ММФ није за више стопе ПДВ-а

Франциско Пароди, стални представник Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ, каже за "Независне" да та мисија савјетује домаћим властима да не уводе диференциране стопе пореза на додату вриједност (ПДВ), те да постоје бољи начини да се циљано помогне групама због којих би се уводиле посебне стопе.

Босна и Херцеговина 10.11.2018 | 08:41
ММФ није за више стопе ПДВ-а
Како каже, први разлог за негативно мишљење о овом приједлогу је да снижавање стопе за једну групу производа аутоматски значи да се на неку другу групу производа морају дизати стопе, или се наћи неки други приход који ће надомјестити мањкове.

"Ми мислимо да би било боље то урадити кроз буџет, па да се кроз различите буџетске ставке новац усмјери на оне којима држава жели помоћи. На тај начин можете обезбиједити и додатну транспарентност јер се тачно види са којих ставки новац иде у које сврхе", рекао је Пароди.

Трећи разлог, како је нагласио, је да ММФ вјерује да би се повећала опасност од превара и корупције.

"Увијек ћете имати изазове с појединим трговцима који ће тврдити да њихов производ из неког разлога спада у нижу стопу", рекао је он.

Како је нагласио, ММФ сматра да је систем индиректних пореза у БиХ један од најбољих на свијету.

"Без икакве сумње ради се о најбољем систему у источној Европи и он обухвата више од 18 одсто ваше економије", рекао је Пароди.

БиХ је једна од ријетких земаља у којој постоји само једна стопа пореза на додату вриједност, а стално се у јавности појављују иницијативе да се уведе снижена стопа.

Критичари јединствене стопе кажу да није у реду да се иста пореска стопа плаћа за луксузна добра попут алкохола или скупог накита и дјечјих производа и сличних животних потрепштина.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да су они надлежни само за примјену постојећих прописа, а да надлежност за креирање и усвајање прописа из области индиректног опорезивања имају Управни одбор УИО, Савјет министара БиХ и парламент БиХ.

"Управа се није упуштала у измјене стопа, рокова за плаћање ПДВ-а, као ни могућности да се ПДВ плати само на наплаћене фактуре и да се право на одбитак улазног ПДВ-а може остварити само на оне фактуре које су плаћене добављачима", каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

Он даље истиче да на та и друга слична питања одговоре морају дати владајуће структуре у БиХ, прије свега Управни одбор УИО, Савјет министара БиХ и парламент.

Подсјећања ради, у ЕУ постоје прописи по којима може постојати више стопа, с тим да најнижа не смије бити нижа од пет одсто. ЕУ дозвољава максимално двије смањене стопе, а основна стопа не смије бити нижа од 15 одсто.

Све остале одлуке су на нивоу земаља чланица и земаља које желе да се прикључе ЕУ.

Ковачевић каже да је у тренутку прављења важећег закона у БиХ вођено рачуна о тренутним прописима ЕУ и да се ради на новом приједлогу који ће закон ускладити с промјенама које су се десиле у међувремену.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Јубилеј?

10.11.2018 08:54

БиХ је вец 25 година у инкубатору ММФ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П. Дјоко

10.11.2018 09:28

Придрузујем се срдацним цеститкама на разантном привредном развоју. Успјех је толики да га славимо диљем европских земаља, у емиграцији!

Name

Вријем за промјене!

10.11.2018 09:39

Ма људи немојте тако. Хајде да се договоримо: пола мени, а пола теби..

Name

Галилео

10.11.2018 13:07

Несто се ипак морало развијати, а то су корупција и криминал. Знаци, ипак се окреце!

Name

Цик-0

10.11.2018 13:15

Захваљујемо се вјерним гласацима на уцесцу на изборима. Хвала им.

Name

Скептик

10.11.2018 08:56

Франциско Пароди, зар у ЕУ трговци такодје немају изазове да робу са вишим ПДВом прикажу са мањим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али...

10.11.2018 10:54

У ЕУ не мозе родјак од Продија да увози цигарете ко опрему за бебе. То мозе само овдје!

Name

Освит

10.11.2018 08:57

Кад је на сцени политицки ментани склоп који имамо , изопацени систем вриједности , администрацију која је константа онда се и не размисља о стварању нове веце вриједности као једином нормалном одговору на кризу у којој се налазимо него о повецању намета или опцесији госп.Додика о стампању новца.Мозе и ММФ и струка и јавност бити против тога али овдасње политицке елите це се лако договорити и повецати стопу ПДВа.То це краткороцно њима продузити"владање" а овом народу агонију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

10.11.2018 09:42

Ако ММФ није за повећање стопе ПДВ то аутоматски значи да исту треба повећати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре посматрац

10.11.2018 10:24

Управо тако ни слуцајно мањи пдв за одговарајуце производе знаци да они буду сигурни да се кредит мозе врацати а кроз будзет власт само себи обезбједјује боље услове а не народу газдама подстицаји предсједнику веци будјет итд итд

Name

Аустриа

10.11.2018 09:59

Е далице се остварит зеље дасе опљацка ако буде кредитаод ммф за насе газде милокрада и снсд као и бакир бега од цега да плацају тјелохаранитеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2018 12:40

Сад це тек настати проблем. Они су се толико накрали да им висе не треба ММФ,јер могу све сами да финансирају. Друга страна неце дозволити да остане без профита.

Name

реално

10.11.2018 15:49

Како до истине? Размисљај супротно од онога сто казе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

10.11.2018 15:55

Могао би настати сукоб двије мафије. ММФ и домацих, ако се нису фино договорили око плијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пароди

10.11.2018 16:27

ПДВ - Помало Дрпај Вазда.

ОДГОВОРИТЕ