Три деценије су прошле, а Савићевић је и даље увјерен...

Магла је спасила Милан! На данашњи дан 1988. године. . .

Фудбал 09.11.2018 | 21:45
Три деценије су прошле, а Савићевић је и даље увјерен...
Паоло Малдини, Франк Барези, Франк Рајкард, Мако ван Бастен, Руд  Гулит... Тим који је саиградио Милан овакав какав јесте, односно барем онаквим каквим је био док је сејао страх и трепет по Европи. Али тог 9. новембра 1988. дрхтали су Росонери. И да им се те вечери небо није смиловало и послало густу маглу над београдску “Маракану“ ко зна да ли би фудбалска историја била иста.

Црвена звезда – Милан 1:0 и прекид утакмице у 64. минут. Гол Дејана Савићевића у 50. многи нису ни видели због те магле. И када је судија одлучио да се меч прекине прекинуо је и Звездин налет ка пехару Лиге шампиона. Бар на две године додуше. После 1:1 у Милану играо се и поновљени реванш. Ван Бастен, паДраган Стојковић на Савићевићеву асистенцију 1:1 и крах у пенал серији (2:4). Милан је те сезоне освојио титулу првака Европе, па је потом 1990. и одбранио. Колико је Милан те сезоне био доминантан најбољу илуструју следећи подаци: Росонери су у полуфиналу прегазили Реал Мадрид укупним резултатом 6:1. Док су у завршној представи торпедовали Стеауу на Ноу Кампу (4:0).

Али остаће вечно питање, да ли би успео да се врати у живот да није било те проклете магле. Звезда је пред 100.000 људи у првом реваншу на Маракани апсолутно надиграла Росонере.

“То је била утакмица пуна набоја и да није било магле сигурно да би Црвена звезда прошла даље. Питање је да ли би било великог Милана, јер је тада то био тим у настајању и формирању, а после тога је освојио титулу и доминирао Европом. Магла му је помогла у том случају да га Звезда не заустави“, присећа се Савићевићна Звездином сајту.

 Толико пута испричана прича. Не треба је се сећати са превише срџбе. Звезда је тада схватила да може. И онда је стигла та 1991. и тај Бари... И све је постало историја.



Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар