Tradicija dobrog ukusa u Bijeljini

U okviru Mitrovdanskog vašara u Bijeljini je organizovana "Kupusijada". Nekoliko dobro raspoloženih ekipa od ranih jutarnjih časova pripremali su namirnice za najbolji svadbarski kupus. Ono što je obilježilo ovaj događaj je svakako dobra atmosfera i druženje među svim učesnicima i gostima.

Republika Srpska 09.11.2018 | 08:18
Tradicija dobrog ukusa u Bijeljini
Cilj "Kupusijade" je spremiti najbolji svadbarski kupus, nadaleko poznato nacionalno jelo u Srbiji. Na "Kupusijadi" u Bijeljini pored ovog spreman je i kako kažu kuvari semberski kupus, u koji je umjesto kiselog stavljen slatki kupus.

Ekipe su bile raspoložene od ranih jutarnjih časova. Pripremalo se povrće, ali i meso za najbolji kupus, a učesnici kako kažu nikad spremniji da pobijede, ali i da se dobro druže.

U Bijeljinu je došao i ove godine Milun Tošić, organizator “Kupusijade” u Mrčajevcima, koji je pohvalio Semberce i dodao da je najveća tajna dobrog kuvanog kupusa ljubav koju svako ko pravi ovo jelo uloži u toku procesa. 

Tajna dobrog kuvanog kupusa je kažu u dugom kuvanju, različitom i masnom mesu koje se koristi, a veliku ulogu ima i posuda u kojoj se kuva. Najbolji je kažu u zemljanim ćupovima, kuvan na tihoj vatri i to nekoliko dana.

Zlakusa je selo kod Užica koje je svakako najpoznatije po starom grnčarskom zanatu koje je u ovom kraju zastupljeno više od tri vijeka. U Bijeljinu je iz ovog sela stigao i grnčar Borko Savran, koji već osamnaest godina ručno pravi razne vrste posuđa. 

Druga semberska "Kupusijada" prošla je u znaku dobrog raspoloženja i degustiranja, razmjene recepata, ali i obećanja da će sljedeće godine bitni mnogo veća.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Semberac

09.11.2018 08:49

Još malo u Srpskoj nećemo imati ni kupusa a ni hljeba da jedemo. Biće sretan ko dohvati trave da se napase.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

09.11.2018 10:48

BRAVO LJUDI OVAKVE STVARI ME ODUSEVE BOLJE OVO NEGO SVADJA OKO GRANICA I POLITIKE BRAVO NARODE

ODGOVORITE