Гасе свјетло сјеверу Космета?

Евентуална одлука Европске мреже оперативног преносног система за електричну енергију да избаци Србију из енергетске мреже за снабдијевање Косова говори о још једном политичком притиску на Србију и кршење закона, изјавио је предсједник Надзорног одбора "Електропривреде Србије" (ЕПС) Бранко Ковачевић.

Србија 10.11.2018 | 10:07
Гасе свјетло сјеверу Космета?
"Ту нема ни `е` од енергетике, већ је реч о још једном политичком притиску на нашу земљу и кршење закона", рекао је Ковачевић за београдску "Политику"

Ковачевић је навео да навео да Албанци немају стручњаке који би умјели да то технички изведу и оставе Србе без струје.

Када се у Бриселу преговарало о енергетици, Ковачевић је напоменуо да је речено да ће постојати два предузећа за пренос струје и да је једно требало да формира Заједница српских општина.

Ковачевић је увјерен да ових проблема не би било да је на вријеме било ријешено питање српске имовине, прије свега језера Газиводе и трафостанице "Валач", који су српски и које никако не треба предавати Албанцима на управљање, поготово ако се зна да се сви енергетски објекти одржавају парама из Србије.

Он је навео да је трафостаница "Валач", у општини Звечан, реконструисана, јер је ријеч о постројењу које обезбјеђује енергетску сигурност становницима тог дијела покрајине.

"Управо до `Валача`, а од Новог Пазара, иде далековод који север Космета снабдева струјом. Све је то плаћено парама Србије и то Брисел добро зна", рекао је Ковачевић.

"Политика" подсјећа да се одлука о избацивању Србије из енергетске мреже за снабдијевање сјевера Косова очекује најкасније у понедјељак.

Према наводима београдског дневника, уколико буде отето право на пренос електричне енергије на високом напону, косметски оператер би био у ситуацији да се сурово поигра са Србима, тако што ће им, кад год пожеле, рећи да за Србе нема струје.

Када је у питању ниски напон, рјешење је формирање заједнице српских општина, односно формирање компаније на сјеверу Косова која би Србе снабдијевала електричном енергијом, пише "Политика".

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Насиље над Косоварима

10.11.2018 09:34

Сва ова политичка препуцавања, те разни међународни притисци су једна страна медаље. Друга је српски народ на КиМ, који годинама преживљава разне врсте насиља и тортура, сам на вјетрометини, између двије ватре. Једна их баш и не грије, друга хоће да их сагори. Струја и здравство су елементарне ствари сваког друштва, као и запослење и зараде,..,па ми није јасно шта и о чему причају српски преговарачи са Тачијем, дужи низ година. Умјесто да задрже неке темељне основе постојања, Срби у 21.вијеку немају свјетло. Тужно и неодговорно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ2

10.11.2018 10:08

Крај 20 века и сеобе народа еx Југе. и нису само Срби страдали има ту и страсних трагедија других народа,зато Срби немојте издизати само своје јер то не пије воде у ЕУ и САД, Ал се казе "ОТЕТО ПРОКЛЕТО" Једно је сигурно да Албанци неце Републику српску на Косову,

Name

Израунајте,

10.11.2018 14:47

колико је то постало, уколико је то веч тако! нека брише то плати, и мирна Босна!

Name

Немој Да Се Цудите,

10.11.2018 14:50

Албанија је и кинезе натегнила после других светска , кинези су много новца тамо пустили.

Name

Црни Груја

10.11.2018 09:59

Па зар то нису Вучићеви "западни пријстељи". А и не заборавите да тзв српска СНС листа учешћем у влади Косова, Харадинају омогућава да имс већину у скупштини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМY

10.11.2018 10:04

Па нек угасе,па шта ви хоћете јел да престанемо са бриселским споразумом,е па не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

10.11.2018 10:24

Веома је лако. Ако је истина оно сто Вуциц прица , ми имамо снагу да заститимо српски народ на сјеверу Косова .То знаци да на насилне акције одговоримо насилним реакцијама у којима цемо застити свој народ. Према томе свака претња која мозе бити опасна по српси зиваљ мозе постати разлог за слање српске полиције на сјевер Косова у циљу застите зивота и интереса Срба и Србије. Медјутим то није тако јер ми немао војску ни полицију спремну за то . Зато вуциц избјегава и кукавицки се повлаци у свим косовским акцијама против Срба и Србије. Сиптари це све на Косову побити и раселити , аВуциц неце прстом мрднути као сто није ни Слобо када су то радили Хрвати са Крајином Деја-ву. Вец видјено , вец дозивљено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дацицу ...

10.11.2018 10:51

Јел ко повукао признање Косова ових дана ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

10.11.2018 14:20

Моје мисљење је да тај америцки јавни клозет тојест еу је једно велико говно ја зивим у еу и гледам сваки дан насиље на народ отимацине до бола јер клозет брисел мира да говори сто амери нареде како дасе договоре кад клозет само подрзава сиптаре засто зато стосу амери први прогласили киснет дрзавом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.12.11.2018

12.11.2018 16:07

Управу сте нема већег смећа од,ЕУ исто живим у ЕУ погазили су све човечанке вредности.То није европа него логор за сиротињу.