Gase svjetlo sjeveru Kosmeta?

Eventualna odluka Evropske mreže operativnog prenosnog sistema za električnu energiju da izbaci Srbiju iz energetske mreže za snabdijevanje Kosova govori o još jednom političkom pritisku na Srbiju i kršenje zakona, izjavio je predsjednik Nadzornog odbora "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Branko Kovačević.

Srbija 10.11.2018 | 10:07
Gase svjetlo sjeveru Kosmeta?
"Tu nema ni `e` od energetike, već je reč o još jednom političkom pritisku na našu zemlju i kršenje zakona", rekao je Kovačević za beogradsku "Politiku"

Kovačević je naveo da naveo da Albanci nemaju stručnjake koji bi umjeli da to tehnički izvedu i ostave Srbe bez struje.

Kada se u Briselu pregovaralo o energetici, Kovačević je napomenuo da je rečeno da će postojati dva preduzeća za prenos struje i da je jedno trebalo da formira Zajednica srpskih opština.

Kovačević je uvjeren da ovih problema ne bi bilo da je na vrijeme bilo riješeno pitanje srpske imovine, prije svega jezera Gazivode i trafostanice "Valač", koji su srpski i koje nikako ne treba predavati Albancima na upravljanje, pogotovo ako se zna da se svi energetski objekti održavaju parama iz Srbije.

On je naveo da je trafostanica "Valač", u opštini Zvečan, rekonstruisana, jer je riječ o postrojenju koje obezbjeđuje energetsku sigurnost stanovnicima tog dijela pokrajine.

"Upravo do `Valača`, a od Novog Pazara, ide dalekovod koji sever Kosmeta snabdeva strujom. Sve je to plaćeno parama Srbije i to Brisel dobro zna", rekao je Kovačević.

"Politika" podsjeća da se odluka o izbacivanju Srbije iz energetske mreže za snabdijevanje sjevera Kosova očekuje najkasnije u ponedjeljak.

Prema navodima beogradskog dnevnika, ukoliko bude oteto pravo na prenos električne energije na visokom naponu, kosmetski operater bi bio u situaciji da se surovo poigra sa Srbima, tako što će im, kad god požele, reći da za Srbe nema struje.

Kada je u pitanju niski napon, rješenje je formiranje zajednice srpskih opština, odnosno formiranje kompanije na sjeveru Kosova koja bi Srbe snabdijevala električnom energijom, piše "Politika".

(Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Nasilje nad Kosovarima

10.11.2018 09:34

Sva ova politička prepucavanja, te razni međunarodni pritisci su jedna strana medalje. Druga je srpski narod na KiM, koji godinama preživljava razne vrste nasilja i tortura, sam na vjetrometini, između dvije vatre. Jedna ih baš i ne grije, druga hoće da ih sagori. Struja i zdravstvo su elementarne stvari svakog društva, kao i zaposlenje i zarade,..,pa mi nije jasno šta i o čemu pričaju srpski pregovarači sa Tačijem, duži niz godina. Umjesto da zadrže neke temeljne osnove postojanja, Srbi u 21.vijeku nemaju svjetlo. Tužno i neodgovorno...

ODGOVORITE
Name

SALE2

10.11.2018 10:08

Kraj 20 veka i seobe naroda ex Juge. i nisu samo Srbi stradali ima tu i strasnih tragedija drugih naroda,zato Srbi nemojte izdizati samo svoje jer to ne pije vode u EU i SAD, Al se kaze "OTETO PROKLETO" Jedno je sigurno da Albanci nece Republiku srpsku na Kosovu,

Name

Izraunajte,

10.11.2018 14:47

koliko je to postalo, ukoliko je to več tako! neka briše to plati, i mirna Bosna!

Name

Nemoj Da Se Cudite,

10.11.2018 14:50

Albanija je i kineze nategnila posle drugih svetska , kinezi su mnogo novca tamo pustili.

Name

Crni Gruja

10.11.2018 09:59

Pa zar to nisu Vučićevi "zapadni prijstelji". A i ne zaboravite da tzv srpska SNS lista učešćem u vladi Kosova, Haradinaju omogućava da ims većinu u skupštini.

ODGOVORITE
Name

SAMY

10.11.2018 10:04

Pa nek ugase,pa šta vi hoćete jel da prestanemo sa briselskim sporazumom,e pa ne može.

ODGOVORITE
Name

Istok

10.11.2018 10:24

Veoma je lako. Ako je istina ono sto Vucic prica , mi imamo snagu da zastitimo srpski narod na sjeveru Kosova .To znaci da na nasilne akcije odgovorimo nasilnim reakcijama u kojima cemo zastiti svoj narod. Prema tome svaka pretnja koja moze biti opasna po srpsi zivalj moze postati razlog za slanje srpske policije na sjever Kosova u cilju zastite zivota i interesa Srba i Srbije. Medjutim to nije tako jer mi nemao vojsku ni policiju spremnu za to . Zato vucic izbjegava i kukavicki se povlaci u svim kosovskim akcijama protiv Srba i Srbije. Siptari ce sve na Kosovu pobiti i raseliti , aVucic nece prstom mrdnuti kao sto nije ni Slobo kada su to radili Hrvati sa Krajinom Deja-vu. Vec vidjeno , vec dozivljeno.

ODGOVORITE
Name

Dacicu ...

10.11.2018 10:51

Jel ko povukao priznanje Kosova ovih dana ?

ODGOVORITE
Name

Austria

10.11.2018 14:20

Moje misljenje je da taj americki javni klozet tojest eu je jedno veliko govno ja zivim u eu i gledam svaki dan nasilje na narod otimacine do bola jer klozet brisel mira da govori sto ameri narede kako dase dogovore kad klozet samo podrzava siptare zasto zato stosu ameri prvi proglasili kisnet drzavom

ODGOVORITE
Name

Neđo.12.11.2018

12.11.2018 16:07

Upravu ste nema većeg smeća od,EU isto živim u EU pogazili su sve čovečanke vrednosti.To nije evropa nego logor za sirotinju.