Veće plate traže i u provosuđu

Nema viška radnika, plate iste već deset godina i krivična i materijalna odgovornost za zaposlene u pravosuđu, ključni su razlozi zbog čega Sindikat pravosuđa Republike Srpske traži povećanje plata za svoje zaposlene. To je odluka koja je saopštena nakon sjednice Republičkog odbora zaposlenih u pravosuđu koja je održana danas u Banjaluci.

Republika Srpska 09.11.2018 | 16:47
Veće plate traže i u provosuđu
Nakon Sindikata Ministarstva unutražnjih poslova Republike Srpske, povećanje plata traže i iz Sidnikata pravosuđa. Iz ovog sindikata poručuju da plate zaposlenih nisu mijenjane punih deset godina i smatraju da su se stekli svi uslovi za povećanje cijene rada. To će biti prvi zahtjev koji će ovaj sindikat poslati novoformiranoj Vladi RS.

„Ono što je za pravosuđe specifično u odnosu na sve druge jeste, prvo činjenica da u pravosudnim institucijama postoji omjer nosilaca pravosudnih institucija i ostalih zaposlenih. Taj omjer je definisan poodavno i on iznosi 1:2,5 i 1:3. To znači da u pravosudnim institucijama nema viška zaposlenih“, kaže predsjednik Sindikata provosuđa RS Siniša Petrović.

Trenutno, najniža plata zaposlenih u administraciji u pravosuđu je oko 500 KM. Za one sa srednjom stručnom spremom ona je 730 KM, dok je za one sa visokom stručnom spremom između 1.200-1.400 KM.

Koliko je realno da na ove plate bude obezbijeđeno povećanje od 30% iz Sindikata pravosuđa kažu da to i ne mora biti cijelih 30%, već da to bude bar onoliko za koliko su povećane cijene svakodnevnih troškova.

„2008-e godine prosječna potrošačka korpa bila je 1500 KM. Danas je to otišlo na 1.800 KM povećanje. Trista maraka je povećanje. Evo neka ide ta razlika prosječne potrošačke korpe koja je bila prije deset godina i koja je danas, neka se taj dio razlike namiri za sve zaposlene.  To je u suštini koncipiran naš zahtjev.“, kaže Petrović.

Iz Sindikata pravosuđa kažu da su sa predstavnicima Ministarstva pravde već početi pregovori oko ovih zahtjeva, kao i da su dobili pozitivno mišljenje resornog ministarstva. Povećanje bi se trebalo odnositi i na zaposlene u Kazneno-popravnim zavodima u Srpskoj.

„Prvenstveno se vode pregovori o povećanju plata pripadnika Službe obezbjeđenja u KPZ kako bi se izjednačili početni koeficijenti sa zaposlenim u drugim službama u Kazneno-popravnim ustanovama, a to planiramo da realizujemo kroz izmjene i dopune posebnog kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na posebno otežane uslove rada.“, kazala je predsjednik Sindikalne organizacije KPZ Foča Danijela Ivanović.

Iz Sindikata naglašavaju da se povećanje plata odnosi samo za zaposlene u administraciji, kojih je oko dvije hiljade, ali ne i na nosioce pravosudnih institucija.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kolektor

09.11.2018 16:55

Jos jedan "iskreni" borac za radnicka prava, koji sindikalne zahtjeve, gle cuda, slucajno iznosi tek nakon sto su prosli izbori! Predstava za clanstvo, s ciljem ostanka na funkciji, zadrzavanje privilegija i pristupa sindikalnom ziro racunu.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

09.11.2018 17:22

Kao i Mup-u tako i vama plata treba da se poveca za 113% .100%na sramotu i 13%na bruku.

ODGOVORITE
Name

Smislov

09.11.2018 17:54

Biće povećane sigurno, pa glasali smo za sektu baš zato što su svake godine značajno povećavali plate.

ODGOVORITE
Name

Rale

09.11.2018 18:24

GJE JE PRAVOSUĐE TO NIJE PRAVOSUĐE TO SU SAMI KRIMINALCI I KORUMPIRANE INSTITUCIJE

ODGOVORITE
Name

Tunjo

09.11.2018 19:08

E vama ih bas treba povećati, ma radite svaka vam cast. Kuda ide sve ovo

ODGOVORITE
Name

Austria

09.11.2018 20:24

Nasto dase podignu plate na zato sto stite ubice lopove pljackase dilere droge i ostali kriminalitet

ODGOVORITE
Name

Sokolac

09.11.2018 23:22

Svaka cast za Danijelu Ivanovic, izuzetan covjek, radnik, borac..sve pohvale..pozdrav

ODGOVORITE
Name

MD

10.11.2018 07:33

Ovi što su 12 godina na vlasti i dobili su povjerenje građana za naredne 4 godine, baš zbog čestih povećanja plata, nakon MUP a, pravde, boraca, vlada čeka da se jave i ostali sa istim zahtjevima, pa da svima izađe u susret. Da imam 25 godina pješice bih otišao u Austriju ili u sličnu državu i radovao se svakom odlazećem koraku.

ODGOVORITE
Name

MIMI53

10.11.2018 14:20

Gdje im je obraz ,pa uporedjujuci njihove plate i platu n.p.r profesora matematike (ciji je faks. nemjerljivo tezi),prosvjetari imaju duplo manju platu.Cak sta vise plata prof.(VSS) ista je kao plata policajca ,ako ne i manja.Drustvu izgleda ne trebaju skole i znanja,postali smo pendrek drzava

ODGOVORITE
Name

Prosvetitelj

10.11.2018 15:10

Al koliko sati dnevno ili sedmicno radi nastavnik. Za 4 mjeseca godisnjeg sve mu placeno. Ima li nocne smjene? Nigdje nisu bolje placeni, za manje posla, kao ovde.