tražila karta više, iako to zlatno parče papira vredi čitavo bogatstvo. Čak 50. 000 duša nakrcano na tribinama i ostatak planete, koji pati kraj malih ekrana i mašta o tome da bude u srcu epskog zdanja u srcu Buenos Ajresa…. Zato je predstojeća bitka za trofej i dobila naziv – Utakmica veka. Iliti – Finale svih finala.

Fudbal 10.11.2018 | 17:45
Priča: Utakmica vijeka!
Došao je dan kada Argentina staje. Ulice će ostati puste. Argentina postaje fudbal. Život, bol, vrisak, uzbuđenje, ekstaza, istorija. Lice u lice, kao nikada ranije. Sve se stapa u jednu utakmicu. Bombonjera postaje epicentar najvećeg fudbalskog ludila. Ove subote Argentina je podeljena na Boku i River. Plavo i crveno.  (TV Arenasport, 21.00).

Ne pamti se da se ikada ovako tražila karta više, iako to zlatno parče papira vredi čitavo bogatstvo. Čak 50.000 duša nakrcano na tribinama i ostatak planete, koji pati kraj malih ekrana i mašta o tome da bude u srcu epskog zdanja u srcu Buenos Ajresa…. Zato je predstojeća bitka za trofej i dobila naziv – Utakmica veka. Iliti – Finale svih finala.

Zamislite dvoboj Barselone i Real Madrida, Seltika i Rendžersa, Bostona i Lejkersa, Panatinaikosa i Olimpijakosa, Crvene zvezde i Partizana – sve emocije, majstorstvo, rivalstvo, energiju, želju, ljubav i mržnju stopljene u jednu utakmicu. I opet nećete biti ni blizu onoga što mogu da naprave Boka i River. Superklasiko budi emocije kakve ne mogu da se opišu prostim jezikom. Jednostavno, to morate da doživite. I ne može svačije srce da podnese tu dozu emocija. Zato će, podsetimo, za ovu utakmicu biti emitovan specijalni radijski prenos koji će se prenositi bez povišenog tona i biće prilagođeno navijačima sa kardiovaskularnim problemima.

Zašto je predstojeći dvomeč baš toliko važan, bitniji od svih prethodnih okršaja dva najljuća rivala? Pre svega zato što će se Boka i River prvi put sudariti u finalu Kopa Libertadores. Zato što Boka ima šest, a River tri kontinentalne titule. Zato što Boka i River ovim dvobojem dižu fudbal na noge kao nikada ranije.

“Nezavisno od toga ko će pobediti, podižemo argentinski fudbal na najviši nivo. Danas svi pričaju o finalu“, kaže Bokin trener Giljermo Baros Skeloto.

Bombonjera će goreti od uzbuđenja. Svojim karakterističnim oblikom zbog kojeg deluje kao da su navijači na samom terenu mnogi će se osećati klaustrofobično. Ali, Monumental će 24. novembra doneti konačni odgovor na pitanje – ko će postati novi vladar kontinenta!

Ne treba ni da podsećamo da gostujućih navijača u obe utakmice neće biti. Jer, sve što bi oborilo ovu rigoroznu zabranu verovatno bi za posledicu imalo mnogo izgubljenih života. Čak ni zahtev argentinskog presednika Maurisija Makrija, inače nekadašnjeg prvog čoveka Boke, nije urodio plodom. Jer oni, malo prizemniji ljudi, shvatili su kakav bi haos nastao da je takva odluka prošla. Najavljene su dosad neviđene policijske mere uoči, tokom i posle meča. Na i oko stadiona. Ipak, ni vanredna situacija u zemlji, a posebno Buenos Ajresu neće garantovati mir i sigurnost domaćem stanovništvu.

Pred nama je sudar istorije, tradicije, uspomena i emocija. Na jednoj strani duh i surovo majstorstvo Maradone, Batistute, Rikelmea, Teveza, Kaniđe, Varala, na drugoj veština i briljantnost Di Stefana, Krespa, Ajmara, Ortege, Frančeskolija, Labrune.

Utakmica koja život znači. Tamo gde je Lionel Mesi ostao bez reči kada je debitovao za Argentinu. Tamo gde je Dijego Armando Maradona briljirao pre nego što je otišao u Evropu. Tamo gde je Huan Roman Rikelme delio najlepše fudbalske lekcije. Tamo gde je Martin Palermo plakao. Tamo gde je Karlos Bjanki postao božanstvo među navijačima. Tamo gde je nastala fraza da se stadion trese do temelja. Na mestu gde je nastalo kulturno nasleđe argentinskog fudbala. Tamo gde je stvarana istorija jednog društva. Sve to protiv Marsela Galjarda, najvažnijeg trenera u novijoj istoriji Rivera. I stotina velemajstora koji su utkali svoj fudbalski DNK u sistem besmrtnog kluba.

Ovo je dan kada je život na kocki. Imena pobednika biće utkana u zlatne statue i postaće nezaboravna. Ovde sredine nema. Ili dolaziš kući sa štitom ili na njemu. U 180 minuta božanskog fudbala zaboraviće se sve – ekonomska kriza, svakodnevni problemi, život na ivici provalije.

Pobednik će uzeti sve!  

BOKA JUNIORS - RIVER PLEJT, 21.00
/TV Arenasport/

Stadion: Bombonjera, Buenos Ajres;
Arbitar: Roberto Tobar Vargas (Čile);

BOKA JUNIORS (4-3-3): Rosi – Jara, Izkijerdez, Magalan, Olaza – Nandez, Barios, Pablo Perez – Vilja, Pavon, Abila.

RIVER PLEJT (4-3-3): Armani – Montijel, Majdana, Pinola, Kasko – Palasios, Perez, Zukulini – Martinez, Santos Bore, Prato.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar