ЛЕ - Динамов сан је јава: Прољеће послије 48 година! И још...

Страшни Динамо са 4/4 у нокаут фази, распуцани Салцбург и Олимпијакос.  Фудбалери Салцбурга победили су Розенборг у четвртом колу Лиге Европе, Динамо Загреб је обезбедио пласман у нокаут, Бетис је умало изненадио Милан.  "Модри" победили на Максимиру Спартак из Трнаве и обезбедили европско пролеће после скоро пет деценија.  Сад Динамо као Звезда има своју историјску маглу - Загреб дочекао пролеће у Европи после пола века, нико није видео голове! Немогући услови за игру на Максимиру и велики тријумф Модрих.

Фудбал 08.11.2018 | 23:22
ЛЕ - Динамов сан је јава: Прољеће послије 48 година! И још...
Звездин ривал у плеј-офу квалификација за Лигу шампиона је хет-триком Минамина већ у првом полувремену решио питање победника и до краја тријумфовао 5:2, док је Ло Селсо могао да донесе Бетису важну победу у тесној борби три екипе у групи Ф.

А питање победника је до полувремена, против још једног противника Црвене звезде из квалификација, решио и Динамо из Загреба када је водио 2:0 (3:1 на крају) против Спартака из Трнаве.

Салцбург је повео већ у шестом минуту првим поготком Минамина, који је извео два добра дриблинга пре него је погодио сам угао гола Розенборба.

Предност дуплира исти играч у 20. минуту када је дугу лопту искористио и волејем погодио супротан угао, да би на 3:0 повећао Гулдбрандсен у 37. минуту.

Док се чекао последњих звиждук у првих 45 минута, Минамина комплетира хет-трик после феноменалне комбинације унутар шеснаестерца ривала. Голеада се наставила у 52. минуту поготком Адегбенра који је смањио на 1:4, пре него што је његов саиграч Ховланд поклонио ауто-гол Салцбургу.

Ни то није било све јер је Јенсен у 62. минуту скренуо лопту Никласа Бентнера ка голу противника за 2:5, али то није спречило пораз Розенброга.

Динамо је први гол постигао у 22. минуту, пошто је Гојак спретно петом реаговао. Орсић је вратио лош центаршут Гаврановићу до петерца, овај је продужио до Гојака који је био сам пред голом Спартака.

Кадлец ауто-голом у 36. минуту повећава предност Динама, а Чантуришвили у 63. враћа наду Трнави. Орсић решава питање победника у 80. минуту голом за 3:1 оверава карту Загрепчана у нокаут фазу Лиге Европе.

Бетис је од 12. минута био у предности над посрнулим Миланом. Жуниор се правовремено убацио на боку и избегао офсајд замку, имао је довољно времена да нациља и пронађе Ло Селса на седам метара, а овај међу петорицом играча Милана даје гол.

Бетис је водио скоро сат времена када је реми Милану обезбедио Сусо. Милан је имао слободан ударац, Сусо је упутио нешто између директног ударца и центаршута, што је било довољно да се превари голман Бетиса и изједначи резултат на 1:1.

Селтик је у финишу скршио отпор Лајпцига у Шкотској са 2:1, Арсенал и Спортинг су одиграли без голова, Леверкузен је био бољи од Спортинга, а у Грчкој је распуцан био Олимпијакос против Диделанжа.

Са те утакмице треба напоменути маказице Христодулопулоса за 3:0, док је Лајпциг одмах после водећег гола могао до ремија да Кампл није погодио пречку.

Давно је била сезона 1969/1970…

Био је то трећи наступ Динама из Загреба у УЕФА еврокуповима пошто је претходно освојио први европски трофеј за стару Југославију.

Куп сајамских градова освојен је у сезони 1966/1967, а три године касније "модри" су догурали до четвртфинала Купа купова. Нико није веровао да ће после елиминације од Шалкеа, Загрепчани морати да чекају скоро пет деценија за европско пролеће.

И дочекали су га!

Али, не као представник Југославије, већ Хрватске. Динамо је у четвртак увече победио Спартак из Трнаве 3:1 (2:0) и на величанствен начин, два кола пре краја, осигурао место међу 32 најбоља клуба у Лиги Европе.

Сјајну атмосферу на препуном Максимиру и победу покварила је густа магла, због које је постојала претња да се меч прекине. Многи навијачи који су били на стадиону, голове Амера Гојака, Мислава Орсића, аутогол Андреја Кадлеца и погодак Вактанга Чартуришвилија видели су тек на телевизијским снимцима.

Ова генерација Динамових фудбалера дефинитивно је исписала нове странице историје…

Сад Динамо као Звезда има своју историјску маглу - Загреб дочекао пролеће у Европи после пола века, нико није видео голове! Немогући услови за игру на Максимиру и велики тријумф Модрих.

Максимир, Загреб и Хрватска славе европско пролеће Динама. Прво презимљавање у Европи после готово пола века, или ако ћемо баш прецизно после 49 година. Модрима је уочи вечерашњег окршаја са Спартаком из Трнаве био довољан бод за остварење дугог сна, но они нису калкулисали. Изашли су да победе, победили (3:1) и исписали историју. 

Некада Фахрија Даутбеговић, Младен Рамљак, Бранко Грачанин, Рудолф Цвек, Рудолф Белин, Краснодар Рора, Денијал Пирић, Маријан Новак, Јосип Гуцмиртл, Филип Блашковић, Драго Вабец - са клупе их водио Ивица Хорват - данас Ливаковић, Теофил Катрин, Стојановић, Рахмани, Перић, Адеми, Гојак, Олмо, Гаврановић, Оршић, Хајровић. Посложио: Ненад Бјелица. 

Црвена звезда има своју чувену новембарску маглу, ону из '88, када се будући неприкосновени европски владар захваљујући њој провукао на Маракани и ударио темеље своје и Берлусконијеве империје, а од вечерас је има и Динамо. С тим што ће ову максимирску маглуштину навијачих Модрих препричавати са задовољством и памтити по лепом.  

Навијачи Динама добро су напунили Максимир. Без обзира што је север био затворен због казне УЕФА, окупило се око 20.000 људи који су дошли да доживе историју. И мада се са трибина мало шта дало видети, Бојси су носили своје мезимце до великог тријумфа. 

Словачки тим имали смо прилике да упознамо у дуелима са Звездом. Нема класе, али има одређених "квалитета", пре свега када је "пеглање" зглобова у питању. Да је далеко бољи Динамо је показао у Трнави, па се вечерас није постављало питање хоће ли Загрепчани и до четвртог тријумфа у групи Д, односно максималног учинка. Амер Гојак начео је госте у 22. минуту, Кадлец аутоголом у 35. дуплирао предност, а Мисав Оршић 10 минута пре краја послао на патос Словаке. Њима је какву такву наду пробудио Шантуришвили када је смањио на 1:2, међутим кратког је даха био тај налет гостију.   

Тешко је рећи коме је магла више сметала - публици свакако без конкуренције највише - али да су услови били скоро немогући за игру - јесу. Чак не бисмо претерали ако бисмо констатовали да је и прекид висио негде у ваздуху. На срећу Динамоваца арбитар из Украјине Бојко наложио је само црвену лопту и - играј даље. 

А кад је одсвирао крај настала је општа фешта на трибинама, коју опет, нико није видео...

Подсетимо, у другом сусрету ове групе Фенербахче је добио Андерлехт са 2:0 и вероватно направио кључни корак ка другом месту.

Виљамарин умало прогутао Росонере, Сусо донео Милану важан бод голом из слободњака. Бетис - Милан 1:1, италијански тим страхује за пролаз групе!

Многи су очекивали Милан или Олимпијакос на врху табеле групе Ф, али је ту Бетис после четири одиграна кола. Тим са Бенито Виљамарина дочекао је миланског великана и на крају је семафор показивао резултат 1:1 (1:0).

Тим Ђенара Гатуза у последње време игра солидно, везао је три победе у Серији А, али је у Лиги Европе морао да страхује да ће бити поражен после вођства Бетиса. Био је ово судар четвртопласираног тима италијанског шампионата и тренутно 14. екипе из Примере. На крају - нерешено.

Милан са овим бодом има седам освојених бодова и држи трећу позицију. Други је Олимпијакос са такође седам бодова, а први је Бетис са осам. Диделанж има нула. Дакле, биће то велика борба за прва два места до краја. Росонери до краја групне фазе дочекују Диделанж па гостују Олимпијакосу. Рекло би се на папиру најлакши па најтежи посао.

На овом мечу Миланези су већ у 12. минуту били у минусу. Жуниор је проиграо Ло Селса, а овај је рутински послао лопту у мрежу.

Све до 62. минута морали су да брину навијачи Милана да ће њихов тим остати без било каквог плена. Тада је Сусо извео слободњак, више је то био центаршут него шут, лопта није никога дотакла, преварила је голмана и завршила у мрежи. 

Ако Милан на крају прође групу, можда се баш овај гол покаже као одлучујући. Висио је тим из града моде на овом дуелу...

Ако је у Андалузији било неизвесности, она није постојала у дуелу Олимпијакоса и Диделанжа. Црвено-бели из Пиреја славили су са чак 5:1 (4:0).

Већ после 15 минута могло је да се наслути овако нешто. Прво је гол за Олимпијакос дао Торосидис у шестом минуту, а девет минута касније погодио је и Фортунис. До краја је то било само ређање стрелаца.Христодопулос, па поново Фортунис, и на крају Фецфацидис. Синани је био једини стрелац за госте.

Била је то суштински игра мачке и миша. Ниједног момента се није постављало питање ко ће изаћи као победник.

Салцбургова петарда у Трондхајму и Минаминов хет-трик! Селтик стигао Лајпциг, Леверкузен Једва(ј)! Бордо откинуо Зениту два бода и закомпликовао ситуацију, Славија и Копенхаген играли без голова.

Уколико је било икаквих сумњи у квалитет Салцбурга, онда треба погледати како је аустријски гигант прегазио Розенборг и то као гост! Опет седмица на једној утакмици Лиге Европе, баш као у Москви раније и пет голова у мрежи Розенборга - 5:2 (4:0).

Каква демонстрација силе аустријског шампиона! Право растављање норвешког клуба на ситне комаде, уз доминантно издање гостију већ у првих 45 минута. Нису часили часа играчи Салцбурга, већ решили да све недоумице реше у првом делу утакмице, када су виђена четири поготка. Потпуни херој утакмице био јеТакуми Минамино, који је хет-триком у само 39 минута најавио Розенборгов бродолом. Управо јеМинамино почео млевење већ у 6. минуту, да би недуго затим дуплирао вођство на асистенцију Андреа Рамаља. Нешто касније Штефан Лајнер је упослио Фредрика Гулбрандсена за 3:0, да би Минаминокомплетирао савршену партију и заокружио победу Салцбурга.

Узбуђења није недостајало ни у наставку утакмице. Домаћин је успео да узврати ударац преко Адегбенра, али је онда његов саиграч Евен Ховланд несрећно поклонио гол ривалу и дефинитивно отклонио сваку сумњу. Каснији погодак Лорда Бендтнера дошао је само као слаба утеха.

Док је Салцбург газио Розенборг, Селтик и Лајпциг су имали праву драму у Глазгову! Фантастичан меч који је завршен победом домаћина резултатом 2:1 (1:0), уз два гола виђена буквално у истом минуту.

Све је почело од гола Кирана Тирнија у уводној фази утакмице, да би се онда ушло у дугачак пост. И таман када се чинило да би Селтик могао да приведе мирнијем крају, догодио се прави блицкриг. Првој је Жан Кевин Огустан матирао Селтиковог чувара мреже, да би већ у следећем нападу Едуард искористио еуфорију гостију, прихватио одличну лопту Рајана Кристија којом је остао сам на петерцу и онда мирно послао исту поред голмана у небрањени део мреже… На крају је Кевин Кампл на истеку 86. минута имао стопостотну шансу да донесе велики бод гостима, али је после одличне контре погодио само пречку из топовског ударца...

Овим поготком озбиљно се закомпликовала ситуација у Групи Б. Салцбург јесте практично обезбедио пласман у наредну фазу, али ће се Лајпциг и Селтик борити за друго место на табели практично до последњег даха и тренутно имају по шест бодова.

Бајер Леверкузен једва је успео да надигра Цирих у прилично досадној и изједначеној утакмици, где је превагу однео само један гол – 1:0 (0:0). Стрелац победоносног гола био је Тин Једвај тачно по истеку пуног часа игре, на асистенцију одличног Јулијана Бранта. Аспиринџије су до краја утакмице имале муку да сачувају гол, јер су после оних 3:2 у Швајцарској гости добили елан да пробају да освоје макер бод и на БајАрени. Али, нису успели…

Бордо је успео да забибери чорбу Зениту и откине му два бода, што оставља доста простора за калкулације у Групи Ц. Бордо је био надомак победе, пошто је све до 72. минута водио са 1:0 после гола Камана са беле тачке у финишу првог дела, али је Антон Заболотњи успео да поравна резултат и тако бар задржи прво место на табели, са бодом више у односу на Славију из Прага. На руку Зениту иде и реми Славије и Копенхагена, који су у Прагу играли без голова и тако сада Руси имају осам, Чеси седам, Данци пет, а Французи тек један бод.

ГРУПА А

Леверкузен - Цирих 1:0 (0:0)
Лудогорец - АЕК Ларнака 0:0

Табела: Леверкузен 9, Цирих 9, Лудогорец 2, АЕК 2.

ГРУПА Б

Селтик - РБ Лајпциг 2:1 (1:0)
Розенборг – Салцбург 2:5 (0:4)

Табела: Салцбург 12, Лајпциг 6, Селтик 6, Розенборг 0.

ГРУПА Ц

Бордо – Зенит 1:1 (1:0)
Славија Праг – Копенхаген 0:0

Табела: Зенит 8, Славија 7, Копенхаген 5, Бордо 1.

ГРУПА Д

Фенербахче - Андерлехт 2:0 (0:0)
Динамо Загреб - Трнава 3:1 (2:0)

Табела: Динамо 12, Фенербахче 7, Спартак 3, Андерлехт 1.

ГРУПА Е

Арсенал - Спортинг 0:0
Ворскла - Карабаг 0:1 (0:1)

Табела: Арсенал 10, Спортинг 7, Ворскла 3, Карабаг 3.

ГРУПА Ф

Бетис - Милан 1:1 (1:0)
Олимпијакос – Диделанж 5:1 (4:0)

Табела: Бетис 8, Олимпијакос 7, Милан 7, Диделанж 0.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар