MMF nije za više stope PDV-a

Francisko Parodi, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, kaže za "Nezavisne" da ta misija savjetuje domaćim vlastima da ne uvode diferencirane stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), te da postoje bolji načini da se ciljano pomogne grupama zbog kojih bi se uvodile posebne stope.

Bosna i Hercegovina 10.11.2018 | 08:41
MMF nije za više stope PDV-a
Kako kaže, prvi razlog za negativno mišljenje o ovom prijedlogu je da snižavanje stope za jednu grupu proizvoda automatski znači da se na neku drugu grupu proizvoda moraju dizati stope, ili se naći neki drugi prihod koji će nadomjestiti manjkove.

"Mi mislimo da bi bilo bolje to uraditi kroz budžet, pa da se kroz različite budžetske stavke novac usmjeri na one kojima država želi pomoći. Na taj način možete obezbijediti i dodatnu transparentnost jer se tačno vidi sa kojih stavki novac ide u koje svrhe", rekao je Parodi.

Treći razlog, kako je naglasio, je da MMF vjeruje da bi se povećala opasnost od prevara i korupcije.

"Uvijek ćete imati izazove s pojedinim trgovcima koji će tvrditi da njihov proizvod iz nekog razloga spada u nižu stopu", rekao je on.

Kako je naglasio, MMF smatra da je sistem indirektnih poreza u BiH jedan od najboljih na svijetu.

"Bez ikakve sumnje radi se o najboljem sistemu u istočnoj Evropi i on obuhvata više od 18 odsto vaše ekonomije", rekao je Parodi.

BiH je jedna od rijetkih zemalja u kojoj postoji samo jedna stopa poreza na dodatu vrijednost, a stalno se u javnosti pojavljuju inicijative da se uvede snižena stopa.

Kritičari jedinstvene stope kažu da nije u redu da se ista poreska stopa plaća za luksuzna dobra poput alkohola ili skupog nakita i dječjih proizvoda i sličnih životnih potrepština.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da su oni nadležni samo za primjenu postojećih propisa, a da nadležnost za kreiranje i usvajanje propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja imaju Upravni odbor UIO, Savjet ministara BiH i parlament BiH.

"Uprava se nije upuštala u izmjene stopa, rokova za plaćanje PDV-a, kao ni mogućnosti da se PDV plati samo na naplaćene fakture i da se pravo na odbitak ulaznog PDV-a može ostvariti samo na one fakture koje su plaćene dobavljačima", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO.

On dalje ističe da na ta i druga slična pitanja odgovore moraju dati vladajuće strukture u BiH, prije svega Upravni odbor UIO, Savjet ministara BiH i parlament.

Podsjećanja radi, u EU postoje propisi po kojima može postojati više stopa, s tim da najniža ne smije biti niža od pet odsto. EU dozvoljava maksimalno dvije smanjene stope, a osnovna stopa ne smije biti niža od 15 odsto.

Sve ostale odluke su na nivou zemalja članica i zemalja koje žele da se priključe EU.

Kovačević kaže da je u trenutku pravljenja važećeg zakona u BiH vođeno računa o trenutnim propisima EU i da se radi na novom prijedlogu koji će zakon uskladiti s promjenama koje su se desile u međuvremenu.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Jubilej?

10.11.2018 09:54

BiH je vec 25 godina u inkubatoru MMF-a.

ODGOVORITE
Name

P. Djoko

10.11.2018 10:28

Pridruzujem se srdacnim cestitkama na razantnom privrednom razvoju. Uspjeh je toliki da ga slavimo diljem evropskih zemalja, u emigraciji!

Name

Vrijem za promjene!

10.11.2018 10:39

Ma ljudi nemojte tako. Hajde da se dogovorimo: pola meni, a pola tebi..

Name

Galileo

10.11.2018 14:07

Nesto se ipak moralo razvijati, a to su korupcija i kriminal. Znaci, ipak se okrece!

Name

Cik-0

10.11.2018 14:15

Zahvaljujemo se vjernim glasacima na ucescu na izborima. Hvala im.

Name

Skeptik

10.11.2018 09:56

Francisko Parodi, zar u EU trgovci takodje nemaju izazove da robu sa višim PDVom prikažu sa manjim?

ODGOVORITE
Name

Da ali...

10.11.2018 11:54

U EU ne moze rodjak od Prodija da uvozi cigarete ko opremu za bebe. To moze samo ovdje!

Name

Osvit

10.11.2018 09:57

Kad je na sceni politicki mentani sklop koji imamo , izopaceni sistem vrijednosti , administraciju koja je konstanta onda se i ne razmislja o stvaranju nove vece vrijednosti kao jedinom normalnom odgovoru na krizu u kojoj se nalazimo nego o povecanju nameta ili opcesiji gosp.Dodika o stampanju novca.Moze i MMF i struka i javnost biti protiv toga ali ovdasnje politicke elite ce se lako dogovoriti i povecati stopu PDVa.To ce kratkorocno njima produziti"vladanje" a ovom narodu agoniju.

ODGOVORITE
Name

Посматрач

10.11.2018 10:42

Ако ММФ није за повећање стопе ПДВ то аутоматски значи да исту треба повећати.

ODGOVORITE
Name

re posmatrac

10.11.2018 11:24

Upravo tako ni slucajno manji pdv za odgovarajuce proizvode znaci da oni budu sigurni da se kredit moze vracati a kroz budzet vlast samo sebi obezbjedjuje bolje uslove a ne narodu gazdama podsticaji predsjedniku veci budjet itd itd

Name

Austria

10.11.2018 10:59

E dalice se ostvarit zelje dase opljacka ako bude kreditaod mmf za nase gazde milokrada i snsd kao i bakir bega od cega da placaju tjeloharanitelje

ODGOVORITE
Name

re

10.11.2018 13:40

Sad ce tek nastati problem. Oni su se toliko nakrali da im vise ne treba MMF,jer mogu sve sami da finansiraju. Druga strana nece dozvoliti da ostane bez profita.

Name

realno

10.11.2018 16:49

Kako do istine? Razmisljaj suprotno od onoga sto kaze!

ODGOVORITE
Name

realno

10.11.2018 16:55

Mogao bi nastati sukob dvije mafije. MMF i domacih, ako se nisu fino dogovorili oko plijena.

ODGOVORITE
Name

Parodi

10.11.2018 17:27

PDV - Pomalo Drpaj Vazda.

ODGOVORITE