LE - Dinamov san je java: Proljeće poslije 48 godina! I još...

Strašni Dinamo sa 4/4 u nokaut fazi, raspucani Salcburg i Olimpijakos.  Fudbaleri Salcburga pobedili su Rozenborg u četvrtom kolu Lige Evrope, Dinamo Zagreb je obezbedio plasman u nokaut, Betis je umalo iznenadio Milan.  "Modri" pobedili na Maksimiru Spartak iz Trnave i obezbedili evropsko proleće posle skoro pet decenija.  Sad Dinamo kao Zvezda ima svoju istorijsku maglu - Zagreb dočekao proleće u Evropi posle pola veka, niko nije video golove! Nemogući uslovi za igru na Maksimiru i veliki trijumf Modrih.

Fudbal 08.11.2018 | 23:22
LE - Dinamov san je java: Proljeće poslije 48 godina! I još...
Zvezdin rival u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona je het-trikom Minamina već u prvom poluvremenu rešio pitanje pobednika i do kraja trijumfovao 5:2, dok je Lo Selso mogao da donese Betisu važnu pobedu u tesnoj borbi tri ekipe u grupi F.

A pitanje pobednika je do poluvremena, protiv još jednog protivnika Crvene zvezde iz kvalifikacija, rešio i Dinamo iz Zagreba kada je vodio 2:0 (3:1 na kraju) protiv Spartaka iz Trnave.

Salcburg je poveo već u šestom minutu prvim pogotkom Minamina, koji je izveo dva dobra driblinga pre nego je pogodio sam ugao gola Rozenborba.

Prednost duplira isti igrač u 20. minutu kada je dugu loptu iskoristio i volejem pogodio suprotan ugao, da bi na 3:0 povećao Guldbrandsen u 37. minutu.

Dok se čekao poslednjih zvižduk u prvih 45 minuta, Minamina kompletira het-trik posle fenomenalne kombinacije unutar šesnaesterca rivala. Goleada se nastavila u 52. minutu pogotkom Adegbenra koji je smanjio na 1:4, pre nego što je njegov saigrač Hovland poklonio auto-gol Salcburgu.

Ni to nije bilo sve jer je Jensen u 62. minutu skrenuo loptu Niklasa Bentnera ka golu protivnika za 2:5, ali to nije sprečilo poraz Rozenbroga.

Dinamo je prvi gol postigao u 22. minutu, pošto je Gojak spretno petom reagovao. Orsić je vratio loš centaršut Gavranoviću do peterca, ovaj je produžio do Gojaka koji je bio sam pred golom Spartaka.

Kadlec auto-golom u 36. minutu povećava prednost Dinama, a Čanturišvili u 63. vraća nadu Trnavi. Orsić rešava pitanje pobednika u 80. minutu golom za 3:1 overava kartu Zagrepčana u nokaut fazu Lige Evrope.

Betis je od 12. minuta bio u prednosti nad posrnulim Milanom. Žunior se pravovremeno ubacio na boku i izbegao ofsajd zamku, imao je dovoljno vremena da nacilja i pronađe Lo Selsa na sedam metara, a ovaj među petoricom igrača Milana daje gol.

Betis je vodio skoro sat vremena kada je remi Milanu obezbedio Suso. Milan je imao slobodan udarac, Suso je uputio nešto između direktnog udarca i centaršuta, što je bilo dovoljno da se prevari golman Betisa i izjednači rezultat na 1:1.

Seltik je u finišu skršio otpor Lajpciga u Škotskoj sa 2:1, Arsenal i Sporting su odigrali bez golova, Leverkuzen je bio bolji od Sportinga, a u Grčkoj je raspucan bio Olimpijakos protiv Didelanža.

Sa te utakmice treba napomenuti makazice Hristodulopulosa za 3:0, dok je Lajpcig odmah posle vodećeg gola mogao do remija da Kampl nije pogodio prečku.

Davno je bila sezona 1969/1970…

Bio je to treći nastup Dinama iz Zagreba u UEFA evrokupovima pošto je prethodno osvojio prvi evropski trofej za staru Jugoslaviju.

Kup sajamskih gradova osvojen je u sezoni 1966/1967, a tri godine kasnije "modri" su dogurali do četvrtfinala Kupa kupova. Niko nije verovao da će posle eliminacije od Šalkea, Zagrepčani morati da čekaju skoro pet decenija za evropsko proleće.

I dočekali su ga!

Ali, ne kao predstavnik Jugoslavije, već Hrvatske. Dinamo je u četvrtak uveče pobedio Spartak iz Trnave 3:1 (2:0) i na veličanstven način, dva kola pre kraja, osigurao mesto među 32 najbolja kluba u Ligi Evrope.

Sjajnu atmosferu na prepunom Maksimiru i pobedu pokvarila je gusta magla, zbog koje je postojala pretnja da se meč prekine. Mnogi navijači koji su bili na stadionu, golove Amera Gojaka, Mislava Orsića, autogol Andreja Kadleca i pogodak Vaktanga Čarturišvilija videli su tek na televizijskim snimcima.

Ova generacija Dinamovih fudbalera definitivno je ispisala nove stranice istorije…

Sad Dinamo kao Zvezda ima svoju istorijsku maglu - Zagreb dočekao proleće u Evropi posle pola veka, niko nije video golove! Nemogući uslovi za igru na Maksimiru i veliki trijumf Modrih.

Maksimir, Zagreb i Hrvatska slave evropsko proleće Dinama. Prvo prezimljavanje u Evropi posle gotovo pola veka, ili ako ćemo baš precizno posle 49 godina. Modrima je uoči večerašnjeg okršaja sa Spartakom iz Trnave bio dovoljan bod za ostvarenje dugog sna, no oni nisu kalkulisali. Izašli su da pobede, pobedili (3:1) i ispisali istoriju. 

Nekada Fahrija Dautbegović, Mladen Ramljak, Branko Gračanin, Rudolf Cvek, Rudolf Belin, Krasnodar Rora, Denijal Pirić, Marijan Novak, Josip Gucmirtl, Filip Blašković, Drago Vabec - sa klupe ih vodio Ivica Horvat - danas Livaković, Teofil Katrin, Stojanović, Rahmani, Perić, Ademi, Gojak, Olmo, Gavranović, Oršić, Hajrović. Posložio: Nenad Bjelica. 

Crvena zvezda ima svoju čuvenu novembarsku maglu, onu iz '88, kada se budući neprikosnoveni evropski vladar zahvaljujući njoj provukao na Marakani i udario temelje svoje i Berluskonijeve imperije, a od večeras je ima i Dinamo. S tim što će ovu maksimirsku magluštinu navijačih Modrih prepričavati sa zadovoljstvom i pamtiti po lepom.  

Navijači Dinama dobro su napunili Maksimir. Bez obzira što je sever bio zatvoren zbog kazne UEFA, okupilo se oko 20.000 ljudi koji su došli da dožive istoriju. I mada se sa tribina malo šta dalo videti, Bojsi su nosili svoje mezimce do velikog trijumfa. 

Slovački tim imali smo prilike da upoznamo u duelima sa Zvezdom. Nema klase, ali ima određenih "kvaliteta", pre svega kada je "peglanje" zglobova u pitanju. Da je daleko bolji Dinamo je pokazao u Trnavi, pa se večeras nije postavljalo pitanje hoće li Zagrepčani i do četvrtog trijumfa u grupi D, odnosno maksimalnog učinka. Amer Gojak načeo je goste u 22. minutu, Kadlec autogolom u 35. duplirao prednost, a Misav Oršić 10 minuta pre kraja poslao na patos Slovake. Njima je kakvu takvu nadu probudio Šanturišvili kada je smanjio na 1:2, međutim kratkog je daha bio taj nalet gostiju.   

Teško je reći kome je magla više smetala - publici svakako bez konkurencije najviše - ali da su uslovi bili skoro nemogući za igru - jesu. Čak ne bismo preterali ako bismo konstatovali da je i prekid visio negde u vazduhu. Na sreću Dinamovaca arbitar iz Ukrajine Bojko naložio je samo crvenu loptu i - igraj dalje. 

A kad je odsvirao kraj nastala je opšta fešta na tribinama, koju opet, niko nije video...

Podsetimo, u drugom susretu ove grupe Fenerbahče je dobio Anderleht sa 2:0 i verovatno napravio ključni korak ka drugom mestu.

Viljamarin umalo progutao Rosonere, Suso doneo Milanu važan bod golom iz slobodnjaka. Betis - Milan 1:1, italijanski tim strahuje za prolaz grupe!

Mnogi su očekivali Milan ili Olimpijakos na vrhu tabele grupe F, ali je tu Betis posle četiri odigrana kola. Tim sa Benito Viljamarina dočekao je milanskog velikana i na kraju je semafor pokazivao rezultat 1:1 (1:0).

Tim Đenara Gatuza u poslednje vreme igra solidno, vezao je tri pobede u Seriji A, ali je u Ligi Evrope morao da strahuje da će biti poražen posle vođstva Betisa. Bio je ovo sudar četvrtoplasiranog tima italijanskog šampionata i trenutno 14. ekipe iz Primere. Na kraju - nerešeno.

Milan sa ovim bodom ima sedam osvojenih bodova i drži treću poziciju. Drugi je Olimpijakos sa takođe sedam bodova, a prvi je Betis sa osam. Didelanž ima nula. Dakle, biće to velika borba za prva dva mesta do kraja. Rosoneri do kraja grupne faze dočekuju Didelanž pa gostuju Olimpijakosu. Reklo bi se na papiru najlakši pa najteži posao.

Na ovom meču Milanezi su već u 12. minutu bili u minusu. Žunior je proigrao Lo Selsa, a ovaj je rutinski poslao loptu u mrežu.

Sve do 62. minuta morali su da brinu navijači Milana da će njihov tim ostati bez bilo kakvog plena. Tada je Suso izveo slobodnjak, više je to bio centaršut nego šut, lopta nije nikoga dotakla, prevarila je golmana i završila u mreži. 

Ako Milan na kraju prođe grupu, možda se baš ovaj gol pokaže kao odlučujući. Visio je tim iz grada mode na ovom duelu...

Ako je u Andaluziji bilo neizvesnosti, ona nije postojala u duelu Olimpijakosa i Didelanža. Crveno-beli iz Pireja slavili su sa čak 5:1 (4:0).

Već posle 15 minuta moglo je da se nasluti ovako nešto. Prvo je gol za Olimpijakos dao Torosidis u šestom minutu, a devet minuta kasnije pogodio je i Fortunis. Do kraja je to bilo samo ređanje strelaca.Hristodopulos, pa ponovo Fortunis, i na kraju Fecfacidis. Sinani je bio jedini strelac za goste.

Bila je to suštinski igra mačke i miša. Nijednog momenta se nije postavljalo pitanje ko će izaći kao pobednik.

Salcburgova petarda u Trondhajmu i Minaminov het-trik! Seltik stigao Lajpcig, Leverkuzen Jedva(j)! Bordo otkinuo Zenitu dva boda i zakomplikovao situaciju, Slavija i Kopenhagen igrali bez golova.

Ukoliko je bilo ikakvih sumnji u kvalitet Salcburga, onda treba pogledati kako je austrijski gigant pregazio Rozenborg i to kao gost! Opet sedmica na jednoj utakmici Lige Evrope, baš kao u Moskvi ranije i pet golova u mreži Rozenborga - 5:2 (4:0).

Kakva demonstracija sile austrijskog šampiona! Pravo rastavljanje norveškog kluba na sitne komade, uz dominantno izdanje gostiju već u prvih 45 minuta. Nisu časili časa igrači Salcburga, već rešili da sve nedoumice reše u prvom delu utakmice, kada su viđena četiri pogotka. Potpuni heroj utakmice bio jeTakumi Minamino, koji je het-trikom u samo 39 minuta najavio Rozenborgov brodolom. Upravo jeMinamino počeo mlevenje već u 6. minutu, da bi nedugo zatim duplirao vođstvo na asistenciju Andrea Ramalja. Nešto kasnije Štefan Lajner je uposlio Fredrika Gulbrandsena za 3:0, da bi Minaminokompletirao savršenu partiju i zaokružio pobedu Salcburga.

Uzbuđenja nije nedostajalo ni u nastavku utakmice. Domaćin je uspeo da uzvrati udarac preko Adegbenra, ali je onda njegov saigrač Even Hovland nesrećno poklonio gol rivalu i definitivno otklonio svaku sumnju. Kasniji pogodak Lorda Bendtnera došao je samo kao slaba uteha.

Dok je Salcburg gazio Rozenborg, Seltik i Lajpcig su imali pravu dramu u Glazgovu! Fantastičan meč koji je završen pobedom domaćina rezultatom 2:1 (1:0), uz dva gola viđena bukvalno u istom minutu.

Sve je počelo od gola Kirana Tirnija u uvodnoj fazi utakmice, da bi se onda ušlo u dugačak post. I taman kada se činilo da bi Seltik mogao da privede mirnijem kraju, dogodio se pravi blickrig. Prvoj je Žan Kevin Ogustan matirao Seltikovog čuvara mreže, da bi već u sledećem napadu Eduard iskoristio euforiju gostiju, prihvatio odličnu loptu Rajana Kristija kojom je ostao sam na petercu i onda mirno poslao istu pored golmana u nebranjeni deo mreže… Na kraju je Kevin Kampl na isteku 86. minuta imao stopostotnu šansu da donese veliki bod gostima, ali je posle odlične kontre pogodio samo prečku iz topovskog udarca...

Ovim pogotkom ozbiljno se zakomplikovala situacija u Grupi B. Salcburg jeste praktično obezbedio plasman u narednu fazu, ali će se Lajpcig i Seltik boriti za drugo mesto na tabeli praktično do poslednjeg daha i trenutno imaju po šest bodova.

Bajer Leverkuzen jedva je uspeo da nadigra Cirih u prilično dosadnoj i izjednačenoj utakmici, gde je prevagu odneo samo jedan gol – 1:0 (0:0). Strelac pobedonosnog gola bio je Tin Jedvaj tačno po isteku punog časa igre, na asistenciju odličnog Julijana Branta. Aspirindžije su do kraja utakmice imale muku da sačuvaju gol, jer su posle onih 3:2 u Švajcarskoj gosti dobili elan da probaju da osvoje maker bod i na BajAreni. Ali, nisu uspeli…

Bordo je uspeo da zabiberi čorbu Zenitu i otkine mu dva boda, što ostavlja dosta prostora za kalkulacije u Grupi C. Bordo je bio nadomak pobede, pošto je sve do 72. minuta vodio sa 1:0 posle gola Kamana sa bele tačke u finišu prvog dela, ali je Anton Zabolotnji uspeo da poravna rezultat i tako bar zadrži prvo mesto na tabeli, sa bodom više u odnosu na Slaviju iz Praga. Na ruku Zenitu ide i remi Slavije i Kopenhagena, koji su u Pragu igrali bez golova i tako sada Rusi imaju osam, Česi sedam, Danci pet, a Francuzi tek jedan bod.

GRUPA A

Leverkuzen - Cirih 1:0 (0:0)
Ludogorec - AEK Larnaka 0:0

Tabela: Leverkuzen 9, Cirih 9, Ludogorec 2, AEK 2.

GRUPA B

Seltik - RB Lajpcig 2:1 (1:0)
Rozenborg – Salcburg 2:5 (0:4)

Tabela: Salcburg 12, Lajpcig 6, Seltik 6, Rozenborg 0.

GRUPA C

Bordo – Zenit 1:1 (1:0)
Slavija Prag – Kopenhagen 0:0

Tabela: Zenit 8, Slavija 7, Kopenhagen 5, Bordo 1.

GRUPA D

Fenerbahče - Anderleht 2:0 (0:0)
Dinamo Zagreb - Trnava 3:1 (2:0)

Tabela: Dinamo 12, Fenerbahče 7, Spartak 3, Anderleht 1.

GRUPA E

Arsenal - Sporting 0:0
Vorskla - Karabag 0:1 (0:1)

Tabela: Arsenal 10, Sporting 7, Vorskla 3, Karabag 3.

GRUPA F

Betis - Milan 1:1 (1:0)
Olimpijakos – Didelanž 5:1 (4:0)

Tabela: Betis 8, Olimpijakos 7, Milan 7, Didelanž 0.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar