Tri decenije su prošle, a Savićević je i dalje uvjeren...

Magla je spasila Milan! Na današnji dan 1988. godine. . .

Fudbal 09.11.2018 | 21:45
Tri decenije su prošle, a Savićević je i dalje uvjeren...
Paolo Maldini, Frank Barezi, Frank Rajkard, Mako van Basten, Rud  Gulit... Tim koji je saigradio Milan ovakav kakav jeste, odnosno barem onakvim kakvim je bio dok je sejao strah i trepet po Evropi. Ali tog 9. novembra 1988. drhtali su Rosoneri. I da im se te večeri nebo nije smilovalo i poslalo gustu maglu nad beogradsku “Marakanu“ ko zna da li bi fudbalska istorija bila ista.

Crvena zvezda – Milan 1:0 i prekid utakmice u 64. minut. Gol Dejana Savićevića u 50. mnogi nisu ni videli zbog te magle. I kada je sudija odlučio da se meč prekine prekinuo je i Zvezdin nalet ka peharu Lige šampiona. Bar na dve godine doduše. Posle 1:1 u Milanu igrao se i ponovljeni revanš. Van Basten, paDragan Stojković na Savićevićevu asistenciju 1:1 i krah u penal seriji (2:4). Milan je te sezone osvojio titulu prvaka Evrope, pa je potom 1990. i odbranio. Koliko je Milan te sezone bio dominantan najbolju ilustruju sledeći podaci: Rosoneri su u polufinalu pregazili Real Madrid ukupnim rezultatom 6:1. Dok su u završnoj predstavi torpedovali Steauu na Nou Kampu (4:0).

Ali ostaće večno pitanje, da li bi uspeo da se vrati u život da nije bilo te proklete magle. Zvezda je pred 100.000 ljudi u prvom revanšu na Marakani apsolutno nadigrala Rosonere.

“To je bila utakmica puna naboja i da nije bilo magle sigurno da bi Crvena zvezda prošla dalje. Pitanje je da li bi bilo velikog Milana, jer je tada to bio tim u nastajanju i formiranju, a posle toga je osvojio titulu i dominirao Evropom. Magla mu je pomogla u tom slučaju da ga Zvezda ne zaustavi“, priseća se Savićevićna Zvezdinom sajtu.

 Toliko puta ispričana priča. Ne treba je se sećati sa previše srdžbe. Zvezda je tada shvatila da može. I onda je stigla ta 1991. i taj Bari... I sve je postalo istorija.



Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar