Промоција књиге о Милунки Савић

Књига "Милунка Савић – ордење и ожиљци", чији је аутор Милан Богојевић, промовисана је у Народној библиотеци ,,Филип Вишњић” у Бијељини. Поводом стогодишњице Великог рата аутор је објавио дјело о српској хероини из балканских ратова и Првог свјетског рата, јединој жени на свијету која је одликована француским орденом ,,Ратни крст са златном палмом”.

Република Српска 09.11.2018 | 21:41
Промоција књиге о Милунки Савић
Осим биографије о Српкињи која је у три рата била војник, и то најбољи, аутор пише и о томе како се са двадесет година Милунка Савић прерушила у мушкарца да би прошла регрутацију, јер је женама било дозвољено да буду само болничарке, те о томе како је ова хероина живјела након рата. Такође, аутор књиге пише и о томе зашто комшилук на Вождовцу каже да је "баба била лаф", због чега су је једном годишње посјећивали челници Амбасаде Француске у Србији, зашто је због ње чувени воз ,,Оријент експрес” закаснио први и посљедњи пут у својој историји.

Књига има и много фотографија, званичне документације, писама, а аутор је навео и детаљно објаснио њено ордење.

“2009. године ја, као бивши подофицир Специјалне јединице Војске Србије 'Кобре', сазнајем да је најодликованији војник Првог свјетског рата био Србин и да је била жена. Та информација је за мене била шокантна. Тада сам кренуо да истражујем о Милунки Савић и наилазим на ту српску бољку да ми заборављамо такве људе”, каже аутор Милан Богојевић.

Да ли знате да је Милунка прво била сахрањена у породичној гробници, на двадесетак метара од гробова аустроугарских војника против којих се некада борила? Неправда је исправљена 40 година касније када су 10. новембра 2013. њени посмртни остаци пренети у Алеју великана, поред Живојина Мишића.

“Оно што се мање зна о Милинки Савић јесте да је она била велики хуманиста и велика жена. Имала је једну биолошку кћерку и након развода усвојила је још три кћерке, иако је знала да једно од троје дјеце има посебне потребе." каже Богојевић.

“Нажалост, све наше велике јунаке смо заборавили, његовали смо неке друге вриједности и на нама је обавеза да се сјећамо њих због наше дјеце и нашег народа”, каже Бранислав Томић из бијељинског Удружења ,,Краљевина Србија”.

Вече посвећено српској хероини организовало је бијељинско удружење ,,Краљевина Србија” и Удружење ратних добровољаца 1912 – 1918. у сарадњи са Народном библиотеком ,,Филип Вишњић”.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Деба

09.11.2018 21:54

Па ово је бас лијепо видјети, све сами професори, академици и писци присуствују овој промоцији књиге, све похвале

ОДГОВОРИТЕ
Name

И то је Србија

10.11.2018 06:23

Није хероина Милунка једина заборављена од своје Србије. Ех, ста би неке нације дале кад би могле да имају једну слицну хероину као сто је Милунка Савиц а Србија? Ниста. Залосно и срамотно. Мозда проблем лези у вецито лосој националној политици. А познато је, сто српски политицари узму у своје руке, то се обицно осуси,замре,анулира,преда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

10.11.2018 09:06

А градских челника ни у траговима на промоцији. Овакве ствари њих не занимају, не могу се уградит за 1/3.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

10.11.2018 14:23

Требате одма да објесите ордење газди додику ста ви знате као народ стаје економија врацате се 100година уназад стоби требало унапријед

ОДГОВОРИТЕ