Традиција доброг укуса у Бијељини

У оквиру Митровданског вашара у Бијељини је организована "Купусијада". Неколико добро расположених екипа од раних јутарњих часова припремали су намирнице за најбољи свадбарски купус. Оно што је обиљежило овај догађај је свакако добра атмосфера и дружење међу свим учесницима и гостима.

Република Српска 09.11.2018 | 08:18
Традиција доброг укуса у Бијељини
Циљ "Купусијаде" је спремити најбољи свадбарски купус, надалеко познато национално јело у Србији. На "Купусијади" у Бијељини поред овог спреман је и како кажу кувари семберски купус, у који је умјесто киселог стављен слатки купус.

Екипе су биле расположене од раних јутарњих часова. Припремало се поврће, али и месо за најбољи купус, а учесници како кажу никад спремнији да побиједе, али и да се добро друже.

У Бијељину је дошао и ове године Милун Тошић, организатор “Купусијаде” у Мрчајевцима, који је похвалио Семберце и додао да је највећа тајна доброг куваног купуса љубав коју свако ко прави ово јело уложи у току процеса. 

Тајна доброг куваног купуса је кажу у дугом кувању, различитом и масном месу које се користи, а велику улогу има и посуда у којој се кува. Најбољи је кажу у земљаним ћуповима, куван на тихој ватри и то неколико дана.

Злакуса је село код Ужица које је свакако најпознатије по старом грнчарском занату које је у овом крају заступљено више од три вијека. У Бијељину је из овог села стигао и грнчар Борко Савран, који већ осамнаест година ручно прави разне врсте посуђа. 

Друга семберска "Купусијада" прошла је у знаку доброг расположења и дегустирања, размјене рецепата, али и обећања да ће сљедеће године битни много већа.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Семберац

09.11.2018 08:49

Још мало у Српској нећемо имати ни купуса а ни хљеба да једемо. Биће сретан ко дохвати траве да се напасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

09.11.2018 10:48

БРАВО ЉУДИ ОВАКВЕ СТВАРИ МЕ ОДУСЕВЕ БОЉЕ ОВО НЕГО СВАДЈА ОКО ГРАНИЦА И ПОЛИТИКЕ БРАВО НАРОДЕ

ОДГОВОРИТЕ