Веће плате траже и у провосуђу

Нема вишка радника, плате исте већ десет година и кривична и материјална одговорност за запослене у правосуђу, кључни су разлози због чега Синдикат правосуђа Републике Српске тражи повећање плата за своје запослене. То је одлука која је саопштена након сједнице Републичког одбора запослених у правосуђу која је одржана данас у Бањалуци.

Република Српска 09.11.2018 | 16:47
Веће плате траже и у провосуђу
Након Синдиката Министарства унутражњих послова Републике Српске, повећање плата траже и из Сидниката правосуђа. Из овог синдиката поручују да плате запослених нису мијењане пуних десет година и сматрају да су се стекли сви услови за повећање цијене рада. То ће бити први захтјев који ће овај синдикат послати новоформираној Влади РС.

„Оно што је за правосуђе специфично у односу на све друге јесте, прво чињеница да у правосудним институцијама постоји омјер носилаца правосудних институција и осталих запослених. Тај омјер је дефинисан поодавно и он износи 1:2,5 и 1:3. То значи да у правосудним институцијама нема вишка запослених“, каже предсједник Синдиката провосуђа РС Синиша Петровић.

Тренутно, најнижа плата запослених у администрацији у правосуђу је око 500 КМ. За оне са средњом стручном спремом она је 730 КМ, док је за оне са високом стручном спремом између 1.200-1.400 КМ.

Колико је реално да на ове плате буде обезбијеђено повећање од 30% из Синдиката правосуђа кажу да то и не мора бити цијелих 30%, већ да то буде бар онолико за колико су повећане цијене свакодневних трошкова.

„2008-е године просјечна потрошачка корпа била је 1500 КМ. Данас је то отишло на 1.800 КМ повећање. Триста марака је повећање. Ево нека иде та разлика просјечне потрошачке корпе која је била прије десет година и која је данас, нека се тај дио разлике намири за све запослене.  То је у суштини конципиран наш захтјев.“, каже Петровић.

Из Синдиката правосуђа кажу да су са представницима Министарства правде већ почети преговори око ових захтјева, као и да су добили позитивно мишљење ресорног министарства. Повећање би се требало односити и на запослене у Казнено-поправним заводима у Српској.

„Првенствено се воде преговори о повећању плата припадника Службе обезбјеђења у КПЗ како би се изједначили почетни коефицијенти са запосленим у другим службама у Казнено-поправним установама, а то планирамо да реализујемо кроз измјене и допуне посебног колективног уговора у дијелу који се односи на посебно отежане услове рада.“, казала је предсједник Синдикалне организације КПЗ Фоча Данијела Ивановић.

Из Синдиката наглашавају да се повећање плата односи само за запослене у администрацији, којих је око двије хиљаде, али не и на носиоце правосудних институција.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Колектор

09.11.2018 16:55

Јос један "искрени" борац за радницка права, који синдикалне захтјеве, гле цуда, слуцајно износи тек након сто су просли избори! Представа за цланство, с циљем останка на функцији, задрзавање привилегија и приступа синдикалном зиро рацуну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

09.11.2018 17:22

Као и Муп-у тако и вама плата треба да се повеца за 113% .100%на срамоту и 13%на бруку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

09.11.2018 17:54

Биће повећане сигурно, па гласали смо за секту баш зато што су сваке године значајно повећавали плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

09.11.2018 18:24

ГЈЕ ЈЕ ПРАВОСУЂЕ ТО НИЈЕ ПРАВОСУЂЕ ТО СУ САМИ КРИМИНАЛЦИ И КОРУМПИРАНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туњо

09.11.2018 19:08

Е вама их бас треба повећати, ма радите свака вам цаст. Куда иде све ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

09.11.2018 20:24

Насто дасе подигну плате на зато сто стите убице лопове пљацкасе дилере дроге и остали криминалитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

09.11.2018 23:22

Свака цаст за Данијелу Ивановиц, изузетан цовјек, радник, борац..све похвале..поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

10.11.2018 07:33

Ови што су 12 година на власти и добили су повјерење грађана за наредне 4 године, баш због честих повећања плата, након МУП а, правде, бораца, влада чека да се јаве и остали са истим захтјевима, па да свима изађе у сусрет. Да имам 25 година пјешице бих отишао у Аустрију или у сличну државу и радовао се сваком одлазећем кораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМИ53

10.11.2018 14:20

Гдје им је образ ,па упоредјујуци њихове плате и плату н.п.р професора математике (цији је факс. немјерљиво тези),просвјетари имају дупло мању плату.Цак ста висе плата проф.(ВСС) иста је као плата полицајца ,ако не и мања.Друству изгледа не требају сколе и знања,постали смо пендрек дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просветитељ

10.11.2018 15:10

Ал колико сати дневно или седмицно ради наставник. За 4 мјесеца годисњег све му плацено. Има ли ноцне смјене? Нигдје нису боље плацени, за мање посла, као овде.