Од аматерске лиге, након три тешке повреде, до Челсија?!

Калум Вилсон у „вардијевској“ причи! Маурицио Сари наводно жели да плати 40. 000. 000 евра!

Фудбал 10.11.2018 | 15:00
Од аматерске лиге, након три тешке повреде, до Челсија?!
Какве дане проживљава Калум Вилсон. После одличних игара у дресу Борнмута заслужио је свој први позив у репрезентацију Енглеске, а недуго затим на Острву је осванула вест следеће садржине – Челси се спрема да крене по Вилсона.

Мада је Маурицио Сари недавно индиректно указао на то да неће бити појачања на зиму, око Западног Лондона влада убеђење да ће се једна промена ипак догодити. Док познати британски таблоид Сан тврди да ће Челси покушати да ангажује Вилсона већ у јануару, Скај Спорт преко својих извора тврди да ће посао бити отворен почетком наредне године, али да је циљ да исти буде закључен за наредно лето.

Уколико се информација испостави тачном, све указује на то да ће Оливије Жиру напустити Стамфорд Бриџ у јулу, када му истиче уговор који је потписао прошлог јануара.

Наводно, Маурицио Сари је задовољан оним што Вилсон показује и наводно је спреман да у договору са клупским директорима издвоји 40.000.000 евра. Сари је познат као човек који се на бави разговорима са играчима и њиховим агентима, већ он предложи управи појачање и онда чека коначни исход.

На Саријевом радару су још и Мауро Икарди и ново чудо Серије А Кшиштоф Пјонтек, али у Челсију постоји одређена бојазан. Прва је да би Икардијев трансфер на крају могао да изађе превише новца - а Челси је годинама уназад знао да баци превише новца за нападаче који нису дорасли задатку -, док је друга да би Пјонтек могао да буде „оне сеасон wондер“, односно да нестане после добре године коју има.

Вилсон испуњава неколико битних услова за Саријеве и Челсијеве стандарде. Прво, Енглез је, што је јако важно. Друго, осим доброг осећаја за гол Вилсон има и њух да проигра саиграче правовременим додавањима у простор, што је у овом Челсију јако важна ствар. Има својих недостатака и није баш јак у скоку, нити је вичан помагању у одбрани, али је са шест голова и четири асистенције у једанаест утакмица показао да вреди.

Много је важније, ипак, то што Вилсоново здравствено стање уме да варира, због чега је већ досад прошао кроз неколико тешких момената. Повреде су му, пре свега, озбиљно унаказиле каријеру. Али, ни то га није спречило да израсте у квалитетног нападача и од аматерске лиге дође на праг репрезентације и можда Челсија.

Први тежи ударац у каријери добио је у јануару 2012, када је играо на позајмици у свом родном граду и клубу по имену Темворт. После одличног старта, Вилсон је сломио стопало и морао је да пропусти наредну годину акције. Због тога је одмах враћен матичном клубу Ковентрију, где је наставио опоравак.

После годину дана рехабилитације, Вилсон је уписао десетак наступа за Ковентри у Лиги 1 (трећа лига енглеског фудбала), углавном са клупе. На улазу у сезону 2013/14 Вилсон је као 21-годишњак иза себе имао прилично скромну каријеру, са свега три поготка у 34 наступа, од чега је 20 било играјући за аматерске клубове Кетеринг и Темворт. Највећи део као резерва. Тада ни у најлуђим сновима Вилсон није слутио да ће пет година касније бити члан Горди Албиона. Али, тако је његова каријера почела да добија „вардијевски“ тон.

Под вођством Стивена Преслија Вилсон је коначно почео да добија пажњу коју је заслужио упорним радом на тренинзима и кроз индивидуални напредак. Постигао је 22 гола у 41 утакмици сезоне 2013/14, због чега је измамио интересовање Едија Хауа. Недуго затим Борнмут је искеширао готово 4.000.000 евра, које су Трешњице зарадиле од продаје Луиса Грабана.

Вилсон је наставио вртоглави успон и у другој узастопној сезони пробио је баријеру од 20 голова и то играјући у Чемпионшипу. Одвео је Борнмутдо Премијер лиге по први пут у клупској историји, после чега је Вилсонзарадио и позив за младу репрезентацију Енглеске. Занимљиво, тада је селектор младог тима био Герет Саутгејт, данас шеф струке у сениорском тиму.

Његов страхови почетак сезоне 2015/16 упропастила је тешка повреда. После пет премијерлигашких голова у првих седам утакмица, укључујући и хет-трик против Вест Хема, Вилсон је доживео руптуру предњих укрштених лигамената на утакмици са Стоуком у септембру те године. Али, Вилсон се вратио још јачи.

Седам месеци пошто се повредио, Вилсон се вратио против Астон Виле, али гол није успео да пронађе у шест утакмица. Тада су критичари покренули причу о његовој жељи да се даље бави фудбалом и да ли је уопште више спреман за изазове Премијер лиге. Његова друга сезона у Премијер лиги није почела тако добро као дебитантска, али је на крају имао шест голова у двадесет утакмица, пре него што је доживео ново пуцање АЦЛ у фебруару. Овог пута му је страдало лево колено, а опоравак је захтевао дуго одсуство са терена. Међутим, Вилсон је и то пребродио, па је мреже тресао девет пута у тридесет и једној утакмици откако се вратио октобра прошле године.

Ове сезоне Вилсон је одиграо већ девет утакмица као стартер, а учинак му је ипресиван. Добиће прилику да дебитује против САД или Хрватске, као замена Харију Кејну.

Имао је Вилсон својих успона и падова, али је кроз кратку каријеру показао да ништа не може да га спречи да ради оно што воли. Уколико га Саутгејт буде лансирао у репрезентативца, вероватно га чека велики трансфер на лето.

Али, остаје проблем који ће многима бити трње у оку – чињеница да су му оба колена страдала и да је подложан тешким повредама...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар