Сензација у финалу: Есперанца првак Африке!

Личило је да ће то бити дуел "Давида и Голијата", али. . .  Фудбалски транс у Тунису: Есперанца направила чудо, згазила Ал Ахли и узела трофеј Лиге шампиона! Велико славље шампиона Туниса у великом финалу нахважнијег клупског такмичења у Африци - 3:0!

Фудбал 09.11.2018 | 23:49
Сензација у финалу: Есперанца првак Африке!
Клуб са освојених највише интернационалних трофеја после Реал Мадрида (24:25) и осмоструки шампион Африке, Ал Ахли из Каира, допутовао је у Тунис на реванш финала афричке Лиге шампиона против Есперанце са предношћу 3:1 из прве утакмице и - у Египат се враћа празних шака!

Тунижани су пред својим навијачима победили 3:0 и направили преокрет који им је донео трећу титулу најбољег клуба Африке, тако да ће Есперанца бити та која ће од 12. до 21. децембра у Уједињеним Арапским Емиратима учествовати на Светском првенству за клубове. Тамо су већ Реал Мадрид, мексичка Гвадалахара, новозеландски Велингтон и Ал Аин из Абу Дабија, а чекају се још победник Јужне Америке, односно један од аргентинских великана (Бока Јуниорс или Ривер Плата), који ће своје финалне дуеле играти у суботу од 21 сат и 24. новембра у истом терму, уз преносе на ТВ Арена Спорт и првак Азије (јапанска Кашима или ирански Персеполис).

Иако фаворит, Ал Ахли је у Радесу био цео меч у подређеном положају. Без иједног ударца у оквир противничког гола.

Победу домаћину донели су двоструки стрелац Сад Бгуир погоцима у надокнади првог полувремена и 54. минуту и Анис Бадри који је био прецизан у 86. минуту.

Потпуни фудбалски транс, експлозија одушевљења и на крају можда и најправеднији исход - шампион Туниса Есперанца одиграла је невероватно у реваншу афричке Лиге шампиона, прегазила суперснажни Ал Ахли из Египта и трећи пут у својој историји стигла до најважнијег клупског трофеја на Црном континенту - 3:0 (1:0).

Ал Ахлију није била довољна победа од 3:1 из прве утакмице. Детаљи из првог меча, два спорна пенала и бројне контроверзне одлуке, силно су мотивисале вечерашњег домаћина да направи право чудо на свом терену, против екипе коју сви сматрају највећом у афричком фудбалу. Гости су били под великим притиском, дошли су без нападача Валида Азароа, који је суспендован због неспортског понашања у првој утакмици, када је покушао да убеди, такође суспендованог, судију из Алжира Медија Абида да су му противнички играчи поцепали дрес, иако је то сам учинио. Због свега тога се подигла невороватна тензија уочи меча, па је према одређеним информацијама на трибинама било присутно 15.000 полицајаца.

Гости су били под изузетним притиском, толико великим да нису успели да шутну ка голу противника читавих 90 минута игре. Домаћин је повео у идеалном тренутку, на самом истеком првог полувремена преко Сада Бгуира, а млади везиста био је стрелац и другог поготка у 54. минуту. Ал Ахли је већ тада био у безизлазној ситуацији, па се практично чекало само да домаћин и дефинитивно нокаутира противника. То је учиноо сјајниАнис Бадри у 86. минуту.

Есперанца је ове године тешком муком крочила пут ка завршници такмичења. У групној фази такмичења је такође била у групи са Ал Ахлијем, а у полуфиналу је била надомак елиминације против анголског Првог августа. Ипак, у сличној атмосфери као што је била ова вечерас клуб из Анголе је елиминисан.

Тунишанима је припало 2.500.000 долара за освајање трофеја, плус још 1.000.000 за учешће у Светском првенству за клубове, где ће ићи на победника утакмице Ал Аин - Велингтон, док их у полуфиналу чека шампион Јужне Америке (Бока Јуниорс или Ривер Плата).

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар