Promocija knjige o Milunki Savić

Knjiga "Milunka Savić – ordenje i ožiljci", čiji je autor Milan Bogojević, promovisana je u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić” u Bijeljini. Povodom stogodišnjice Velikog rata autor je objavio djelo o srpskoj heroini iz balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, jedinoj ženi na svijetu koja je odlikovana francuskim ordenom ,,Ratni krst sa zlatnom palmom”.

Republika Srpska 09.11.2018 | 21:41
Promocija knjige o Milunki Savić
Osim biografije o Srpkinji koja je u tri rata bila vojnik, i to najbolji, autor piše i o tome kako se sa dvadeset godina Milunka Savić prerušila u muškarca da bi prošla regrutaciju, jer je ženama bilo dozvoljeno da budu samo bolničarke, te o tome kako je ova heroina živjela nakon rata. Takođe, autor knjige piše i o tome zašto komšiluk na Voždovcu kaže da je "baba bila laf", zbog čega su je jednom godišnje posjećivali čelnici Ambasade Francuske u Srbiji, zašto je zbog nje čuveni voz ,,Orijent ekspres” zakasnio prvi i posljednji put u svojoj istoriji.

Knjiga ima i mnogo fotografija, zvanične dokumentacije, pisama, a autor je naveo i detaljno objasnio njeno ordenje.

“2009. godine ja, kao bivši podoficir Specijalne jedinice Vojske Srbije 'Kobre', saznajem da je najodlikovaniji vojnik Prvog svjetskog rata bio Srbin i da je bila žena. Ta informacija je za mene bila šokantna. Tada sam krenuo da istražujem o Milunki Savić i nailazim na tu srpsku boljku da mi zaboravljamo takve ljude”, kaže autor Milan Bogojević.

Da li znate da je Milunka prvo bila sahranjena u porodičnoj grobnici, na dvadesetak metara od grobova austrougarskih vojnika protiv kojih se nekada borila? Nepravda je ispravljena 40 godina kasnije kada su 10. novembra 2013. njeni posmrtni ostaci preneti u Aleju velikana, pored Živojina Mišića.

“Ono što se manje zna o Milinki Savić jeste da je ona bila veliki humanista i velika žena. Imala je jednu biološku kćerku i nakon razvoda usvojila je još tri kćerke, iako je znala da jedno od troje djece ima posebne potrebe." kaže Bogojević.

“Nažalost, sve naše velike junake smo zaboravili, njegovali smo neke druge vrijednosti i na nama je obaveza da se sjećamo njih zbog naše djece i našeg naroda”, kaže Branislav Tomić iz bijeljinskog Udruženja ,,Kraljevina Srbija”.

Veče posvećeno srpskoj heroini organizovalo je bijeljinsko udruženje ,,Kraljevina Srbija” i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. u saradnji sa Narodnom bibliotekom ,,Filip Višnjić”.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Deba

09.11.2018 21:54

Pa ovo je bas lijepo vidjeti, sve sami profesori, akademici i pisci prisustvuju ovoj promociji knjige, sve pohvale

ODGOVORITE
Name

I to je Srbija

10.11.2018 06:23

Nije heroina Milunka jedina zaboravljena od svoje Srbije. Eh, sta bi neke nacije dale kad bi mogle da imaju jednu slicnu heroinu kao sto je Milunka Savic a Srbija? Nista. Zalosno i sramotno. Mozda problem lezi u vecito losoj nacionalnoj politici. A poznato je, sto srpski politicari uzmu u svoje ruke, to se obicno osusi,zamre,anulira,preda...

ODGOVORITE
Name

Semberac

10.11.2018 09:06

A gradskih čelnika ni u tragovima na promociji. Ovakve stvari njih ne zanimaju, ne mogu se ugradit za 1/3.

ODGOVORITE
Name

Austria

10.11.2018 14:23

Trebate odma da objesite ordenje gazdi dodiku sta vi znate kao narod staje ekonomija vracate se 100godina unazad stobi trebalo unaprijed

ODGOVORITE