Od amaterske lige, nakon tri teške povrede, do Čelsija?!

Kalum Vilson u „vardijevskoj“ priči! Mauricio Sari navodno želi da plati 40. 000. 000 evra!

Fudbal 10.11.2018 | 15:00
Od amaterske lige, nakon tri teške povrede, do Čelsija?!
Kakve dane proživljava Kalum Vilson. Posle odličnih igara u dresu Bornmuta zaslužio je svoj prvi poziv u reprezentaciju Engleske, a nedugo zatim na Ostrvu je osvanula vest sledeće sadržine – Čelsi se sprema da krene po Vilsona.

Mada je Mauricio Sari nedavno indirektno ukazao na to da neće biti pojačanja na zimu, oko Zapadnog Londona vlada ubeđenje da će se jedna promena ipak dogoditi. Dok poznati britanski tabloid San tvrdi da će Čelsi pokušati da angažuje Vilsona već u januaru, Skaj Sport preko svojih izvora tvrdi da će posao biti otvoren početkom naredne godine, ali da je cilj da isti bude zaključen za naredno leto.

Ukoliko se informacija ispostavi tačnom, sve ukazuje na to da će Olivije Žiru napustiti Stamford Bridž u julu, kada mu ističe ugovor koji je potpisao prošlog januara.

Navodno, Mauricio Sari je zadovoljan onim što Vilson pokazuje i navodno je spreman da u dogovoru sa klupskim direktorima izdvoji 40.000.000 evra. Sari je poznat kao čovek koji se na bavi razgovorima sa igračima i njihovim agentima, već on predloži upravi pojačanje i onda čeka konačni ishod.

Na Sarijevom radaru su još i Mauro Ikardi i novo čudo Serije A Kšištof Pjontek, ali u Čelsiju postoji određena bojazan. Prva je da bi Ikardijev transfer na kraju mogao da izađe previše novca - a Čelsi je godinama unazad znao da baci previše novca za napadače koji nisu dorasli zadatku -, dok je druga da bi Pjontek mogao da bude „one season wonder“, odnosno da nestane posle dobre godine koju ima.

Vilson ispunjava nekoliko bitnih uslova za Sarijeve i Čelsijeve standarde. Prvo, Englez je, što je jako važno. Drugo, osim dobrog osećaja za gol Vilson ima i njuh da proigra saigrače pravovremenim dodavanjima u prostor, što je u ovom Čelsiju jako važna stvar. Ima svojih nedostataka i nije baš jak u skoku, niti je vičan pomaganju u odbrani, ali je sa šest golova i četiri asistencije u jedanaest utakmica pokazao da vredi.

Mnogo je važnije, ipak, to što Vilsonovo zdravstveno stanje ume da varira, zbog čega je već dosad prošao kroz nekoliko teških momenata. Povrede su mu, pre svega, ozbiljno unakazile karijeru. Ali, ni to ga nije sprečilo da izraste u kvalitetnog napadača i od amaterske lige dođe na prag reprezentacije i možda Čelsija.

Prvi teži udarac u karijeri dobio je u januaru 2012, kada je igrao na pozajmici u svom rodnom gradu i klubu po imenu Temvort. Posle odličnog starta, Vilson je slomio stopalo i morao je da propusti narednu godinu akcije. Zbog toga je odmah vraćen matičnom klubu Koventriju, gde je nastavio oporavak.

Posle godinu dana rehabilitacije, Vilson je upisao desetak nastupa za Koventri u Ligi 1 (treća liga engleskog fudbala), uglavnom sa klupe. Na ulazu u sezonu 2013/14 Vilson je kao 21-godišnjak iza sebe imao prilično skromnu karijeru, sa svega tri pogotka u 34 nastupa, od čega je 20 bilo igrajući za amaterske klubove Ketering i Temvort. Najveći deo kao rezerva. Tada ni u najluđim snovima Vilson nije slutio da će pet godina kasnije biti član Gordi Albiona. Ali, tako je njegova karijera počela da dobija „vardijevski“ ton.

Pod vođstvom Stivena Preslija Vilson je konačno počeo da dobija pažnju koju je zaslužio upornim radom na treninzima i kroz individualni napredak. Postigao je 22 gola u 41 utakmici sezone 2013/14, zbog čega je izmamio interesovanje Edija Haua. Nedugo zatim Bornmut je iskeširao gotovo 4.000.000 evra, koje su Trešnjice zaradile od prodaje Luisa Grabana.

Vilson je nastavio vrtoglavi uspon i u drugoj uzastopnoj sezoni probio je barijeru od 20 golova i to igrajući u Čempionšipu. Odveo je Bornmutdo Premijer lige po prvi put u klupskoj istoriji, posle čega je Vilsonzaradio i poziv za mladu reprezentaciju Engleske. Zanimljivo, tada je selektor mladog tima bio Geret Sautgejt, danas šef struke u seniorskom timu.

Njegov strahovi početak sezone 2015/16 upropastila je teška povreda. Posle pet premijerligaških golova u prvih sedam utakmica, uključujući i het-trik protiv Vest Hema, Vilson je doživeo rupturu prednjih ukrštenih ligamenata na utakmici sa Stoukom u septembru te godine. Ali, Vilson se vratio još jači.

Sedam meseci pošto se povredio, Vilson se vratio protiv Aston Vile, ali gol nije uspeo da pronađe u šest utakmica. Tada su kritičari pokrenuli priču o njegovoj želji da se dalje bavi fudbalom i da li je uopšte više spreman za izazove Premijer lige. Njegova druga sezona u Premijer ligi nije počela tako dobro kao debitantska, ali je na kraju imao šest golova u dvadeset utakmica, pre nego što je doživeo novo pucanje ACL u februaru. Ovog puta mu je stradalo levo koleno, a oporavak je zahtevao dugo odsustvo sa terena. Međutim, Vilson je i to prebrodio, pa je mreže tresao devet puta u trideset i jednoj utakmici otkako se vratio oktobra prošle godine.

Ove sezone Vilson je odigrao već devet utakmica kao starter, a učinak mu je ipresivan. Dobiće priliku da debituje protiv SAD ili Hrvatske, kao zamena Hariju Kejnu.

Imao je Vilson svojih uspona i padova, ali je kroz kratku karijeru pokazao da ništa ne može da ga spreči da radi ono što voli. Ukoliko ga Sautgejt bude lansirao u reprezentativca, verovatno ga čeka veliki transfer na leto.

Ali, ostaje problem koji će mnogima biti trnje u oku – činjenica da su mu oba kolena stradala i da je podložan teškim povredama...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar