Senzacija u finalu: Esperanca prvak Afrike!

Ličilo je da će to biti duel "Davida i Golijata", ali. . .  Fudbalski trans u Tunisu: Esperanca napravila čudo, zgazila Al Ahli i uzela trofej Lige šampiona! Veliko slavlje šampiona Tunisa u velikom finalu nahvažnijeg klupskog takmičenja u Africi - 3:0!

Fudbal 09.11.2018 | 23:49
Senzacija u finalu: Esperanca prvak Afrike!
Klub sa osvojenih najviše internacionalnih trofeja posle Real Madrida (24:25) i osmostruki šampion Afrike, Al Ahli iz Kaira, doputovao je u Tunis na revanš finala afričke Lige šampiona protiv Esperance sa prednošću 3:1 iz prve utakmice i - u Egipat se vraća praznih šaka!

Tunižani su pred svojim navijačima pobedili 3:0 i napravili preokret koji im je doneo treću titulu najboljeg kluba Afrike, tako da će Esperanca biti ta koja će od 12. do 21. decembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima učestvovati na Svetskom prvenstvu za klubove. Tamo su već Real Madrid, meksička Gvadalahara, novozelandski Velington i Al Ain iz Abu Dabija, a čekaju se još pobednik Južne Amerike, odnosno jedan od argentinskih velikana (Boka Juniors ili River Plata), koji će svoje finalne duele igrati u subotu od 21 sat i 24. novembra u istom termu, uz prenose na TV Arena Sport i prvak Azije (japanska Kašima ili iranski Persepolis).

Iako favorit, Al Ahli je u Radesu bio ceo meč u podređenom položaju. Bez ijednog udarca u okvir protivničkog gola.

Pobedu domaćinu doneli su dvostruki strelac Sad Bguir pogocima u nadoknadi prvog poluvremena i 54. minutu i Anis Badri koji je bio precizan u 86. minutu.

Potpuni fudbalski trans, eksplozija oduševljenja i na kraju možda i najpravedniji ishod - šampion Tunisa Esperanca odigrala je neverovatno u revanšu afričke Lige šampiona, pregazila supersnažni Al Ahli iz Egipta i treći put u svojoj istoriji stigla do najvažnijeg klupskog trofeja na Crnom kontinentu - 3:0 (1:0).

Al Ahliju nije bila dovoljna pobeda od 3:1 iz prve utakmice. Detalji iz prvog meča, dva sporna penala i brojne kontroverzne odluke, silno su motivisale večerašnjeg domaćina da napravi pravo čudo na svom terenu, protiv ekipe koju svi smatraju najvećom u afričkom fudbalu. Gosti su bili pod velikim pritiskom, došli su bez napadača Valida Azaroa, koji je suspendovan zbog nesportskog ponašanja u prvoj utakmici, kada je pokušao da ubedi, takođe suspendovanog, sudiju iz Alžira Medija Abida da su mu protivnički igrači pocepali dres, iako je to sam učinio. Zbog svega toga se podigla nevorovatna tenzija uoči meča, pa je prema određenim informacijama na tribinama bilo prisutno 15.000 policajaca.

Gosti su bili pod izuzetnim pritiskom, toliko velikim da nisu uspeli da šutnu ka golu protivnika čitavih 90 minuta igre. Domaćin je poveo u idealnom trenutku, na samom istekom prvog poluvremena preko Sada Bguira, a mladi vezista bio je strelac i drugog pogotka u 54. minutu. Al Ahli je već tada bio u bezizlaznoj situaciji, pa se praktično čekalo samo da domaćin i definitivno nokautira protivnika. To je učinoo sjajniAnis Badri u 86. minutu.

Esperanca je ove godine teškom mukom kročila put ka završnici takmičenja. U grupnoj fazi takmičenja je takođe bila u grupi sa Al Ahlijem, a u polufinalu je bila nadomak eliminacije protiv angolskog Prvog avgusta. Ipak, u sličnoj atmosferi kao što je bila ova večeras klub iz Angole je eliminisan.

Tunišanima je pripalo 2.500.000 dolara za osvajanje trofeja, plus još 1.000.000 za učešće u Svetskom prvenstvu za klubove, gde će ići na pobednika utakmice Al Ain - Velington, dok ih u polufinalu čeka šampion Južne Amerike (Boka Juniors ili River Plata).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar