Нова Влада РС скоро склопљена

Додик каже да ће до уторка, 13. новембра ,или сриједе, 14. новембра, бити завршени унутрашњи договори и да до тада има времена и за неке друге да се појаве и разговарају око учешћа у влади.

Република Српска 08.11.2018 | 22:14
Нова Влада РС скоро склопљена
Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће нову владу Републике Српске, осим СНСД-а, ДНС-а и СП-а, чинити и Уједињена Српска, НДП и група Обрена Петровића из Добоја.
 
"Вјерујем да још неки могу да буду у свему томе. Има појединаца из других политичких партија који се класификују као опозиција, а који желе да разговарају", рекао је Додик вечерас за Алтернативну телевизију.

Он вјерује да ће до уторка, 13. новембра или сриједе, 14. новембра, бити завршени унутрашњи договори и да до тада има времена и за неке друге да се појаве и разговарају.

"Послије тога нема више разговора, јер преостаје пет-шест дана до сједнице Народне скупшптине Републике Српске и њеног конституисања", навео је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, напомиње да је та странка рекла са ким хоће и шта хоће, а са ким неће да разговара, али и истиче да је добродошао сваки појединац који сматра да може допринијети патриотском блоку.

Он је изразио спремност да разговара и са лидером НДП-а Драганом Чавићем, истичући да ће прихватити сваког ко жели да буде дио већине која је патриотска и за Републику Српску.

"Поштоваћемо субјективитет сваке политичке организације и биће договарани, евентуално, програми и све оно што иде са тим", каже Додик.

Он је истакао да је за Републику Српску веома значајно да се обезбиједи јединство које мора да буде манифестовано у времену у којем се чини да је свијет у потпуном нереду.

Додик каже да има много изазова на глобалном нивоу и да би Република Српска представљала лак плијен ако би постојала унутрашња неслагања.

"Само способна, јака, јединиствена Република Српска може да пошаље јасан одговор да нема калкулација са њеним постојањем и њеном жељом да напредује", поручио је Додик.

Додик сматра да је овај пут могуће јединство на нивоу Републике Српске и БиХ, што говори о томе да ће у политичком смислу ово бити готово најстабилније четири године мандата, истичући да је то његова жеља.

"Мислим да је кључна идеја окупити све и показати јединство, јер је то исконски захтјев нашег народа. Српски народ увијек тражи јединство свих у борби за националне и државне интересе Републике Српске", истакао је Додик.

Он каже да вјерује да је Српска преживјела најтежи период њеног политичког оспоравања од готово свих изван Републике, а и дијела оних који су из Републике Српске.

"Ово је период потпуне афирмације Републике Српске и то можемо урадити само заједно. Зато је то добро и ја сам за то спреман", нагласио је Додик.

Додик је рекао да није непознато да у владајућој коалицији, која је добила изборе маестрално, има сасвим довољно капацитета за формирање власти, додајући да управо због овог циља, који је виши од страначког, жели да окупи и друге и позива их да то ураде.

Он је навео да су опозицију "разбили" избори, а да су најновија дешавања само рефлексија тога.

"Покушавам као предсједник СНСД-а, који је добио највећу подршку грађана, да будем одговоран и да направим ефикасну структуру власти у којој ће институције служити на понос људима, а не на жаљење, као што је то био случај када су покушавали да спријече рад Народне скупштине Републике Српске", истакао је Додик.

Говорећи о новој скупштинској већини у парламенту Републике Српске, Додик је рекао да се тренутно надзире подршка 56 народних посланика владајућој колицији у Народној скупштини Републике Српске.

"То значи да можемо да уђемо и у уставну реформу", подсјетивши да двотрећинска већина у парламенту Републике Српске одлучује о евентуалној промијени Устава Републике Српске.

Он је рекао да Република Српска у Уставу није ријешила неколико ствари, међу којима да избаци смртну казну и Бањалуку дефинише као главни град.

"О томе ћемо вјероватно размишљати ако се одлучимо на уставне промјене. Ми смо то најавили и због тога правимо такву већину да одлучивање у Републици Српској учинимо ефикасним и брзим", истакао је Додик.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Јасно

08.11.2018 21:39

Миле умислио си пуно тога,да вриједиш, !Стално ти је мало,хоћеш још,још,још-присјешће ти брзо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

08.11.2018 21:53

Председнице подели свакоме помало али да буду јединствени кад је одбрана Српске. Тразити предате надлезности и врацање на прави Дејтонски устав. Ресурсе домацински користити а породице са висе деце форсирати јер висе нема деце погинулих да нису збринути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Браво

08.11.2018 22:13

Брале, шта су ти ставили у сендвич?

Name

Били...

08.11.2018 22:27

Како је ставио слике својих унуцади иза ледја, а Даворово дијете није битно има он јос дијеце. Срам да га буде проце и његово ко бабу звиздање све це народ наплатити и вратити сто је покрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

08.11.2018 22:50

Предсједниче, покушај направити праведније и мање корумпирано друштво и можеш владати заувијек. Сиромаштво се некако трпи али константна неправда, понижавање и корупција НЕ. 24 године возим у С. Америци, прешао више од 500,000км, полиција ме само 3 пута зауставила, заборавио упалити свјетла возећи у освијетљеном граду, ‘роллинг стоп’, и брза вожња, кажњен само за брзу вожњу. Сваке године долазим у БиХ, и возим братово ауто, готово сваки дан ме заустављају. Збиља незнам зашто толико полиције на цестама. Могу мислити колико бих ме заустављали да сам са ЕУ таблицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам вас нило сиротиње!

09.11.2018 10:54

Како можете рећи да се "сиромаштво може некако трпити", јесте ли ви нормална особа? Многи немају да једу, да дјецу школују, да минимално живе, за многе је такав живот дугогодишња патња. Ви више од 20 година возите по Америци, згрћете паре, нека нек имате, а овде вам смета кад вас полиција заустави и узму 10 км. Вама узме двапут годишње 20-так КМ и то је неправда, а ово сиромашење које траје, па траје, није неправда??? То 20 КМ је ваш проблем, док други немају да једу, бројни, па и породице погинулих, РВИ-и, живе на ивици егзистенције... Нека вас је срамота, будаластих и неумјесних изјава, као и бахатости према бројним сиромашним, обесправљеним. Ово што сте изрекли је безобразлук и духовни цинизам !!!

Name

Директ

08.11.2018 23:03

Е мој Цавицу! Ко би рекао да ти који си био Предсједник РС се гребес за неку ситну позицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

08.11.2018 23:04

У БУДУЋЕ СВИ ЋЕ СВЕ ТРАЖИТИ .ИЗ ДАНА У ДАН ЋЕ ИМ СЕ ПЕЊАТИ НА ГРБАЧУ . ВИДЈЕЋЕ СЕ НЕ ЗАДОВОЉАСТВО У ПРАВОМ СМИСЛУ.ЗНАЧИ ДА ЛИ ЈЕ ОВО СТВАРНА ПОБЈЕДА ЊИХОВА ИЛИ НАРОДА КОЈИ ЈЕ ГЛАСАО ЗА ЊИХ ТО ЋЕ МО ДА ВИДИМО.ИПАК ДАВОР ДРАГИЧЕВИЋ ИМ ЈЕ ЗА ВРАТОМ, ТО ИХ ПРОГАЊА.НИСУ ПОСЕБНО НИ РАСПОЛОЖЕНИ ЗАТО ШТО ЗНАЈУ ДА ЋЕ ИМ НА КРАЈУ ДОЋИ ГЛАВЕ АЛИ ТО ЈЕ КАО ДРОГА И ОВИСНОСТ ОД КОЈЕ НЕ МОГУ ОДУСТАТИ.НАПАД ЈЕ НАЈБОЉА ОДБРАНА ТО ВАЖИ ЗА СВЕ.И ДРУГО ПАТОЛОШКА ЗАЉУБЉЕНОСТ У ПАТОЛОШКЕ ЛАЖОВЕ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пицоусти из Јајинаца

08.11.2018 23:04

Подригује и прди у исто вријеме. Чудо невиђено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

08.11.2018 23:16

причаће се једног дана " било једном давно у протекторату међународне заједнице и није било више срба... сви нестали

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.11.2018 04:33

Нова влада стари нацин рада немој неко нецем да се нада!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

требињац

09.11.2018 06:32

Е народе. У Зеници и Тузли кантонима срусили СДА и ХДЗ националисте и настоје се градјанима окренути, акод нас гледају у крвна зрнца. НИкада нама боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуцле

09.11.2018 07:32

Факат је да ова сподоба није свјесна да води РС у амбис,пропаст. Народ мисли да се зиви од арлаукања и да је нормално да им је предсједник силедзија и лопов...назалост тек најгоре долази. Странци су га оставили да угаси РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

09.11.2018 08:31

Зар вИ не видите оци овог цовјека,болест не излијецива!

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!!!

09.11.2018 21:16

Кад кажете да нисте из устава избацили смртну казну.Па то је добра ствар ал је не проводите. Многи би требали да добију смртну казну шта раде са јадним народом.да је правне државе. Народ им ради читав месец за 360 марака а они на тајним рачунима имају милионе. Гдје је ту божја правда.нема је. Не постоји

ОДГОВОРИТЕ